E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι επενδύουν σε αθλητικές ομάδες

«Παίζουν μπάλα» με τις επενδύσεις τους

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι επενδύουν σε αθλητικές ομάδες
freepik
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αθλητικές ομάδες και τα στάδια εξελίσσονται πλέον στο πιο hot είδος επενδυτικού περιουσιακού στοιχείου, ξεπερνώντας ακόμα και την τέχνη ή τα σπάνια αυτοκίνητα.

Οι υπερ-πλούσιοι πελάτες της JP Morgan στρέφονται μαζικά προς τον αθλητισμό, βλέποντάς τον όχι μόνο ως πάθος, αλλά ως έναν κλάδο με τεράστια οικονομική απόδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τράπεζας, το 20% των 111 δισεκατομμυριούχων οικογενειών που εξυπηρετεί, κατέχουν πλέον πλειοψηφικά μερίδια σε αθλητικές ομάδες – ένα ποσοστό που τριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των οικογενειών, με συνολική περιουσία πάνω από 500 δισ. δολάρια, έχει επενδύσει σε ομάδες ή στάδια, κάνοντας τον αθλητισμό την κορυφαία κατηγορία “εξειδικευμένων assets”.

Όπως εξηγεί ο Άντριου Λ. Κοέν, εκτελεστικός πρόεδρος της JP Morgan, «ο αθλητισμός έχει πάψει να είναι μια επένδυση πάθους — πλέον αποτελεί κανονικό κομμάτι των επενδυτικών χαρτοφυλακίων». Οι αποτιμήσεις των ομάδων εκτοξεύονται χάρη στα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, τα social media και τις διεθνείς αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, κολοσσοί όπως η Apollo Global Management και η Ares Management μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, επενδύοντας σε franchises NBA, NFL και Premier League. Οι λίγκες, που άλλοτε προστάτευαν την ιδιοκτησία τους από εξωτερικά κεφάλαια, πλέον ανοίγουν τις πόρτες τους στα private equity funds, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αξία των ομάδων.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα; Η πρόσφατη εξαγορά των Los Angeles Lakers από τον Μαρκ Γουόλτερ έναντι 10 δισ. δολαρίων, που διέλυσε το ρεκόρ των 6,1 δισ. των Boston Celtics λίγους μήνες πριν. Ακόμη υψηλότερα βρίσκεται το NFL, όπου η οικογένεια Κοχ αγόρασε 10% των New York Giants για 10,3 δισ. δολάρια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Los Angeles Lakers (@lakers)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τάση δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Ο Τσέχος μεγιστάνας των όπλων Μιχάλ Στρναντ απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στη Βικτόρια Πλζεν, αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο Europa League, ενώ ο Βρετανός βιομήχανος Τζιμ Ράτκλιφ, ιδρυτής της Ineos, αγόρασε περίπου το ένα τρίτο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 1,5 δισ. δολάρια.

Με συνολική περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια, Ράτκλιφ και Στρναντ ανήκουν πλέον σε μια νέα γενιά επενδυτών που βλέπουν τις ομάδες όχι μόνο ως status symbol, αλλά ως μηχανές ρευστότητας και διεθνούς επιρροής.

Σε έναν κόσμο όπου τα hedge funds «παίζουν μπάλα» και τα γήπεδα μετατρέπονται σε επενδυτικά hubs, φαίνεται πως το νέο χρηματιστήριο δεν είναι η Wall Street — είναι το scoreboard.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πιο απίθανο crash test της ιστορίας: 21 ελέφαντες στη Γέφυρα του Μπρούκλιν

Πριν 2 ώρες

Το παράτολμο σχέδιο του P.T. Barnum που έσωσε τη φήμη της πιο εμβληματικής γέφυρας της Νέας Υόρκης

Εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα και κανείς δεν τους ξαναβλέπει: Το σκοτεινό μυστικό της Ιαπωνίας

Πριν 2 ώρες

Από την κοινωνική ντροπή ως την οικονομική κατάρρευση: Τι οδηγεί τόσους ανθρώπους να σβήσουν τη ζωή τους και να αρχίσουν ξανά;

Πώς η Σίλια Δούμου έστησε το πιο empowering girls only club της Αθήνας

Πριν 2 ώρες

Η κοινότητα που ξαναδίνει νόημα στη γυναικεία φιλία

Ο απαγορευμένος χώρος κοντά στις πυραμίδες της Αιγύπτου που τον φυλάει ο στρατός

Πριν 2 ώρες

O αρχαιολογικός χώρος Zawyet El Aryan, γνωστός και ως «Η Περιοχή 51 της Αιγύπτου»

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι επενδύουν σε αθλητικές ομάδες

Πριν 2 ώρες

«Παίζουν μπάλα» με τις επενδύσεις τους

Το πιο ορεινό χωριό της Ελλάδας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.440 μέτρων

Χτες

Ένα χωριό που για μισό χρόνο ανήκει στους ανθρώπους και για τον άλλο μισό, στα βουνά

Το προκάτ σπίτι του Ίλον Μασκ που στήνεται μέσα σε 24 ώρες

Χτες

Μόλις 21,5 τετραγωνικά μέτρα, κοστίζει λιγότερο από ένα μεταχειρισμένο Tesla

Το πιο απίθανο ξεκατίνιασμα του Λευκού Οίκου ξεκίνησε... από τον κήπο

Χτες

Πώς ο Τραμπ `εξαφάνισε` τον θρυλικό κήπο της Τζάκι Κένεντι

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Προχτές

Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.