Αιμίλιος Λιάτσος: Nιώθω καλά που έχασα την περιουσία μου
Συνέντευξη στο περιοδικό People
Και αυτό το καλοκαίρι τον βρήκε χωρίς να έχει απολαύσει τη δροσιά της θάλασσας. Πρόπερσι, γιατί σχεδίαζε το πρόγραμμα της ΕΡΤ που θα αναλάμβανε λίγο καιρό μετά. Πέρσι, επειδή ένιωθε «μουδιασμένος» από τις εξελίξεις. Και φέτος γιατί ήρθε η ώρα να ξαναμπεί «δυναμικά στο γήπεδο», όπως λέει ο ίδιος στο People, αναφερόμενος στη ραδιοφωνική του εκπομπή, στο τηλεοπτικό Κontra 24 (που μεταδίδεται τα μεσάνυχτα) και στα εκδοτικά του σχέδια.
Πώς ήταν η πρώτη φορά της επιστροφής, μετά από τόσο καιρό μακριά από τις κάμερες;
Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση είναι συγγενικά Μέσα. Έτσι, έκανα την προθέρμανσή μου παρουσιάζοντας απΆ τις αρχές του καλοκαιριού καθημερινή εκπομπή στον Real Fm και αργότερα συμμετείχα στο κεντρικό δελτίο του Κontra. Τελικά, βρισκόμενος ξανά σε πλατό, αισθάνθηκα πολύ οικεία. Σαν να μην είχα σταματήσει ποτέ.
Στο διάστημα της αποχής σας έχουν, γενικότερα, αλλάξει τα πράγματα στο Μέσο;
Έχουν αλλάξει πολύ. Τα κανάλια πλέον αντιμετωπίζουν πελώρια οικονομικά προβλήματα. Δεν υπάρχει κανένα κερδοφόρο! Μόνο ο AΝΤ1 κάνει τη διαφορά κι αυτό γιατί πριν από μερικά χρόνια πούλησε έναν τηλεοπτικό σταθμό που είχε στη Βουλγαρία και πήρε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που του έδωσε την «πολυτέλεια» να επενδύσει στο πρόγραμμά του.
Αλλαγές και στα πρόσωπα. Η Όλγα Τρέμη, για παράδειγμα, δεν βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του δελτίου του Mega.
Πρόκειται για τραγικό λάθος! Στο κεντρικό δελτίο ενός τόσο μεγάλου καναλιού δεν αρκεί να είσαι ένα συμπαθητικό πρόσωπο και να διαβάζεις το autocue. Πρέπει να είσαι πολύ καλά ενημερωμένος για όλα και η Όλγα τα κατάφερνε εξαιρετικά. Όταν είσαι το Mega και θέλεις να έχεις τη σημαία της πρωτιάς στην ενημέρωση, δεν μπορείς να φέρνεις έναν άνθρωπο σε απόγνωση. Δεν μπορεί να οδηγείται η Όλγα Τρέμη σε παραίτηση μόνο και μόνο επειδή είναι αξιοπρεπής…
Οδηγήθηκε, λέτε, στην παραίτηση;
Θεωρώ πως ναι. Όπως ρόλο έπαιξε και ο πόλεμος που δέχτηκε από κάποια Μέσα φιλικά προσκείμενα προς το κανάλι. Η κριτική που δέχτηκε ήταν πρωτοφανής και ανελέητη. Κι αυτό συνέβη όταν το δελτίο άρχισε να εμφανίζει «κόπωση» και να χάνει καθημερινά χιλιάδες τηλεθεατές. Αλλά δεν έφταιγε η Τρέμη για αυτό.
Ποιος έφταιγε;
Αυτοί που είπαν στον προϊστάμενο του δελτίου ειδήσεων του Mega «η γραμμή μας είναι: παίζουμε μνημόνιο». Θα έπρεπε, όμως, να ξέρουν ότι το «παίζουμε μνημόνιο» κοστίζει, γιατί έρχεται σε πλήρη κόντρα με το λαϊκό αίσθημα και τα τεράστια, πια, προβλήματα της καθημερινότητας.
Μια ακόμα αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο: Ο Νίκος Χατζηνικολάου, από παρουσιαστής δελτίων, αναλυτής στο Star.
Έδωσε τεράστια ώθηση στο δελτίο και ταιριάζει πολύ με τη Μάρα Ζαχαρέα, που είναι πολύ καλή και σοβαρή δημοσιογράφος. Ο Χατζηνικολάου είναι ο καλύτερος και ο πιο ολοκληρωμένος anchorman. Η περίπτωσή του είναι, ίσως, μοναδική. Φεύγει από ένα κανάλι και πηγαίνοντας σΆ ένα άλλο ο κόσμος τον ακολουθεί. Δεν ξέρω άλλον που να το έχει καταφέρει αυτό.
Κι ένα πρόσωπο που βρέθηκε εκτός οθόνης: Η Έλλη Στάη.
Πολύ κακώς. Είναι η καλύτερη Ελληνίδα παρουσιάστρια στις ειδήσεις. Λείπει απΆ την τηλεόραση. Ίσως η ίδια να μην έχει διάθεση να επιστρέψει, γιατί ο καθένας μας στη ζωή του περνάει περιόδους περισυλλογής. Αν μου λέγατε ότι τα κανάλια δεν της κάνουν προτάσεις, αυτό θα μου δημιουργούσε μεγάλη απορία.
Λέγεται, πάντως, ότι οι καβγάδες σας, στο διάστημα της συνεργασίας σας στην ΕΡΤ, ακούγονταν σε όλους τους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου.
Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Ήμουν, μάλιστα, εκείνος που προσπάθησε για την ανανέωση της σύμβασής της. Κι αν σε μια δουλειά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για θέματα, αυτό είναι υγιές, γιατί βγαίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Έλλη: πρόσφατα ήπιαμε καφέ στο γραφείο της στο The Toc και χάρηκα πολύ που συνάντησα εκεί κάποιους συναδέλφους από την ΕΡΤ.
Της οποίας ΕΡΤ υπήρξατε γενικός διευθυντής ενημέρωσης μέχρι και τη στιγμή που έπεσε το «μαύρο».
Ναι. Ήμουν, μέχρι που πάρθηκε αυτή η ανόητη πολιτική απόφαση.
Έχετε χαρακτηρίσει το κλείσιμο της ΕΡΤ «έγκλημα διαρκείας». Αυτό δεν μοιάζει σαν λάθος που ζητάτε να αναγνωριστεί «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο»;
Μπορεί, αλλά είναι η άποψή μου. Η ΕΡΤ είχε μεν τεράστια προβλήματα, ήταν πλήρως εξαρτώμενη απΆ την εκάστοτε κυβέρνηση, όμως είχε πολλά «αλλά». Ανέλαβα μετά από πρόταση του ίδιου του Σαμαρά, με τον οποίο ήμασταν φίλοι περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια. Μου είχε πει «Κάνε ό,τι νομίζεις» και ήθελα να κάνω πολλά. Πρόλαβα να κάνω λίγα. Μεταξύ αυτών, έφερα μπροστά στις κάμερες πολλά καινούρια πρόσωπα…
Ένα απΆ αυτά ήταν η Ανθή Σαλαγκούδη. Ήταν μια καλή επιλογή;
Δεν ήταν δική μου επιλογή, τη βρήκα στην ΕΡΤ, αφού είχε προσληφθεί ενάμιση μήνα πριν από μένα. Και ήταν μια κακή επιλογή η κυρία Σαλαγκούδη. Ήταν ένα συμπαθητικό κορίτσι που, όταν ανέλαβα καθήκοντα, έκανε δοκιμαστικά για τη συμπαρουσίαση μιας πολιτικής εκπομπής. Σταμάτησα αμέσως αυτό που πήγαινε να γίνει, γιατί ήταν τουλάχιστον ανόητο. Αργότερα, βγήκε στον αέρα το 136, που δεν πήγε καθόλου καλά.
Νίκος Ευαγγελάτος και ΝΕΡΙΤ. Πώς το σχολιάζετε;
Είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Δεν ξέρω αν ταιριάζει με το προφίλ της. Έτσι κι αλλιώς, δεν βλέπω ΝΕΡΙΤ. Ταυτίζομαι με τις απόψεις των «απέναντι» του Ραδιομεγάρου, των αγωνιζομένων του Ertopen, και προτιμώ αυτούς τους εργαζόμενους απΆ τους δήθεν επαναστάτες που τελικά έγιναν υπηρέτες της ΝΕΡΙΤ, που άλλωστε δεν έχει πρόγραμμα. Και η δική μου επιλογή, βέβαια, ήταν να μην επιστρέψω στο Ραδιομέγαρο, που, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα ήταν δύσκολο.
Θα πηγαίνατε καλεσμένος στη ΝΕΡΙΤ;
Ποτέ. Αλλά ούτε πιστεύω ότι έχει μέλλον η ΝΕΡΙΤ. Έχω ακούσει ότι ο κ. Τσίπρας, αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία, θα ανοίξει ξανά την ΕΡΤ. Μακάρι να το κάνει, με κανόνες, βεβαίως, αξιοκρατίας. Στενοχωρήθηκα πολύ με όλα αυτά που έγιναν στην ΕΡΤ, σιχάθηκα όσους της έριξαν «μαύρο». Μετά απΆ αυτό, μάλιστα, είχα αποφασίσει να μείνω στην ¶νδρο.
Τι θα κάνατε εκεί;
Αγρανάπαυση. Θα ψάρευα σαργούς και θα προσπαθούσα να ξαναβρώ τα συναισθήματα. Ο Γιώργος Κουρής ήταν που μου έδωσε δύναμη και με έπεισε να ξαναμπώ στο «γήπεδο». Μου είπε: «Πρέπει να γυρίσεις στην Αθήνα και να συνεχίσεις τη δουλειά σου, είσαι πολύ νέος». Έτσι δώσαμε τα χέρια. Έχασα πολλά κιλά, κάνω μια σχεδόν ασκητική ζωή κι έβαλα επαγγελματικούς στόχους, που θέλω πολύ να πετύχουν.
Στα τριάντα τέσσερα χρόνια που βρίσκεστε στα ΜΜΕ έχετε κάνει λάθη;
Πολλά. Είναι δυνατόν να μην έχω κάνει; Ζω με τα λάθη μου.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;
Έχασα όλη μου την περιουσία, επειδή είχα «τρελαθεί» με την έκδοση της εφημερίδας Παρασκευή και 13. Δεν το θεωρώ λάθος, αλλά αποδείχτηκε ότι επιχειρηματικά δεν τα πήγα καλά. Η εφημερίδα δεν άντεξε στην κρίση κι έκλεισε. Έχασα όλα τα χρήματα που είχα αποκτήσει σΆ αυτά τα χρόνια που εργάζομαι και πούλησα δύο σπίτια.
Αισθάνεστε άσχημα για αυτό;
Αντιθέτως. Αισθάνομαι πολύ καλά που δεν έχω καθόλου προσωπική περιουσία. Νιώθω απελευθερωμένος. Έκανα την υπέρβαση μέσα μου και είπα: «Και τι έγινε;».
Ποιοι σας στήριξαν σΆ αυτό;
Η οικογένειά μου, τα αδέλφια μου και, ευτυχώς, οι πολύ καλοί μου φίλοι. Είναι πολύ δύσκολες οι εποχές που ζούμε, το βλέπετε. Και θα δούμε πολλά να συμβαίνουν και στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς.
Για την επιστροφή σας στην ενεργό δράση γιατί δεν επιλέξατε τον πολιτικό στίβο;
Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική. Με γεμίζει η δημοσιογραφία.
Και γιατί στο Kontra και όχι στο ΣΚΑΪ; Είχατε πρόταση απΆ το κανάλι.
Είχαμε κάνει μια γενική συζήτηση με τον Σταμάτη Μαλέλη, με τον οποίο είμαστε πολύ φίλοι. Αλλά η πρόταση του Γιώργου Κουρή, που περιλάμβανε κι εκδόσεις, ήταν πολύ δελεαστική.
Και γιατί πολιτική εκπομπή και όχι κάτι άλλο;
Πέρασα καλά οκτώ χρόνια παρουσιάζοντας lifestyle δελτία στο Star, αλλά δεν ακολουθώ το lifestyle στη ζωή μου. Για παράδειγμα, δεν έχω πάει ποτέ στη Μύκονο. Προτιμώ μια άλλη ζωή. Μου αρέσει η ηρεμία, να ποτίζω τα λουλούδια μου στην αυλή. Αλλά τώρα δεν είναι εποχές για τέτοια, ούτε για να μένουμε καθισμένοι στους καναπέδες μας. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και να ξεσηκωθούμε.