ADVERTISEMENT

Σε ποια χώρα τρως πρόστιμο αν οδηγείς μόνος

Νέες ρυθμίσεις σε Ευρώπη και Αμερική για το περιβάλλον και καλύτερη καθημερινότητα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
2' χρόνος ανάγνωσης
Σε ποια χώρα τρως πρόστιμο αν οδηγείς μόνος
JESHOOTS.com
ADVERTISEMENT

Στην Ισπανία η τεχνολογία «πιάνει» τους μοναχικούς οδηγούς – Έρχονται πρόστιμα για λάθος χρήση λωρίδας

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Την τεχνολογία επιστρατεύουν οι ισπανικές αρχές, για να βάλουν φρένο στην κακή συνήθεια της μοναχικής μετακίνησης. Νέες κάμερες υψηλής ευκρίνειας τοποθετούνται σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, με σκοπό να εντοπίζουν αυτόματα ποιοι οδηγοί κινούνται μόνοι τους μέσα στο αυτοκίνητο και κάνουν χρήση της λάθος λωρίδας κυκλοφορίας.

ADVERTISEMENT

Στη Δυτική Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας (γνωστές και ως HOV – High Occupancy Vehicle lanes) είναι αφιερωμένες σε οχήματα με δύο ή περισσότερους επιβάτες. Πρόκειται για μέτρο που στοχεύει στην προώθηση του συνεπιβατισμού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων που κινούνται καθημερινά στους δρόμους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Tobi Pexels

ADVERTISEMENT

Μια νέα ρύθμιση εφαρμόζεται επίσης εδώ και λίγες μέρες στη Γαλλία, με στόχο να περιοριστεί το μποτιλιάρισμα και να μειωθούν οι ρύποι. Το μέτρο ενθαρρύνει τους οδηγούς να μην κινούνται μόνοι τους με το αυτοκίνητο, εισάγοντας παράλληλα νέα οδική σήμανση με χαρακτηριστικό σύμβολο τον λευκό ρόμβο.

Η ρύθμιση μπήκε σε ισχύ στις 2 Μαΐου 2025 και συνοδεύτηκε από την εγκατάσταση ειδικών καμερών παρακολούθησης σε επιλεγμένους δρόμους γύρω από το Παρίσι – συγκεκριμένα στον περιφερειακό δακτύλιο και σε δύο σημεία των αυτοκινητοδρόμων Α1 και Α13 στην περιοχή Île-de-France. Οι κάμερες αυτές επιτηρούν τις λωρίδες που προορίζονται για carpooling, δηλαδή για οχήματα με τουλάχιστον δύο επιβάτες.

Το carpooling είναι μια πρακτική που επιτρέπει σε οδηγούς να μεταφέρουν άλλους επιβάτες – είτε γνωστούς είτε αγνώστους – μοιράζοντας τα έξοδα και μειώνοντας τον αριθμό των αυτοκινήτων στους δρόμους.

ADVERTISEMENT

Συνολικά, 13 νέες κάμερες επιβλέπουν αυτές τις ειδικές λωρίδες, οι οποίες αναγνωρίζονται από τις πινακίδες με μπλε φόντο και λευκό ρόμβο. Όποιος τις χρησιμοποιεί χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, δηλαδή οδηγεί μόνος του, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 135 ευρώ – ή 90 ευρώ, αν το εξοφλήσει άμεσα.

Οι λωρίδες αυτές επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από αυτοκίνητα με δύο ή περισσότερους επιβάτες, ταξί, λεωφορεία, υπηρεσιακά οχήματα (ασθενοφόρα, περιπολικά), μοτοσικλέτες με δύο αναβάτες και οχήματα ΑμεΑ.

Οι κάμερες είναι προηγμένης τεχνολογίας: αναγνωρίζουν τύπους οχημάτων, αριθμό επιβατών και πινακίδες, ενώ καταγράφουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες. Αν δεν εντοπιστεί κάποια παράβαση, τα δεδομένα διαγράφονται εντός δύο ωρών. Σε αντίθετη περίπτωση, διατηρούνται ως αποδεικτικά στοιχεία.

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google
ADVERTISEMENT
READ NEXT

Σε βάθος ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και longreads. Ιστορίες με οπτική και τους ανθρώπους πίσω από τα γεγονότα, στο e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο