Δυσανεξία στη γλουτένη: Αναγνωρίστε τις προειδοποιητικές ενδείξεις
Συμβουλές για καλή υγεία
Έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη; Ξέρετε πώς θα το καταλάβετε;
Όσα άτομα είναι δυσανεκτικά στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποφεύγουν το σιτάρι, το κριθάρι ή τη σίκαλη. Γλουτένη περιέχουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοποιήματα, όπως κέικ ή μπισκότα και άλλα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι από κοιλιοκάκη πάσχει περίπου το 1 στα 140 άτομα του πληθυσμού (στον δυτικό κόσμο).
Τρεις παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε:
1. Οικογενειακό ιστορικό: Ελέγξτε αν κάποιος από τους πρώτου βαθμού συγγενείς σας έχει διάγνωση για κοιλιοκάκη.
2. Χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές: Αν σας ταλαιπωρούν διάρροια, απώλεια βάρους και φούσκωμα, τότε ίσως να είστε δυσανεκτικοί.
3. Έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12: Η κοιλιοκάκη συνοδεύεται από βλάβες στο τμήμα του εντέρου, απ' όπου απορροφώνται αυτά τα θρεπτικά συστατικά.