E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την ειρήνη

Το σχέδιο Τραμπ και οι προηγούμενες εκεχειρίες

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την ειρήνη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/10/2025 | 09:36

Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, στο πλαίσιο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό δύο ετών πολέμου στο παλαιστινιακό έδαφος.

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην Αίγυπτο, έπειτα από τέσσερις ημέρες έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Σαρμ ελ-Σέιχ, με τη συμμετοχή διεθνών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ώρα έναρξης ισχύος της συμφωνίας. Η τοπική υπηρεσία πολιτικής άμυνας ανέφερε ότι συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να «επικυρώσει τη συμφωνία και να επαναπατρίσει όλους τους πολύτιμους ομήρους μας». Όπως είπε, «είναι μια μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ».

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «ανακοινώνει με υπερηφάνεια ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δέχθηκαν και οι δύο την πρώτη φάση» του σχεδίου του. Πρόσθεσε ότι «όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν πολύ σύντομα και το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα μέχρι τη συμφωνημένη γραμμή», κάνοντας λόγο για τα πρώτα βήματα προς μια διαρκή ειρήνη.

Μιλώντας στο Fox News, ο Τραμπ εκτίμησε ότι οι όμηροι «θα έχουν επιστρέψει τη Δευτέρα», συμπεριλαμβανομένων και των σορών των νεκρών. Πριν από την ανακοίνωση, γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μέση Ανατολή στο τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους ομήρους, ενώ παραμένει σε ετοιμότητα για «όλα τα σενάρια». Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις.

Η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων

Πηγή από τη Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 από τους 47 εν ζωή ισραηλινούς ομήρους θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα σχεδόν 2.000 Παλαιστινίους κρατουμένους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ισραηλινή πλευρά παρουσίασε τους πρώτους χάρτες για την αποχώρηση των στρατευμάτων της, χωρίς να γίνει αναφορά στους νεκρούς ομήρους.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία προβλέπει «το τέλος του πολέμου στη Γάζα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την ανακοίνωση, εκδηλώσεις χαράς και συγκίνησης σημειώθηκαν στο Αλ-Μαουάσι, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. «Είμαι αληθινά χαρούμενος που ο πόλεμος τελειώνει, αλλά φοβάμαι μια προδοσία», είπε ο Ταρέκ αλ-Φάρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο εφιάλτης θα πάρει τέλος».

Το Κατάρ, ως χώρα μεσολαβητής, επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για «την πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα», η οποία προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, καθώς και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.

Το σχέδιο Τραμπ και οι προηγούμενες εκεχειρίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο Τραμπ, που ανακοινώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή ομήρων, σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και αφοπλισμό της Χαμάς.

Η Χαμάς αποδέχθηκε την απελευθέρωση των ομήρων, ζητώντας όμως πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, χωρίς να δεχθεί τον αφοπλισμό της. Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι ο στρατός θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλισθεί.

Δύο προηγούμενες εκεχειρίες, τον Νοέμβριο του 2023 και στις αρχές του 2025, είχαν οδηγήσει σε ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων, προτού καταρρεύσουν.

Οι απώλειες του πολέμου

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 προκάλεσε τον θάνατο 1.219 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου. Από τους 251 απαχθέντες, 47 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 25 είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 67.183 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει κατάσταση λιμού σε τμήμα της Γάζας, ενώ ερευνητές του υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία — κατηγορία που το Τελ Αβίβ απορρίπτει κατηγορηματικά.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Disneyland: Γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα στο Haunted Mansion

Πριν 11 ώρες

Μια 60χρονη γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα της στο εμβληματικό Haunted Mansion της Disneyland

Έβγαλε τσεκούρι μέσα σε λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας και απειλούσε επιβάτες και οδηγό

Πριν 11 ώρες

Οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο, όρμησαν πάνω του, τον ακινητοποίησαν, του πέρασαν χειροπέδες και κατέσχεσαν το τσεκούρι

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την ειρήνη

Πριν 11 ώρες

Το σχέδιο Τραμπ και οι προηγούμενες εκεχειρίες

Έκρηξη στη ντισκοτέκ Jacky.O: Η ανατροπή και τα λάθη του δράστη

Πριν 11 ώρες

Οι αστυνομικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις του δράστη, εντοπίζοντας σημαντικά λάθη

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Είμαι αφοσιωμένος στους Μπακς, σε 6‑7 μήνες πολλά αλλάζουν όμως

Πριν 11 ώρες

Τι είπε ο Έλληνας σούπερ σταρ, με αφορμή δημοσιεύματα για το μέλλον του

Αλλάζουν τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 20 χρόνια: Μειώνονται έως 73%

Πριν 11 ώρες

Φορολογική ανάσα για 477.000 νοικοκυριά

Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύντροφό του επειδή δεν τον άφησε να φέρει φίλους στο σπίτι

Πριν 11 ώρες

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος απέδωσε την αιτία του καβγά σε λόγους ερωτiκής αντιζηλίας της συντρόφου του

Συνελήφθη ο 43χρονος που κάρφωσε την έγκυο σύζυγο με πιρούνι – Μάχη για να μην χάσει την όραση της

Πριν 11 ώρες

Η 38χρονη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια

Φορείο με ηλικιωμένη έπεσε από ασθενοφόρο στον δρόμο – Ανοιξε η πόρτα του οχήματος

Πριν 11 ώρες

Απίστευτο περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη

Η Χαμάς αποδέχθηκε τη συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα και το Σάββατο θα απελευθερώσει τους ζωντανούς ομήρους

Πριν 11 ώρες

«Με τη βοήθεια του Θεού θα τους φέρουμε όλους σπίτι», έγραψε ο Νετανιάχου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.