Από τους ακαδημαϊκούς του Kingston: «ΟΧΙ: Μια πράξη αντίστασης»
Η Ελλάδα της κρίσης

Ένα φιλμ που αποτυπώνει την κρίση και βουτά στην αρχαιότητα, επισημαίνοντάς μας πως τίποτα δεν ήταν τυχαίο.
Ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση ετοίμασαν οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Kingston, με τίτλο «ΟΧΙ: Μια πράξη αντίστασης», το οποίο μάλιστα και θα προβληθεί στις 9 Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο και πραγματεύεται τη σύνδεση της παρούσας κρίσης με την αρχαία τραγωδία. Ο καθηγητής κινηματογραφικών σπουδών και σκηνοθέτης Ken McMullen εμπνεύστηκε το θέμα από τα όσα είδε να συμβαίνουν στη χώρα μας κατά την πρώτη φάση της λιτότητας, ενώ τον σημάδεψε ιδιαίτερα το περιστατικό της δημόσιας αυτοκτονίας του συνταξιούχου χημικού Δημήτρη Χριστούλα, που έγινε το 2002.
Επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει τον πόλεμο μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με δεκάδες μολότοφ να σκάνε παντού και ένα βαν τηλεοπτικού σταθμού να τυλίγεται στις φλόγες. Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ βασίστηκε ουσιαστικά στην προσωπική του εμπειρία, καθώς ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε ακόμα και τα λόγια εκείνων που του είχαν μιλήσει για την κρίση.
Στην ταινία γίνεται μια μεγάλη ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα, με τους ποιητές και τους φιλοσόφους, μέχρι και σήμερα, με τους τωρινούς ακτιβιστές και τους θεωρητικούς της πολιτικής. Μάλιστα, στο φιλμ εμφανίζεται και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος αναφέρει πως οι αρχαίοι ποιητές και φιλόσοφοι είχαν προβλέψει τις σημερινές εξελίξεις και ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, όπου καταδεικνύεται ότι τα δάνεια μετατρέπουν σε σκλάβους τους ανθρώπους.
Και ο συμπαραγωγός της ταινίας όμως, ο Martin McQuillan, στέκεται στο θέμα της Αντιγόνης και υποστηρίζει πως εκείνη αντιστάθηκε λέγοντας «Όχι». Συνεχίζει φέρνοντας ως ένα ακόμα παράδειγμα τη σκηνή του ντοκιμαντέρ όπου οι γιατροί παίρνουν φάρμακα από ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται και τα χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν άλλους πάσχοντες, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Υγείας το απαγόρευε. Πάντως, για τον Ken McMullen η ελληνική κρίση σηματοδοτεί την αρχή ενός ακόμα μεγαλύτερου πράγματος και δεν είναι το τέλος.