E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σε ποιες πόλεις ζούνε οι πιο πλούσιοι Έλληνες;

Το παράδοξο με τα ακριβά προάστια της Αθήνας

Σε ποιες πόλεις ζούνε οι πιο πλούσιοι Έλληνες;

Το ερώτημα δεν έχει να κάνει με το αν υπάρχουν, διότι σίγουρα υπάρχουν, αλλά σε ποια γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας συνωθούνται; Να είναι στην Αθήνα, λόγω του μεγέθους της οικονομικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην πρωτεύουσα, ή, μήπως, τα επίσημα στοιχεία κρύβουν κάποιες εκπλήξεις;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι πλούσιοι μάλλον δεν δηλώνουν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα! Όπως σημειώνει το bankingnews.gr, μόλις 233.087 δηλώσεις εμφάνισαν εισοδήματα υψηλότερα των 44.020,54 ευρώ για το οικονομικό έτος 2013 και αφορούν το σύνολο της χώρας. Το πιο εντυπωσιακό και συνάμα ανησυχητικό είναι ότι 548.581 φορολογούμενοι δήλωσαν έως 2.934,70 ευρώ το 2013 και 994.365 πολίτες 5.869,41 ευρώ. Δηλαδή 1.542.946 Έλληνες είναι σε θέση να ξοδέψουν έως 16 ευρώ την ημέρα.

Το παράδοξο της Ελλάδας είναι ότι ακόμα και σε ακριβές περιοχές της Αθήνας εμφανίζονται φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καταγραφή των εισοδημάτων των φορολογουμένων μέχρι πρότινος γίνονταν από τη ΓΓΠΣ, η οποία εμφάνιζε τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων που ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Η τελευταία δημοσίευση του 2011 αποκάλυπτε ότι μόνο 5.000 φορολογούμενοι είχαν ανάλογα εισοδήματα.

Στη Μακεδονία οι πλούσιοι

Το γεγονός ότι άλλαξε η στατιστική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το βασικό κριτήριο των 100.000 ευρώ, έτσι διευρύνθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων που ανήκουν στους «έχοντες και κατέχοντες».

Έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Μεγαλόπολης και της Τρίπολης εμφανίζονται οικονομικά ισχυροί και συναγωνίζονται επάξια τα πλούσια προάστια των Αθηνών.

Η Κοζάνη συνεισέφερε 2.473 φορολογικές δηλώσεις το 2012 με εισοδήματα υψηλότερα των 44.020,54 ευρώ, όταν στην Εκάλη ο αριθμός των δηλώσεων ανήλθε σε 778 το 2012 και σε 681 το οικονομικό έτος 2013.

Οι πλούσιοι όμως της Κοζάνης περιορίστηκαν σημαντικά με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2013. Ο συνολικός τους αριθμός μειώθηκε σε 1.565, σε διάστημα δώδεκα μηνών.
Την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι της Φιλοθέης μειώθηκαν σε 889, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, από 1.019 το 2012. Όμως οι φορολογούμενοι της Πτολεμαΐδας παραμένουν πιο ισχυροί. Το 2012 υποβλήθηκαν 1.829 και 1.040 το 2013.

Τα ακριβά προάστια της Αθήνας 

Το Νέο Ψυχικό φιλοξενεί πλούσιους κατοίκους, αφού με 1.136 δηλώσεις ξεπέρασαν τις 44.020,54 ευρώ το 2012, για να μειωθούν σε 945 το 2013. Ακολουθεί το Παλαιό Ψυχικό με 1.382 για το 2012 και 1.176 δηλώσεις για το 2013. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού εμφανίζεται να έχει 26.771 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές .

Η μονή προσέγγιση-εξήγηση που δίνουν οι φοροτεχνικοί για τα στοιχεία είναι ότι οι κάτοικοι των εύπορων περιοχών και κυρίως μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων μπορούν να έχουν εισοδήματα από τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους με τη μορφή της επιστροφής κεφαλαίου ή με τη διανομή μερισμάτων που φορολογούνται στην πηγή.

Πηγή: iefimerida.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε νεκρός σε δώμα με τραύμα από μαχαίρι

Χτες

Στο δώμα μαζί του έμενε ένα ακόμη άτομο το οποίο κάλεσε το ΕΚΑΒ

«Μου καταστρέψανε το σπίτι»: Ξεσπά ο σύζυγος της 19χρονης εγκύου που πέθανε

Χτες

«Μας είπαν ότι να είναι στον δρόμο, είναι εδώ, εκεί και μας κοροϊδεύουνε»

Ασθενής το έσκασε από το νοσοκομείο, βγήκε στον περιφερειακό και ... εξαφανίστηκε

Χτες

Αρνήθηκε να γυρίσει, παρά τις προσπάθειες των γιατρών

Τροχαίο ατύχημα είχε η Χριστίνα Σούζη

Χτες

Ντελαπάρισε το αμάξι της στην Κηφισίας

Πανικός στη Ρόδο: Τηλεφώνημα για βόμβα σε 2 πλοία – Επέστρεψε στο λιμάνι το ένα

Χτες

Οι αρχές έχουν αποκλείσει τις εισόδους και εξόδους του λιμανιού

Νέο σοκ στην Ουκρανία: Ανατίναξαν αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο

Χτες

Εκλύονται «σύννεφα» τοξικών αερίων

Θανάσης Σπυρόπουλος: Πέθανε ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης

Χτες

Από που πήρε τα πρώτα ερεθίσματα

Κάτω Πατήσια: Χειροπέδες σε 66χρονη για διακiνηση ναpκωτικών έξω από σχολεία

Χτες

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Φρανσουάζ Ζιλό: Πέθαvε η «μούσα» του Πικάσο, σε ηλικία 101 ετών

Χτες

Εκείνος 61, εκείνη 21, όμως τα σαράντα χρόνια που τους χώριζαν δεν ήταν αρκετά για να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλον

Θpίλερ στην Πάτρα: Σoρός άνδρα εντοπίστηκε σε παραλία

Χτες

Οι αρχές εξετάζουν πιθανή αυτοκτονiα από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.