E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δικαστής: Αθώος ο Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης και βΆ βαθμού

Πέφτει η αυλαία στη δίκη που συγκλονίζει την υφήλιο

Δικαστής: Αθώος ο Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης και βΆ βαθμού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/9/2014 | 14:42

Απορρίπτει η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα την κατηγορία ότι ο Όσκαρ Πιστόριους δολοφόνησε εκ προμελέτης την 29χρονη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ. Παράλληλα, η δικαστής απέρριψε και την κατηγορία για φόνο β' βαθμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η δικαστής απέκλεισε την ενοχή του Όσκαρ Πιστόριους για δολοφονία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.

«Προκύπτει, λοιπόν, ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία», δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.

«Ο εισαγγελέας δεν απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης», δήλωσε η δικαστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο αυτή ήταν η βασική κατηγορία την οποία προσπαθούσε να καταρρίψει η πλευρά του Παραολυμπιονίκη.

Προηγουμένως, η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε με πλήρη συναίσθηση όταν πήρε το όπλο και πυροβόλησε κατά του θύματος, «και εκείνη τη στιγμή είχε την ικανότητα να διαχωρίσει το καλό από το κακό και ήταν σε θέση να ενεργήσει σύμφωνα με τη διάκριση αυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νοτιοαφρικανή δικαστής απέρριψε, επίσης, κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου, κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες.

Καθ' όλη τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο Παραολυμπιονίκης δεν έχει σταματήσει να κλαίει, ενώ αναμένει την απόφαση για τον φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία άρχισε σήμερα την ανάγνωση της ετυμηγορίας, εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και μάλιστα τους ευχαρίστησε, «διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο».

Ωστόσο, έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν. «Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (σ.σ. της Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου γειτονικής κατοικίας του Πιστόριους) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου», είπε η δικαστής.

«Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της», προσέθεσε, επισημαίνοντας τη μεγάλη απόσταση, περίπου εκατό μέτρων, ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.

Από γενικής απόψεως, η δικαστής αιτιολόγησε για ποιον λόγο θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και υπεράσπισης, έδωσαν έναν ανακριβή απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη, ούτε η μνήμη είναι αλάθητες.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν κατόρθωσαν να κάνουν διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτό που γνώριζαν προσωπικά και σε αυτό που άκουσαν να λέγεται από άλλους ή από τα μέσα ενημέρωσης», είπε.

«Είναι γεγονός, ότι η υπόθεση προσέλκυσε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αμέσως μετά το γεγονός, και το γεγονός ότι έγινε θέμα συζήτησης σε πολλά σπίτια δεν βοήθησε, επίσης», είπε.

Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλλιακή, αντίστοιχα, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία, ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.

«Ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας ειδυλλιακής εpωτικής σχέσης, ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας τεταμένης σχέσης δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτό δικαστήριο να δημιουργήσει πεποίθηση για το αν ο κατηγορούμενος είχε την πρόθεση να σκοτώσει το θύμα του», είπε.

Καμία από τις δύο εκδοχές «δεν αποδεικνύει κάτι», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι μία εpωτική σχέση είναι εξ ορισμού «δυναμική και απρόβλεπτη τον περισσότερο χρόνο».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αποφασίστηκε στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ

Χτες

Επανεκκίνηση της διπλωματίας στη Μέση Ανατολή ζητάει η Αθήνα

Σάκκαρη: Αγριος καυγάς με την Πουτίντσεβα μετά το τέλος του αγώνα

Χτες

Η Μαρία Σάκκαρη και η Γιούλια Πουτίντσεβα είχαν έντονο λεκτικό επεισόδιο στο τέλος του αγώνα τους στο Μπαντ Χόμπουργκ

Διπλή δoλoφovία στη Μεσσηνία: 61χρονος σκότωσε τους γονείς του με ψαλίδι

Χτες

Γείτονες άκουσαν φωνές από το σπίτι και ειδοποίησαν την Αστυνομία η οποία έσπευσε στο σημείο και συνέλαβε τον άνδρα

Ολοκληρώθηκε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Χτες

H Κυβέρνηση εκφράζει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και παράλληλα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Καιρός: Αφρικανικός καύσωνας από την Τετάρτη με 40αρια – Ποιες περιοχές θα «λιώσουν»

Χτες

Μετά το δροσερό διάλειμμα, αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας

Ιράν: Αποφάσισε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ ‑ Συναγερμός στο διεθνές εμπόριο

Χτες

Από τα Στενά του Ορμούζ διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η φωτιά στη Χίο

Χτες

Εκκενώνονται χωριά - Δίνονται μάχες σπίτι με σπίτι

Βίντεο με αμερικανική υπερβόμβα να χτυπά πυρηνική εγκατάσταση

Χτες

Παγκόσμιο σοκ από το χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

Ισραήλ: Τουλάχιστον 86 τραυματίες από την ιρανική πυραυλική επίθεση σε Τελ Αβίβ και Χάιφα

Χτες

Με βομβαρδισμούς στο δυτικό Ιράν απάντησαν οι Ισραηλινοί

Λαμία: Νεκρός σε τροχαίο ο Αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης – Σε κρίσιμη κατάσταση η σύζυγός του

Χτες

Συγκλονισμένοι οι αυτόπτες μάρτυρες και οι συνεργάτες του στο Δήμο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.