E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι συμβαίνει με το μαύρο μύκητα που θεραπεύει το Τσέρνομπιλ ‑ «Πίνοντας» την ακτινοβολία

Η έκρηξη του αντιδραστήρα αριθ. 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ κοντά στο Πρίπιατ της Ουκρανίας στις 26 Απριλίου 1986 παραμένει η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας

Τι συμβαίνει με το μαύρο μύκητα που θεραπεύει το Τσέρνομπιλ ‑ «Πίνοντας» την ακτινοβολία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/2/2025 | 11:51

Ένας μυστηριώδης οργανισμός, ένας μαύρος μύκητας, ευδοκιμεί στην εγκαταλελειμμένη ερημιά του Τσέρνομπιλ και όχι απλώς επιβιώνει από την ακτινοβολία, αλλά την απορροφά ενεργά, σαν να επουλώνει την ουλή που άφησε μια από τις χειρότερες καταστροφές στον κόσμο.

Μια από τις χειρότερες καταστροφές στον κόσμο

Η έκρηξη του αντιδραστήρα αριθ. 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ κοντά στο Πρίπιατ της Ουκρανίας στις 26 Απριλίου 1986 παραμένει η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Άφησε μια ζώνη αποκλεισμού 30 χιλιομέτρων -ένα έρημο τοπίο όπου τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν ακόμη και τώρα, δεκαετίες μετά το ατύχημα- όπου η ανθρώπινη εγκατάσταση και κατοίκηση είναι περιορισμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καταστροφή έχει περιγραφεί από δικηγόρους, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους ως παράδειγμα οικοκτονίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ουκρανοί επιστήμονες που μελετούσαν το σκοτεινό, επικίνδυνο εσωτερικό του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ διαπίστωσαν ότι ένας μαύρος μύκητας που έμοιαζε με μούχλα αναπτυσσόταν στους τοίχους και στις λίμνες του ραδιενεργού νερού. Ο μύκητας δεν επιβίωνε απλώς από τα τεράστια επίπεδα ακτινοβολίας στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά φαινόταν να ευδοκιμεί - ακόμη και να αναπτύσσεται προς τα πολύ υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας γάμμα. Ο ανθεκτικός μαύρος μύκητας ονομάζεται Cladosporium sphaerospermum και παρατηρήθηκε ότι ευδοκιμούσε εκεί όπου η ακτινοβολία ήταν υψηλότερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο μύκητας έχει προσαρμοστεί σε ένα επίπεδο ακτινοβολίας που θα ήταν θανατηφόρο για τις περισσότερες μορφές ζωής. Ακόμα πιο συναρπαστική είναι η ικανότητά του να « τρέφεται» από αυτή την ακτινοβολία, χρησιμοποιώντας την ως πηγή ενέργειας, παρόμοια με τον τρόπο που τα φυτά χρησιμοποιούν το ηλιακό φως για τη φωτοσύνθεση.

Περαιτέρω έρευνες ανακάλυψαν ότι ο C. sphaerospermum και ορισμένα άλλα είδη μαύρων μυκήτων, όπως ο Wangiella dermatitis και ο Cryptococcus neoformans, διαθέτουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του ανθρώπινου δέρματος. Ωστόσο, σε αυτούς τους μύκητες, η μελανίνη εξυπηρετούσε έναν διαφορετικό σκοπό: απορροφούσε την ακτινοβολία, η οποία στη συνέχεια μετατρεπόταν σε αξιοποιήσιμη ενέργεια, επιτρέποντάς τους να αναπτύσσονται σε περιοχές με έντονη ραδιενεργό έκθεση.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη προσαρμογή που προσφέρει μια ματιά στο πώς η ζωή μπορεί να ευδοκιμήσει σε μερικά από τα πιο ακραία και εχθρικά μέρη του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς η ακτινοβολία μετατρέπεται σε πηγή ενέργειας για τον μύκητα

Το Cladosporium sphaerospermum ανήκει σε μια ομάδα μυκήτων που είναι γνωστοί ως ραδιοτροφικοί μύκητες. Οι ραδιοτροφικοί οργανισμοί μπορούν να συλλάβουν και να αξιοποιήσουν ιονίζουσα ακτινοβολία για να κινήσουν μεταβολικές διεργασίες. Αν και η διαδικασία αυτή δεν είναι πανομοιότυπη με τη φωτοσύνθεση, εξυπηρετεί έναν συγκρίσιμο σκοπό και μετατρέπει ενέργεια από το περιβάλλον για τη διατήρηση της ανάπτυξης. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται ραδιοσύνθεση, έχει ανοίξει συναρπαστικούς δρόμους στη βιοχημεία και την έρευνα για την ακτινοβολία.

Η μελανίνη, που βρίσκεται σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, λειτουργεί ως φυσική ασπίδα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ωστόσο, στο C. sphaerospermum, κάνει κάτι περισσότερο από ασπίδα: διευκολύνει την παραγωγή ενέργειας μετατρέποντας την ακτινοβολία γάμμα σε χημική ενέργεια.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE το 2007 επιβεβαίωσε αυτόν τον ασυνήθιστο μηχανισμό παραγωγής ενέργειας, δείχνοντας ότι μύκητες όπως το C. sphaerospermum που αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα υψηλής ακτινοβολίας τείνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από εκείνους που βρίσκονται σε μη ραδιενεργές συνθήκες. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που αναδιαμορφώνει την κατανόηση των επιστημόνων για τις στρατηγικές επιβίωσης των ακραιόφιλων -οργανισμών που μπορούν να αντέξουν σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ραδιοτροφικοί μύκητες μπορεί να είναι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της ακτινοβολίας

Η ανακάλυψη του C. sphaerospermum στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνομπίλ έφερε νέα προσοχή στους ραδιοτροφικούς μύκητες, ιδίως για τον πιθανό ρόλο τους στη βιοεξυγίανση - τη διαδικασία χρήσης ζωντανών οργανισμών για την απομάκρυνση ρύπων από το περιβάλλον.

Σε ραδιενεργές περιοχές όπως το Τσερνομπίλ, όπου οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού είναι δύσκολες και επικίνδυνες, οι ραδιοτροφικοί μύκητες μπορούν να παρέχουν μια ασφαλέστερη, φυσική εναλλακτική λύση.

Πώς οι μύκητες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωση στο διάστημα

Πέρα από τα όρια της ζώνης αποκλεισμού, οι επιστήμονες διερευνούν άλλες εφαρμογές, ιδίως στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος. Το σκληρό, βαρύ από ακτινοβολία περιβάλλον του διαστήματος είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μακροπρόθεσμες αποστολές στον Άρη και πέρα από αυτόν.

Το C. sphaerospermum έχει ήδη σταλεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για πειράματα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η μοναδική ανοχή του στην ακτινοβολία θα μπορούσε να προστατεύσει τους αστροναύτες από την κοσμική ακτινοβολία. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, υποδηλώνοντας ότι αυτός ο μύκητας θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κατοικιών ανθεκτικών στην ακτινοβολία ή ακόμη και για την παροχή πηγών τροφής με προστασία από την ακτινοβολία για τους διαστημικούς ταξιδιώτες.

Η δύναμη της προσαρμογής για την προώθηση της καινοτομίας

Εκτός από τις μοναδικές διατροφικές του συνήθειες, ο C. sphaerospermum φημίζεται επίσης για την ανθεκτικότητά του. Μπορεί να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων και την ακραία οξύτητα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ανθεκτικούς μύκητες που έχουν ανακαλυφθεί.

Η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε εχθρικά περιβάλλοντα έδωσε στους ερευνητές την ελπίδα ότι μπορεί να περιέχει στοιχεία για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς ανοχής στο στρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξελίξεις στη βιοτεχνολογία και τη γεωργία. Για παράδειγμα, τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για αυτή την ανθεκτικότητα και την ανθεκτικότητα θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υλικών ανθεκτικών στην ακτινοβολία ή να προσαρμοστούν για να βοηθήσουν τις καλλιέργειες να επιβιώσουν σε σκληρά κλίματα.

Το C. sphaerospermum προσφέρει επίσης ελπίδες για την αντιμετώπιση ορισμένων πιεστικών περιβαλλοντικών προκλήσεων - μήπως θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον καθαρισμό ραδιενεργών αποβλήτων;

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, τα διδάγματα που μαθαίνουμε από αυτό το καταπληκτικό μανιτάρι θα μπορούσαν να εμπνεύσουν την καινοτομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, και στην πορεία, την κατανόηση των ορίων της ίδιας της ζωής. Είδη όπως το Cladosporium sphaerospermum μας εμπνέουν να σκεφτούμε πώς η φύση προσαρμόζεται συνεχώς στον κόσμο γύρω μας και στα όρια της ζωής και σε όσα θεωρούσαμε προηγουμένως αδύνατα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι επαφές του Μοσχούρη στο Ντουμπάι από όπου είχε επιστρέψει λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί

Χτες

Το δολοφονημένο στέλεχος της Greek Mafia τα τελευταία χρόνια περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Καιρός ‑ Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Χτες

Οι καταιγίδες κατά τόπους στα ηπειρωτικά πιθανόν να συνοδεύονται και από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις

Μιανμάρ: Αστρολόγος του TikTok συνελήφθη επειδή προέβλεψε σεισμό

Χτες

Ο tiktoker δημοσίευσε την πρόβλεψη του μόλις δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ που σκότωσε 3.500 ανθρώπους στη χώρα

Απίστευτη γκάφα στην Ολλανδία: Πέταξαν κατά λάθος στα σκουπίδια έργο τέχνης του Γουόρχολ

Χτες

Τα έργα ήταν στο υπόγειο του κτιρίου, χωρίς να υπάρχουν κανόνες για την ορθή αποθήκευση, οπότε πιθανόν για αυτόν τον λόγο κατέληξαν στα σκουπίδια

Ασθενής τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα σε χειρουργείο στο «Αλεξάνδρα»

Χτες

Η ασθενής υπέστη εγκαύματα δεύτερου βαθμού στο 4% του σώματός της και διακομίστηκε στη μονάδα ανάνηψης

Έντονη δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη: Πού αποδίδει το φαινόμενο η Εταιρεία Αερίου

Χτες

Στο φυσικό αέριο ή στον Θερμαϊκό οφείλεται η δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη;

Πούλησε το μωρό της για 2.000 ευρώ

Χτες

Συνελήφθη στην Ισπανία γυναίκα που πούλησε το μωρό της σε ζευγάρι

Το «μυρμήγκι της κόλασης» επέστρεψε από τα βάθη του χρόνου – Έζησε πριν 113 εκατομμύρια χρόνια!

Χτες

Ένα μυρμήγκι που έζησε πριν από 16 εκατομμύρια χρόνια είναι ο αρχαιότερος εκπρόσωπος του είδους και αποτελεί «θησαυρό» για τους επιστήμονες

Σάλος στην Ισπανία: Πούλησε το μωρό της για 2.000€ και… το μετάνιωσε!

Χτες

Η μητέρα λίγο αργότερα μετάνιωσε που πούλησε την κόρη της

Πτώση αεροπλάνου σοκάρει την Ταϊλάνδη – Πέντε νεκροί και σκηνές φρίκης μπροστά στους τουρίστες!

Χτες

Η εκπαιδευτική άσκηση κατέληξε σε τραγωδία με πέντε νεκρούς και έναν αγνοούμενο

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.