Χολολιθίαση: Αίτια, Συμπτώματα και Σύγχρονη Θεραπεία

Δημοσίευση 17/2/2025 | 12:09
Η χολολιθίαση, γνωστή ως πέτρες στη χολή, είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Οι χολόλιθοι είναι μάζες που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη και μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος, από μικρούς κόκκους άμμου έως μεγάλες πέτρες σαν μπαλάκι του γκολφ.
Πώς γίνονται οι πέτρες στη χολή;
Οι πέτρες αυτές σχηματίζονται όταν υπάρχει χημική ανισορροπία στη χολή, συνήθως λόγω αυξημένης χοληστερόλης ή χολερυθρίνης, ή λόγω ατελούς εκκένωσης της χοληδόχου κύστης. Ανάλογα με τη σύνθεσή τους, διακρίνονται σε:
- Χοληστερινικούς (κίτρινοι)
- Χολερυθρινικοί (μαύροι ή σκούροι καφέ)
- Μίκτους
Παράγοντες κινδύνου
Η εμφάνιση χολολιθίασης μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως:
- Γυναικείο φύλο
- Ηλικία άνω των 60 ετών
- Παχυσαρκία
- Διατροφή πλούσια σε λιπαρά
- Εγκυμοσύνη
- Οικογενειακό ιστορικό
- Διαβήτης
- Ταχεία απώλεια βάρους
Συμπτώματα και Επιπλοκές
Πολλές φορές η χολολιθίαση είναι ασυμπτωματική. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Κοιλιακός πόνος
- Ναυτία και εμετός
- Πυρετός
- Δυσπεψία και φούσκωμα
Οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν:
- Χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χολιδόχου κύστης)
- Χοληδοχολιθίαση (εγκλωβισμός λίθου στον χοληδόχο πόρο, προκαλώντας ίκτερο)
- Παγρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος λόγω απόφραξης του παγκρεατικού πόρου)
- Καρκίνος της χολιδόχου κύστης , αν και σπάνια.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται συνήθως με υπέρηχο της χοληδόχου κύστης , ενώ σε πιο σύνθετες περιπτώσεις αναλυτικές εξετάσεις, όπως MRI ή ERCP . Οι αιματολογικές εξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση φλεγμονών ή ίκτερου.
Πότε πρέπει να κάνετε τον χειρουργό
Ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό χειρουργό, μπορεί να είναι σοβαροί οι επιπλοκές από τη χολολιθίαση.
Θεραπεία: Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Χολοκυστεκτομή
Η θεραπεία για τις πέτρες στη χολή είναι χειρουργική . Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η πιο συχνή και ασφαλής μέθοδος, καθώς προσφέρει ταχύτατη ανάλωση, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και εξαιρετικά αισθητικό αποτέλεσμα.
Η ρομποτική χολοκυστεκτομή αποτελεί μια ακόμη πιο σύγχρονη επιλογή, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις του χειρουργού και βελτιωμένη ορατότητα.
Πρόληψη
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και «καλά» λιπαρά, καθώς και η τακτική σωματική άσκηση , δεν μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της χολολιθίας.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ή έχετε διαγνωστεί με χολολιθίαση, συμβουλευτείτε τον ειδικό Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.