ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Μία παλιά υπόθεση ξανά στο προσκήνιο - Πώς προέκυψε η κόντρα τους




O Ελον Μασκ έχει εδώ και πολύ καιρό κόντρα με τη Wikipedia, με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου να καλεί ακόμα και σε μποϊκοτάζ εναντίον της στα τέλη Ιανουαρίου. Τώρα, ο Μασκ υπενθύμισε την προσφορά του 1 δισ. δολαρίων στον ιστότοπο για να αλλάξει το όνομά του.
Το 2023, ο Έλον Μασκ πρότεινε στη Wikipedia να της δώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια (περίπου €946 εκατομμύρια) για να αλλάξει το όνομά της, σε Dickipedia (η μετάφραση είναι υβριστική ουσιαστικά προς τη Wikipedia). Σήμερα, ο στενός πλέον συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ υπενθύμισε ότι η πρότασή του εξακολουθεί να ισχύει. «Η πρότασή μου ακόμα ισχύει. Εμπρός, κάντε το…».
Η διαμάχη του Μασκ με τη Wikipedia πηγαίνει αρκετά πίσω και η τελευταία αφορμή για κόντρα ήταν κάποιες αλλαγές που έγιναν στη σελίδα του στην αγγλική έκδοση της Wikipedia. Εκεί γράφτηκε ότι κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ο Μασκ «άπλωσε το δεξί του χέρι, εμφατικά, σε γωνία προς τα πάνω, με την παλάμη προς τα κάτω και τα δάχτυλα ενωμένα. Στη συνέχεια επανέλαβε τη χειρονομία στο πλήθος πίσω του». Μια χειρονομία που συγκρίθηκε με «ναζιστικό χαιρετισμό, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση», έγραφε η σελίδα του.
Ο συνιδρυτής της εγκυκλοπαίδειας Τζίμι Γουέιλς απάντησε την ίδια ημέρα: «Υπάρχει κάτι που θεωρείτε ανακριβές σε αυτή την περιγραφή; Είναι αλήθεια ότι κάνατε τη χειρονομία (δύο φορές) και ότι οι άνθρωποι τη σύγκριναν με ναζιστικό χαιρετισμό (πολλοί άνθρωποι) και είναι αλήθεια ότι αρνηθήκατε ότι είχε κάποιο νόημα. Αυτό δεν είναι προπαγάνδα. Αυτό είναι γεγονός. Κάθε στοιχείο του».
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2024, στο X, είχε ήδη καλέσει τους ακολούθους του να μη δωρίσουν χρήματα στην εγκυκλοπαίδεια, που τότε βρισκόταν στη μέση της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων, για να διαμαρτυρηθεί για μια υποτιθέμενη αριστερή διολίσθηση του ιστότοπου, που περιγράφεται ως «Wokepedia». Η πηγή αυτού του ευφυολογήματος ήταν ένα μήνυμα από έναν λογαριασμό της αμερικανικής σκληρής δεξιάς που ισχυριζόταν, ύστερα από μια λανθασμένη ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων του Wikimedia Foundation, ότι αφιερώνει 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε έργα «ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης», τα οποία ο Μασκ και οι Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι μισούν. Στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό χρηματοδοτεί κυρίως την ανάπτυξη της εγκυκλοπαίδειας, τους μισθούς των δικηγόρων και τα μέτρα κυβερνοασφάλειας.
Celebrity news, gossip και τα παρασκήνια της showbiz. Επώνυμοι, σχέσεις και τα hot ονόματα της ελληνικής και διεθνούς ψυχαγωγίας, στο e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
TV ΣΕΙΡΕΣΟμορφιά, style, σχέσεις και celebs: ό,τι ξεχώρισε σήμερα το Pink.
ΜΑΛΛΙΑ
CELEBS
CELEBS
ΥΓΕΙΑ
ΣΧΕΣΕΙΣ
ΝΥΧΙΑ
ΑΣΤΡΑ: ΘΕΜΑΤΑ & ΚΟΥΙΖ
CELEBS