E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: «Αν δεν πετύχουν τα μέτρα για τον περιορισμό της θα πάμε σε lockdown»

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: «Αν δεν πετύχουν τα μέτρα για τον περιορισμό της θα πάμε σε lockdown»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/9/2025 | 11:21

«Αν τα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων δεν έχουν αποτέλεσμα, η χώρα θα πάει σε καθολική απαγόρευση μετακίνησης και διακίνησης όλων των ζώων σε όλη τη χώρα», ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» στο ERTNews το πρωί της Τρίτης (16.9.25), ο Χρήστος Κέλλας ανέλυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, τα οποία ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους περιφερειάρχες και τους αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισε όμως παράλληλα, ότι αν αυτά τα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα, η χώρα θα πάει σε καθολική απαγόρευση μετακίνησης και διακίνησης όλων των ζώων σε όλη τη χώρα.

«Μετά τις 15 Απριλίου -όταν είχαμε καταφέρει να έχουμε σχεδόν μηδενισμό των κρουσμάτων- λόγω του ότι χαλάρωσαν τα μέτρα ενόψει των εορτών του Πάσχα και σε συνδυασμό με την κουρά των προβάτων η οποία ακολούθησε αλλά και τις αγοραπωλησίες των ζώων, παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων«, ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός και έκανε γνωστό ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε περί τις 92.000 θανατωμένα ζώα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, από τα 262.000, τα 92.000 είναι στη Θεσσαλία».

Περιγράφοντας τα τρία μέτρα που αποφασίστηκαν, ο υφυπουργός σημείωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι κτηνίατροι, όλοι οι υπάλληλοι θα βρεθούν στο πεδίο και από τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βεβαίως των Περιφερειών».

Εντατικοί έλεγχοι στις εκτροφές.

Δημιουργία σταθμών απολύμανσης καθ’ υπόδειξιν των περιφερειαρχών, στα σημεία δηλαδή από τα οποία διέρχονται προς πλούσιες σε κτηνοτροφία περιοχές, τα αυτοκίνητα των ζωοτροφών ή των γαλακτοκομιών, θα γίνεται απολύμανση και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να δίδεται χαρτί ότι έχει απολυμανθεί, ώστε μόνο τότε να μπορεί να παραλαμβάνει γάλα ένα αυτοκίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και βεβαίως η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από πλευράς κτηνοτρόφων και από πλευράς βεβαίως και από τους υπόλοιπους φορείς.

«Μόνο με τη στενή συνεργασία όλων μπορούμε να εκριζώσουμε την ευλογιά και πρέπει να το κάνουμε», τόνισε ο Χρήστος Κέλλας, ο οποίος όμως προειδοποίησε ότι «αν δεν πετύχουν αυτά τα μέτρα, το επόμενο μέτρο θα είναι η εφαρμογή lockdown, καθολική απαγόρευση μετακίνησης και διακίνησης όλων των ζώων σε όλη τη χώρα».

«Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον υφυπουργό «πάγωμα εμπορίου. Δεν θα παραδίδουν γάλα, δεν θα παραδίδουν κρέας. Δεν θα υπάρχουν σφαγές σε όλη τη χώρα. Μπορεί να το εφαρμόσουμε για μία βδομάδα, δέκα μέρες στην αρχή να δούμε το αποτέλεσμα και να δούμε πως θα πάει παρακάτω. Γιατί ξέρετε, είναι ένα δύσκολο μέτρο. Δεν είναι κάτι εύκολο και γι’ αυτό και κοιτάμε και το αφήνουμε τελευταίο. Θα είναι ένα μέτρο που θα έχει αντίκτυπο στην αγορά, γι αυτό και είναι ένα μέτρο το οποίο αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και με τη συνεργασία σε στενή συνεργασία καταρχήν κτηνοτρόφων, περιφερειών, δήμων και βεβαίως και του υπουργείου», υπογράμμισε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «φαινόμενο» της ελληνικής πάλης: Ποιος είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γιώργος Κουγιουμτσίδης

Σήμερα

Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης δεν κρύβει ότι ο μεγάλος του στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Όρκες βυθίζουν τουριστικό σκάφος στην Πορτογαλία

Σήμερα

Δείτε το τρομακτικό συμβάν

Φρίκη στις φυλακές της Κύπρου: Κατάδικοι βίαζαν συγκρατούμενό τους και έβγαζαν βίντεο

Σήμερα

Το βίντεο δείχνει τον κατάδικο να είναι γονατισμένος πάνω σε κουβέρτα στο πάτωμα κελιού, με έναν εκ των συγκρατουμένων του που κατονομάστηκε ως βιαστής, να του κρατά το κεφάλι και να τον υποχρεώνει σε στοματικό σeξ

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: «Αν δεν πετύχουν τα μέτρα για τον περιορισμό της θα πάμε σε lockdown»

Σήμερα

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας

Απειλές από Τούρκο οπαδό στη γυναίκα του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Θα σκοτώσουμε όλη την οικογένειά σου»

Σήμερα

Η γυναίκα του Greek Freak όμως αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το μήνυμα και να εκθέσει δημόσια τον αποστολέα του

«Βόμβα» στην υπόθεση της Μαντλίν Μακάν: «Η Μαντλίν ήταν παραγγελία»

Σήμερα

Έχουν περάσει 18 χρόνια από την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν και ακόμα τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν επαρκούν για τη λύση της υπόθεσης

10.000 κενά με το καλημέρα: Οργή εκπαιδευτικών για την κατάσταση στα σχολεία

Σήμερα

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη εξαπολύουν οι εκπαιδευτικοί

«Θα γίνουμε Σούπερ Σπάρτη»: Τι αποκαλύπτει η φράση του Νετανιάχου για το όραμά του σχετικά με το Ισραήλ

Σήμερα

Η αναφορά στην αρχαιοελληνική πόλη αποκαλύπτει πώς σκέφτεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την αντιπαράθεση, όχι μόνο με τη «γειτονιά» αλλά και με την ευρωπαϊκή Δύση που έχει αρχίσει να πιέζει τη χώρα του

Το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Αλλεπάλληλοι οι βομβαρδισμοί την περιοχή

Σήμερα

Τα άρματα μάχης των IDF έχουν εισέλθει στην καρδιά της πόλης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.