E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σκωτία: Οι 30 ανατροπές στην καθημερινή ζωή αν η κάλπη έδειχνε «Nαι»

Αλλάζει ακόμη και η ώρα...

Σκωτία: Οι 30 ανατροπές στην καθημερινή ζωή αν η κάλπη έδειχνε «Nαι»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτέλεσματα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, μπορεί να άλλαζαν τα πάντα. Αν η κάλπη έδειχνε «Nαι» τότε από την επόμενη στιγμή τίποτα δεν θα είναι ίδιο σε Σκωτία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρα από τις οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις που θα είχε η επικράτηση του «Nαι» και για τις δύο πλευρές, βαθιές θα είναι και οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των Σκωτσέζων, των Εγγλέζων, των Ουαλών και των Βορειοϊρλανδών.

Νόμισμα, μετακινήσεις, διαβατήρια, άδειες οδήγησης, σημαίες, ακόμη και η ώρα μπορεί να άλλαζαν.

Η Daily Mail παρουσιάζει τα 30 αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα για το τι θα είχε συμβεί στην καθημερινή ζωή Σκωτσέζων και Εγγλέζων αν είχε επικρατήσει το «Nαι»:

Τι θα γίνει με τα βρετανικά διαβατήρια
Ολοι οι Βρετανοί που ζουν στη Σκωτία θα γίνουν αυτομάτως Σκωτσέζοι και θα έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση σκωτσέζικου διαβατηρίου, ακόμη και αν έχουν γεννηθεί στην Αγγλία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πάντως, δεν θα είναι υποχρεωτικό να προχωρήσουν στην έκδοση σκωτσέζικου διαβατηρίου τουλάχιστον μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει αν κάποιος θα μπορεί να έχει διπλή υπηκοότητα βρετανική και σκωτσέζικη.

Ο κ. Σάλμοντ ωστόσο ελπίζει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή που χρονολογείται από το 1920 και επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου της Ιρλανδίας, των νήσων της Μάγχης και της Νήσου του Μαν.

Μπορούν Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία να συνεχίσουν να είναι γνωστές ως Ηνωμένο Βασίλειο;
Το όνομα «Μεγάλη Βρετανία» είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί, αλλά να αλλάξει η ονομασία στα διαβατήρια από «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας» σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βορείου Ιρλανδίας».

Τι θα συμβεί με τη Βόρειο Ιρλανδία;
Η ενότητα μπορεί να δεχθεί ένα χτύπημα αν οι Σκωτσέζοι επιλέξουν την ανεξαρτησία τους, καθώς πολύ θεωρούν ότι η Βρετανικότητά τους προέρχεται από τους δεσμούς της με την Σκωτία και όχι με κάποιους  δεσμούς με την Αγγλία.

Θα επιτραπεί στη Σκωτία να μπει στην ΕΕ;
Κανείς δεν ξέρει. Κάθε απόφαση για τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ απαιτεί ομοφωνία από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Τι θα συμβεί αν επιτραπεί στη Σκωτία να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την Ενωση το 2017;
Η Σκωτία και η Ουαλία είναι πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες από την Αγγλία, και έτσι η επικράτηση του «ναι» καθιστά την προοπτική αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πιο πιθανή.

Αν επιτραπεί στη Σκωτία η είσοδος στο κλαμπ των Βρυξελλών τότε αναμφίβολα θα μπουν συνοριακά φυλάκια από Μπίργουικ στο Καρλάισλ και από το Γουέρεν στο Ντέρι (από την πάνω πλευρά προς τη βόρειο Ιρλανδία) καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους δικούς τους κανόνες για τη μετανάστευση.

Θα πληρώνουν οι φοιτητές από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία επιπλέον δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Σκωτίας;
Οι Σκωτσέζοι φοιτητές και οι φοιτητές που προέρχονται από  χώρες της ΕΕ σήμερα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών σε πανεπιστήμια της Σκωτίας, αλλά οι φοιτητές από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεούνται να τα καταβάλλουν.
Το SNP θέλει να συνεχίσει την ίδια πολιτική και στην περίπτωση που η Σκωτία αποσχιστεί, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Θα συνεχίσει να έχει η Σκωτία εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα το BBC;
Ο κ. Σάλμοντ θέλει να δημιουργήσει ένα νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, το Scottish Broadcasting Service or «SBS».

Θα επιτραπεί στη Σκωτία να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Ναι. Αλλά ο αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Γκρεγκ Ρέντι δήλωσε ότι η χώρα θα είναι πολύ  δύσκολο να προλάβει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του 2016.

Τι νόμισμα θα χρησιμοποιεί η Σκωτία;
Κανείς δεν ξέρει. Ο Αλεξ Σάλμοντ λέει ότι θα χρησιμοποιούν τη λίρα, αλλά αν αποκλειστεί η λύση του σχηματισμού μιας «νομισματικής ένωσης» , τότε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα δανεισμού και δεν θα μπορούν να στηρίξουν τις τράπεζές τους και τις επιχειρήσεις τους.

Αυτό θα ανάγκαζε τη Σκωτία να εκδώσει το δικό της κυμαινόμενο νόμισμα, όπως έκανε και η Ιρλανδία, όταν έφυγε από τη στερλίνα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί και μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει το ευρώ.

Τι θα συμβεί αν η Σκωτία υποχρεωθεί να αναλάβει μερίδιο του δημοσίου εθνικού χρέους σε αντίποινα για να μην τους επιτραπεί η ένταξη στο ευρώ;
Ο Αλιστάρ Ντάρλινγκ υποστηρίζει ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια η Σκωτία να αναγκάσει να πληρώσει περισσότερα για να... δανειστεί όπως η Αργεντινή και η Ελλάδα που αντιμετώπισαν προβλήματα χρέους.

Θα έχει διαφορετική ζώνη ώρας η Σκωτία;
Πιθανότατα. Αγγλοι βουλευτές απελπισμένα ζητούσαν να αλλάζει κατά δυο ώρες η χειμερινή και η θερινή ώρα για να μειωθούν τα  τροχαία και να αυξηθεί ο τουρισμός. Ωστόσο, το αίτημα αυτό μπλοκαρίστηκε μετά τις αντιρρήσεις των Σκωτσέζων που υποστήριζαν ότι έτσι τα παιδιά τους θα κατέληγαν να πηγαίνουν στο σχολείο... νύχτα. Τώρα όλα είναι ανοιχτά...

Τι θα γίνει με τις ένοπλες δυνάμεις;
Ναι. Θα δημιουργηθεί σκωτσέζικος στρατός 3.500 μονίμων στρατιωτών και θα έχει τη δική της μοίρα πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Στους Σκωτσέζους που τώρα υπηρετούν στις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής για το που θέλουν να υπηρετούν.

Τι θα γίνει με τα πυρηνικά όπλα;
Το SNP υποστηρίζει ότι η Σκωτία θα απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα εντός τεσσάρων ετών από την ανεξαρτησία της. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποχρεωθεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια για να μεταφέρει τα πυρηνικά όπλα από τη Σκωτία στο νότο. Εχει επίσης προταθεί τα όπλα να μεταφερθούν στη Βόρειο Αμερική.

Θα φύγουν οι σκωτσέζικες τράπεζες από το Λονδίνο;
Πιθανότατα. Ωστόσο ο κ. Σάλμοντ επιμένει ότι αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στις θέσεις εργασίας, γιατί η μετακίνηση θα γίνει μόνο... νομικά, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τους κανόνες που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εκστρατεία του όχι απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό και λέει ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός θα είναι διαφορετικός για κάθε χώρα;
Οχι. Είναι μια ελεύθερη αγορά, προστατευμένη από το δίκαιο περί ανταγωνισμού της ΕΕ.

Οι βουλευτές της Σκωτίας θα κάθονται στα έδρανα του Γουέστμινστερ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 όταν και θα γίνει και τυπικά η ανεξαρτησία;
Επισήμως, ναι. Αλλά μπορεί να ληφθεί απόφαση που θα αναγκάζει τους Σκωτσέζους βουλευτές να μείνουν μακριά από τη Βουλή των κοινοτήτων και να ασκούν τα καθήκοντά τους μόνο εντός της περιφέρειάς τους.

Θα αλλάξει η σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 72% τάσσονται υπέρ της αλλαγής της σημαίας, αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί. Ωστόσο, μπορεί να παραμείνει ίδια και να αντιπροσωπεύει όσους Σκωτσέζους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιος θα είναι ο εθνικός ύμνος της Σκωτίας;
Αυτή τη στιγμή είναι το God Save the Queen αλλά μπορεί να αλλάξει και να υιοθετηθεί ως εθνικός ύμνος της Σκωτίας το Flower of Scotland.

Πώς θα επηρεάσει το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο η ανεξαρτησία της Σκωτίας;
Οι Αγγλοι θα αποτελούν πλέον το 92% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου από 84% που είναι σήμερα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της εκπροσώπησής της στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφήνοντας τους Ουαλούς εθνικιστές και τους Βόρειοιρλανδούς ακόμη πιο περιθωριοποιημένους.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα ξανακάνουν κυβέρνηση οι Εργατικοί. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί θα δεχθούν χτύπημα, αλλά δεν θα είναι και καθοριστικό.

Μπορεί η Σκωτία να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Απίθανο. Κανένα από τα 140 κράτη που έγιναν ανεξάρτητα μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν επέστρεψε στο... μητρικό του.

Τι θα συμβεί με τις άδειες οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Μια ενδεχόμενη ανεξάρτητη Σκωτία, υποστηρίζουν οι ένθερμοι του «ναι», θα αποδέχεται τα διπλώματα οδήγησης του Ηνωμένου Βασιλείου (τα οποία έχουν τώρα όλοι οι Σκωτσέζοι). Ωστόσο, σταδιακά θα πρέπει να αρχίσουν να εκδίδουν τις δικές τους σκωτσέζικες άδειες οδήγησης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αν εκδοθούν δηλαδή σκωτσέζικες άδειες οδήγησης, θα δημιουργηθούν προβλήματα με την πληρομή προστίμων για παράβαση ορίου ταχύτητας από Σκωτσέζους οδηγούς στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου. Ασαφές είναι και το τι θα γίνει με τους βαθμούς ποινής.

Τι θα γίνει το Κανάλι 5 αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί;
Οι πολιτικοί υποστηρικτές του Ναι λένει ότι η μετάδοση θα συνεχιστεί μέχρι το 2025, μέχρι, δηλαδή τη λήξη της άδειας. Στη συνέχεια θα ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως.

Θα συνεχίσουν οι πολίτες να έχουν το ίδιο σύστημα πρόνοιας;
Το ίδιο και περισσότερο. «Μετά την ανεξαρτησία, οι άμεσες προτεραιότητες θα είναι η αντιστροφή των καταστροφικών και αντιπαραγωγικών αλλαγών που έγιναν στο σύστημα πρόνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου», τονίζουν οι υποστηρικτές του ναι.

Θα πρέπει οι Σκωτσέζοι αθλητές να αγωνίζονται για τη Σκωτία, ή θα μπορούν ελεύθερα να εκπροσωπούν τις ομάδες της Μεγάλης Βρετανίας;
Οι αθλητές θα είναι ελεύθεροι να επιλέγουν ποια χώρα θέλουν να εκπροσωπήσουν «υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα σχετικά κριτήρια και της προϋποθέσεις που θέτει κάθε χώρα», τονίζουν οι υποστηρικτές του ναι.

Τι θα γίνει με τους σιδηροδρόμους και τα λεωφορεία;
Θα κινούνται κανονικά από άκρη σε άκρη όπως τώρα. Δεν θα αλλάξουν τα δρομολόγια. Αλλά αν η Σκωτία αποκλειστεί από την ΕΕ, ή αντίθετα το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την ΕΕ το 2017 και μπει η Σκωτία, τότε θα έρθουν τα πάνω κάτω, καθώς θα δημιουργηθούν σύνορα και θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η Ελβετία, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ αποτελεί μόνο μια εξαίρεση. Και αυτό γιατί έχει υπογράψει ένα σύμφωνο ελεύθερης μετακίνησης το οποίο δεν έχει υπογράψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι θα γίνει με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας;
Υπάρχει ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής της Αγγλίας με την Σκωτία, το οποίο είναι αβέβαιο αν θα υλοποιηθεί αν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν ότι θέλουν την ανεξαρτησία τους.

Θα μπορούν οι εταιρείες και οι φάρμες να αναγράφουν το «British made» αν παράγονται στη Σκωτία;
Οχι, αν και οι υποστηρικτές του «ναι» λένε ότι θα μπορούν. Το SNP υποστηρίζει: «Η Βρετανία είναι ένας γεωγραφικός όρος και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν να αναφέρονται στους εαυτούς τους ως ''Βρετανοί'' αν οι ίδιοι το επιθυμούν».

Θα πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας;
Το SNP υποστηρίζει ότι επειδή η Σκωτία θα παραμείνει κράτος της ΕΕ τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα εμπορικά σήματα θα είναι ασφαλή. Ολα αυτά βέβαια αν επιτραπεί στη Σκωτία να γίνει μέλος της ΕΕ.

Τι θα γίνει με τους Lions;
Η επικράτηση του ναι θα σημαίνει και την αλλαγή του ονόματος των «Βritish Lions» και των «Ιrish Lions». Το πιθανότερο είναι ότι η ομάδα ράγκμπι θα μετονομαστεί σε «The Lions» και θα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις από τη Γαλλία για να γίνει... πολυεθνική.

Τι θα γίνει με το πρωτάθλημα Open;
Ενας εκπρόσωπος του πρωταθλήματος είπε ότι θα πρόκειται αυτό να υπερεαστεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν αυτό είναι.

Θα μπορέσουν οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές;
Το SNP λέι ότι αν επικρατήσει το ναι θα χρειαστούν 18 μήνες για την πλήρη ανεξαρτησία της Σκωτίας. Δηλαδή αυτή θα γίνει το Μάρτιο του 2016. Επομένως, τον επόμενο Μάιο η Σκωτία θα είναι ακόμη μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου άρα είναι πιθανό να εξακολουθούν να μπορούν να εκλέξουν τους δικούς τους βουλευτές για τη βουλή των κοινοτήτων.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Χτες

Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Χάος σε Ντουμπάι, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ από τις βροχοπτώσεις‑ρεκόρ ‑ Αδιανόητες εικόνες στα εμπορικά κέντρα

Χτες

Κάτω από το νερό το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Σ΄ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που έπεσε αντιστοιχεί σε δύο χρόνια βροχής - Στο Ομάν 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικά μέτρα σε ανήλικους που λήστεψαν καθηγητή λυκείου έξω από σχολείο

Χτες

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείτο ένας ακόμη ανήλικος που απηλλάγη της κατηγορίας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

Χτες

Σαρώνουν τα social, στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες

Τέμπη: Καταγγελία – φωτιά για τον σταθμάρχη: Ήταν μαζί με μία ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο

Χτες

Σε μία καταγγελία – φωτιά προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη

Πολικός αεροχείμαρρος» φέρνει σφοδρές βροχές και καταιγίδες – Η πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Χτες

«Καμπανάκι» για ραγδαία μεταβολή του καιρού από τις αμέσως επόμενες ημέρες χτυπά ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας

Χαμός στη Βραζιλία: Γυναίκα πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα για να υπογράψει για δάνειο €3.000!

Χτες

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα» ακούγεται να λέει η γυναίκα

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.