E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση από τη Βουλή

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση από τη Βουλή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/10/2014 | 00:00

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επέφεραν οι τελευταίες αναταράξεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης και η εντεινόμενη αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης μέσα από τις συνεχείς διαρροές για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, που δημιουργούνταν το τελευταίο διάστημα, και να περιοριστούν τα σενάρια κυβερνητικής αποσταθεροποίησης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν να ζητήσει η κυβέρνηση την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Θέλοντας ταυτοχρόνα να βάλουν τέλος στα εκλογικά σενάρια, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν ότι η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στην απώτατη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή τον προσεχή Φεβρουάριο.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση με ρίσκο που στοχεύει στο να διαφανεί ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της και να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις τόσο ενόψει των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την τρόικα όσο και ευρύτερα με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015.

Τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη με την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Βενιζέλος: Υπάρχει σχέδιο που βγάζει την πατρίδα από την κρίση

«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και διαβεβαίωσε: «Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που την βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καταρρέει - Η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη

Η κυβέρνηση εμφανίζει «σημάδια κατάρρευσης υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της και της κοινωνικής κατακραυγής. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή», ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την γνωστοποίηση της απόφασης των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το μνημονιακό καθεστώς που έχει συμφωνήσει με την κυρία Μέρκελ», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών


Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Με βάση το Σύνταγμα και τον εως σήμερα κοινοβουλευτικό προγραμματισμό το αίτημα της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, ενώ η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Αυτό γιατί την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός και η ανάγνωση του προεδρικού διατάγματος για την λήξη των εργασιών της ΒΆ Συνόδου , όμως η Ολομέλεια θα ξεκινήσει τα εργασίες της την επόμενη ημέρα και άρα τότε μπορεί να κατατεθεί το σχετικό αίτημα.

Η διάρκεια της συζήτησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρείς ημέρες ενώ τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, ο εως τώρα προγραμματισμός της Βουλής μπορεί να αλλάξει προκειμένου να κατατεθεί το αίτημα την Δευτέρα ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση εφόσον το επιθυμεί η κυβέρνηση και το εγκρίνει η πλειοψηφία του Σώματος.

Να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ανέρχεται σε 154 βουλευτές (ΝΔ 126 και ΠΑΣΟΚ 28) το ενδιαφέρον ωστόσο θα επικεντρωθεί και στην στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές

Διαβάστε ακόμη: Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Σήμερα

Υδροφόρες του δήμου συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής

Παρίσι: Αναβλήθηκαν τα εγκαίνια της γιγαντιαίας «σπηλιάς» στην Pont Neuf μετά από ζημιές λόγω ισχυρών ανέμων, δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το έργο, το οποίο επρόκειτο να ανοίξει για το κοινό στις 6 Ιουνίου και να παραμείνει προσβάσιμο για τρεις εβδομάδες, δεν θα υποδεχθεί επισκέπτες σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα

Πότε ξεκινά το Μουντιάλ 2026: Τα δύο «πράγματα» που θα γίνουν για πρώτη φορά

Σήμερα

Προ των πυλών το Μουντιάλ 2026 - Οι 12 όμιλοι της τελικής φάσης - Ποιες είναι οι δύο πρώτες ομάδες που παίζουν

Πανελλαδικές 2026: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία

Σήμερα

Συνέχεια για τις Πανελλήνιες 2026 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, με μαθήματα προσανατολισμού

Παρέλυσε η Πορτογαλία από γενική απεργία: Ακυρώθηκαν πτήσεις, ανεστάλησαν δρομολόγια τρένων, έκλεισαν σχολεία

Σήμερα

Τα συνδικάτα αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει ευκολότερες απολύσεις και αλλαγές στον εργασιακό κώδικα

Πέθανε ο ηθοποιός Αγγελος Αντωνόπουλος

Σήμερα

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ηθοποιού

Ινδία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο ‑ Πηδούσαν στο κενό για να σωθούν

Σήμερα

Το ξενοδοχείο λειτουργούσε με 25 δωμάτια ενώ διέθετε άδεια μόνο για 6

Ιταλία: Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φλεγόμενο βαν με τους τέσσερις νεκρούς στην Καλάβρια

Σήμερα

Κάμερα κλειστού κυκλώματος κατέγραψε το μίνι βαν να τυλίγεται στις φλόγες στην Καλάβρια της Ιταλίας - τέσσερις νεκροί

Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία» λόγω μεθυσμένου Βρετανού επιβάτη

Σήμερα

Επιβάτης βρετανικής υπηκοότητας, σε κατάσταση μέθης, προκάλεσε αναστάτωση κατά τη διάρκεια πτήσης από το Μάντσεστερ προς την Αττάλεια.

Ήρωας αστυνομικός στα Γιαννιτσά: Έσωσε δύο αδέλφια από φλεγόμενο διαμέρισμα

Σήμερα

Ένας αστυνομικός που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια αψήφησε τον κίνδυνο, εισέβαλε σε διαμέρισμα που είχε πιάσει φωτιά και εσώσε δύο αδέλφια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.