Οι πέντε κινήσεις του Ζελένσκι που εξόργισαν τον Τραμπ
Όλα όσα αποκαλύπτουν αξιωματούχοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δημοσίευση 21/2/2025 | 18:54
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξόργισε, και μάλιστα πολύ, τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Αποτέλεσμα ήταν ο Τραμπ να φτάσει στα πρόθυρα και να αποσύρει την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη από την Ουκρανία, λένε στο Axios τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι προφανώς πολύ απογοητευμένος αυτή τη στιγμή με τον Πρόεδρο Ζελένσκι», δήλωσε την Πέμπτη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Έξι αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε στον Axios ότι τις τελευταίες εννέα ημέρες υπήρξαν πέντε περιστατικά που εξόργισαν τον Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο Βανς, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον Βαλτς.
- 12 Φεβρουαρίου: Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο για να ξεδιπλώσει μια πρόταση που θα έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ουκρανικά δικαιώματα ορυκτών με αντάλλαγμα τη de facto προστασία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Ζελένσκι ήταν «αγενής» και καθυστέρησε τη συνάντησή του με τον Μπέσεντ επειδή κοιμόταν μέσα.
- 14 Φεβρουαρίου: Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Βανς και ο Ρούμπιο συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι για να λάβουν την έγκρισή του για τη συμφωνία για τα δικαιώματα ορυκτών. Όμως, είπαν οι αξιωματούχοι, ο Ζελένσκι εξέπληξε τους Αμερικανούς λέγοντας ότι δεν είχε την εξουσία να την εγκρίνει μονομερώς χωρίς το κοινοβούλιο.
- 15 Φεβρουαρίου: Ο Ζελένσκι απέρριψε δημόσια την προσφορά στο συνέδριο. Πηγές του Λευκού Οίκου σημείωσαν ότι τα σχόλιά του στους δημοσιογράφους, ότι δηλαδή, η συμφωνία «δεν ήταν προς το συμφέρον μιας κυρίαρχης Ουκρανίας», ήταν διαφορετικά από τα αντίστοιχα θετικά σχόλια που είχε κάνει την προηγούμενη μέρα στα social media.
- 18 Φεβρουαρίου: Καθώς ο Ρούμπιο, ο Βαλτς και ο προεδρικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ κάθισαν με Ρώσους διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία για συζητήσεις περί ειρήνης, ο Ζελένσκι επέκρινε τη συνάντηση, καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο τραπέζι.
- 19 Φεβρουαρίου: Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει παραπληροφόρηση». Στη συνέχεια, ο Τραμπ απάντησε λέγοντας πως ο Ζελένσκι, πρώην ηθοποιός, ήταν ένας «μετρίως επιτυχημένος κωμικός» που έγινε «δικτάτορας χωρίς εκλογές».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για ακόμη περισσότερα νέα, μπείτε στην ροή ειδήσεων του E-Daily.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πάπας Φραγκίσκος: Ποιος θα είναι ο διάδοχός του – Η σύγκληση του Κονκλάβιου στις αρχές Μαΐου
Σήμερα
Οι 12 papabile και πότε αναμένεται να συγκληθεί το Κονκλάβιο στην Καπέλα Σιστίνα
Μετρό: Κλειστοί προσωρινά οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»
Σήμερα
Απόπειρα αυτοκτονίας έγινε στον σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός και για τον απεγκλωβισμό του άνδρα επιχειρούν 9 πυροσβέστες
Συνάντηση Τραμπ ‑ Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε τη στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία
Σήμερα
Στόχος της συζήτησης ήταν η αναθέρμανση των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 3‑2 (παρ.): Κυπελλούχοι οι Μπλαουγκράνα μετά από ματσάρα!
Σήμερα
Με γκολάρα του Ζιλ Κουντέ στο 116’, η Μπαρτσελόνα λύγισε την Ρεάλ Μαδρίτης
Τραγωδία στο Βανκούβερ: Όχημα έπεσε σε πλήθος σε φεστιβάλ – Νεκροί και τραυματίες
Σήμερα
Ο οδηγός, ηλικίας 30 ετών, είναι «μεμονωμένος ύποπτος» που ήταν γνωστός στις Αρχές και συνελήφθη επί τόπου, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ
Σφοδρή χαλαζόπτωση στον κόμβο Βελεστίνου – Ακινητοποιήθηκαν οδηγοί στην Εθνική
Χτες
Το ρεύμα προς Βόλο είναι ακινητοποιημένο με τα οχήματα να παραμένουν στάσιμα
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 44χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης
Χτες
Το συμβάν έγινε αντιληπτό από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας που προχώρησε άμεσα στη σύλληψη του 44χρονου
Ο Τραμπ τα βάζει με τον Πούτιν μετά την συνάντηση με τον Ζελένσκι
Χτες
«Ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο»
Γαλλία: Ο Μακρόν λέει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια άνευ όρων εκεχειρία
Χτες
Εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας
Σοκ και δέος από τις εικόνες καταστροφής στο Ιράν ‑ 4 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από φονική έκρηξη
Χτες
«Δεν ευθυνόμαστε» απαντάει το Ισραήλ
Ο Πάπας Φραγκίσκος στο Πάνθεον της Ιστορίας: Παγκόσμιο αντίο, 250.000 πιστοί τον αποχαιρέτησαν με δάκρυα
Χτες