E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επείγοντα νοσοκομείων: Το «βραχιολάκι» έδειξε τις μεγαλύτερες και τις μικρότερες αναμονές

Ποια είναι τα νοσοκομεία και τα ιατρεία με τη μεγαλύτερη κίνηση

Επείγοντα νοσοκομείων: Το «βραχιολάκι» έδειξε τις μεγαλύτερες και τις μικρότερες αναμονές
pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/7/2025 | 08:43

Στις 15 Μαΐου ο «Ευαγγελισμός» έγινε το πρώτο νοσοκομείο του ΕΣΥ, στο οποίο εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ακολούθησαν άλλα 8 νοσοκομεία της Αττικής, καθώς και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Ήδη τα πρώτα στοιχεία που έδωσαν τα «βραχιολάκια» συλλέχθηκαν και επεξεργάζονται από το υπουργείο Υγείας για τις περαιτέρω παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι, από την έναρξη της εφαρμογής του νέου συστήματος στον «Ευαγγελισμό» μέχρι σήμερα, έχουν εξυπηρετηθεί 44.032 ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη 30 Ιουλίου, καταγράφεται ήδη τάση μείωσης στην αναμονή των πολιτών στα Επείγοντα, ακόμα και των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Το γεγονός αυτό, δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, συνδυαστικά αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, διευρύνθηκε η πρωινή εφημερία με συνέπεια να μειωθεί η προσέλευση στην απογευματινή/βραδινή εφημερία. Επτά Κέντρα Υγείας της Αττικής εντάχθηκαν στην επικουρική εφημέρευση, με αποτέλεσμα να απορροφήσουν το 15% της προσέλευσης από τον Μάρτιο έως σήμερα. Επίσης, ενισχύθηκε το προσωπικό των ΤΕΠ στην Αττική με 188 νοσηλευτές, 97 τραυματιοφορείς, 30 γιατρούς, 171 άτομα λοιπό προσωπικό (κάποιες από αυτές τις προσλήψεις είναι ακόμη σε εξέλιξη). Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί η συμβολή 25 στελεχών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην υποστήριξη και καθοδήγηση των ασθενών στα ΤΕΠ μεγάλων Νοσοκομείων της Αττικής (ΠΓΝ Αττικόν, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς).

Μέσος χρόνος εξυπηρέτησης ασθενών ανά νοσοκομείο

Το «βραχιολάκι» καταγράφει τον μέσο όρο εξυπηρέτησης ασθενών στα Επείγοντα ανά νοσοκομείο. Ως μέσος χρόνος ορίζεται το διάστημα από την ώρα που ένας ασθενής προσέρχεται στα Επείγοντα μέχρι την ώρα που είτε θα νοσηλευθεί είτε θα φύγει, για να γυρίσει σπίτι του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης ασθενών στα νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στο σύστημα υπολογίζεται σε 4 ώρες.

Ο χαμηλότερος χρόνος εξυπηρέτησης εντοπίζεται στο Παίδων Αγία Σοφία όπου απαιτείται 1 ώρα και 58 λεπτά, ενώ ο υψηλότερος χρόνος στο ΓΝΑ Ευαγγελισμός σε 5 ώρες και 16 λεπτά. Αναλυτικά:

  • ΓΝΑ Ευαγγελισμός: 5,16 ώρες
  • ΓΟΝΚ Οι Άγιοι Ανάργυροι: 4,15
  • ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς: 5,13
  • ΓΝΑ ΚΑΤ: 4,27
  • Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: 2,44
  • ΓΝΑ Λαϊκό: 3,49
  • ΓΝΑ Σισμανόγλειο: 4,15
  • ΠΓΝ Πατρών: 4,02
  • Παίδων Αγία Σοφία: 1,58
  • ΠΓΝ Αττικόν: 4,31

Ως προς το μέσο χρόνο αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων τα στοιχεία έχουν ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων, ο μέσος χρόνος αναμονής των περιστατικών υπολογίζεται σε λιγότερο από 2 ώρες. Το ΓΝΑ Ευαγγελισμός καταγράφει τον υψηλότερο χρόνο αναμονής, στις 3,19 ώρες.

Στα καρδιολογικά ιατρεία των νοσοκομείων, ο μέσος χρόνος αναμονής των περιστατικών υπολογίζεται σε περίπου 1 ώρα. Το ΓΝΑ ΚΑΤ καταγράφει τον υψηλότερο χρόνο αναμονής, στις 2,32 ώρες.

Στα χειρουργικά ιατρεία των νοσοκομείων, ο μέσος χρόνος αναμονής των περιστατικών υπολογίζεται σε λιγότερο από 1 ώρα. Το ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς καταγράφει τον υψηλότερο χρόνο αναμονής, στις 1,44 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα ακτινολογικά ιατρεία των νοσοκομείων, ο μέσος χρόνος αναμονής των περιστατικών υπολογίζεται σε λιγότερο από 15 λεπτά. Το ΠΓΝ Πατρών καταγράφει τον υψηλότερο χρόνο αναμονής, στα 24 λεπτά.

«Τα στοιχεία δείχνουν πρόοδο»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2025, με τον Υφυπουργό κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους και τη Γενική Γραμματέα κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη σας είχαμε παρουσιάσει το σχέδιό μας για τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες. Δηλαδή τον μέσο χρόνο μεταξύ της ώρας που κάποιος φτάνει στα επείγοντα ενός νοσοκομείου και της ώρας που είτε φεύγει για το σπίτι του, είτε κάνει εισαγωγή για να μπει σε μια κλινική του νοσοκομείου.

»Τότε, ο μέσος χρόνος αναμονής στα μεγάλα νοσοκομεία ξεπερνούσε τις 9 ώρες και εμείς σας είχαμε πει ότι στόχος μας είναι να καταφέρουμε να φθάσουμε τις 5 ώρες. Πολλοί τότε είχατε πει ότι αυτό δεν γίνεται. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει.Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι, στις εφημερίες των νοσοκομείων όπου έχει εφαρμοστεί το λεγόμενο "βραχιολάκι", η τάξη και η ηρεμία είναι πρωτοφανής. Ο γενικός μέσος όρος αναμονής υπολογίζεται πλέον σε 4 ώρες.

«Για πρώτη φορά έχουμε πραγματική εικόνα για τη λειτουργία των ΤΕΠ, τη ροή των ασθενών, τις καθυστερήσεις, τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου» τόνισε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σαφή πρόοδο με μικρότερη αναμονή, καλύτερη οργάνωση, πιο ανθρώπινες συνθήκες για τον ασθενή. Η αλλαγή, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.

»Η στρατηγική μας περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες: τις οργανωτικές αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης στην Αττική, την ενίσχυση του προσωπικού των ΤΕΠ, τις ανακαινίσεις των χώρων, την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την εφαρμογή Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος ενημέρωσης πολιτών για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τους χρόνους αναμονής».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρατούμενοι για τρεις μήνες στα κατεχόμενα δύο Ελληνοκύπριοι μέχρι... να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα

Χτες

Ζητήθηκε η προφυλάκισή τους για 3 μήνες κατόπιν σχετικού αιτήματος της λεγόμενης «αστυνομίας», η οποία είπε ότι εντόπισε 4.000 μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, στα ελληνικά, και χρειάζεται 3 μήνες για να τα εξετάσει

Στην κυκλοφορία ο νέος δρόμος Πάτρα – Πύργος

Χτες

Στην τελετή παράδοσης ο Κ. Μητσοτάκης

Κύπριους μισθοφόρους στις τάξεις του ουκρανικού στρατού βλέπει η Ρωσία

Χτες

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εξακρίβωσε την ταυτότητα 18 ξένων μισθοφόρων που πολεμούν με τον στρατό της Ουκρανίας

Οι αθλήτριες θα κάνουν αναγκαστικά τεστ γονιδίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου μετά τον σάλο με την Ιμάν Κελίφ

Χτες

Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν μια σειρά από παραμέτρους για την κατηγορία γυναικών

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Στον τελικό των 200μ. ύπτιο ο Σίσκος ‑ Βίντεο

Χτες

Ο Έλληνας κολυμβητής προκρίθηκε με την 6η καλύτερη επίδοση

Πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού έσωσε δύο κορίτσια από πνιγμό σε παραλία

Χτες

Ήρωας στην Ιταλία ο άλλοτε τεχνικός του Παναθηναϊκού

Ο Ντόναλντ Τραμπ «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο να δώσει προεδρική χάρη στον Diddy

Χτες

Ο ράπερ απαλλάχθηκε από τις σοβαρότερες κατηγορίες, αλλά καταδικάστηκε για μεταφορά προσώπων με σκοπό την πορνεία

Δαχτυλίδι της φωτιάς: Τι είναι και γιατί δίνει τέτοιου μεγέθους σεισμούς – «Καμπανάκι» από Λέκκα

Χτες

«Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 10% περίπου πιο κάτω από τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο Ευθύμης Λέκκας

Καταιγίδα τώρα στην Αττική

Χτες

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το Λεκανοπέδιο το μεσημέρι της Πέμπτης

«Πραξικόπημα κατά της Εκκλησίας» στη Μονή Σινά: Το «κατηγορώ» του αρχιεπίσκοπου Δαμιανού προς μοναχούς

Χτες

«Ορισμένοι πατέρες της Ιεράς Μονής Σινά προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία σε όσους επιθυμούν να μην τελειώσει ο Γολγοθάς της»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.