E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

To τελευταίο παιδί στην Ελλάδα από τον δότη σπέρματος με το «γονίδιο καρκίνου» γεννήθηκε το 2017

Πώς έγινε αντιληπτό το σπέρμα, τι μπορεί να γίνει τώρα

To τελευταίο παιδί στην Ελλάδα από τον δότη σπέρματος με το «γονίδιο καρκίνου» γεννήθηκε το 2017
pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/12/2025 | 09:43

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις ότι παιδιά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα γεννήθηκαν από σπέρμα με καρκινικό γονίδιο.

Όπως είναι γνωστό, 18 παιδιά στη χώρα μας έχουν γεννηθεί με σπέρμα του συγκεκριμένου δότη, ο οποίος χωρίς να το γνωρίζει, έφερε αυτή τη σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη, που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είπε η η Προέδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Στην ΕΡΤ μίλησε η προέδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ισμήνη Κριάρη, η οποία μίλησε για το θέμα που έχει προκαλέσει ανησυχία.

«Υπάρχει ένας δότης, ο οποίος έδινε σπέρμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από μια τράπεζα της Δανίας. Η Δανία είναι πρωτοπόρος στο θέμα της κατάψυξης σπέρματος και της παροχής σπέρματος σε άλλες χώρες και έδινε σπέρμα σε πάρα πολλές χώρες. Βεβαίως δεν θα έπρεπε να γίνεται τόσο πολύ μεγάλη χρήση του σπέρματος ενός και μόνο ανθρώπου», σημείωσε αρχικά η Κριάρη.

Αναφορικά με την Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ανέφερε ότι «όσον αφορά τη χώρα μας, επιτρέπεται να γεννηθούν παιδιά σε 12 οικογένειες. Άρα λοιπόν αυτός ο δότης έχει δώσει σπέρμα για να γεννηθούν παιδιά σε 12 οικογένειες. Αλλά είναι δυνατόν σε κάποια οικογένεια να έχουν γεννηθεί περισσότερα του ενός τέκνου, διότι αν μια οικογένεια έχει κάνει παιδί με σπέρμα ενός δότη, μπορεί να ζητήσει να κάνει και αδελφάκια από σπέρμα του ίδιου δότη», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχουν γεννηθεί 18 παιδιά από το σπέρμα του συγκεκριμένου δότη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυρία Κριάρη εξήγησε ότι το τελευταίο παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα γεννήθηκε το 2017, αλλά ότι μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχε δημιουργηθεί η βάση, με την οποία μπορούσαμε να δούμε από πού προέρχεται το κάθε σπέρμα και πώς δημιουργείται το κάθε παιδί. Ανέφερε δε, ότι έχουν γεννηθεί παιδιά, κατά πάσα πιθανότητα από το 2008 έως το 2017.

Επιπλέον, η κ. Κριάρη αναφέρθηκε και στο θέμα του ελέγχου του σπέρματος, σημειώνοντας «Το θέμα είναι ότι δεν είχε γίνει ποτέ έλεγχος για ένα τόσο ιδιαίτερο γονίδιο, ούτε και μπορούσε να γίνει, δηλαδή αυτό το γονίδιο το οποίο εμφανίζεται σε σπάνιες περιπτώσεις και δημιουργεί αυτό το σύνδρομο, είναι ένα σπάνιο γονίδιο το οποίο δεν εξετάζεται, διότι και με το δικό μας νόμο και με νόμους άλλων χωρών εξετάζονται ορισμένα γενετικά νοσήματα.

Εξετάζεται το AIDS, η ηπατίτιδα Β και C και ορισμένα γενετικά νοσήματα, όπως είναι η κυστική ίνωση, όπως είναι η μεσογειακή αναιμία, μια μορφή κώφωσης, αλλά δεν εξετάζονται το σύνολο των χιλιάδων γονιδίων, τα οποία φέρει απάνω του ένας άνθρωπος»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς έγινε αντιληπτό το σπέρμα

Αναφορικά με το πως έγινε αντιληπτό το πρόβλημα με το συγκεκριμένο σπέρμα, η κ. Κριάρη εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς κάποιοι άνθρωποι από αυτά τα 197 ζευγάρια ή και μόνους ανθρώπους που είχαν αποκτήσει παιδιά, έστειλε ερώτημα στην Τράπεζα της Δανίας και εκείνοι άρχισαν να το ψάχνουν και βρήκαν ότι ο συγκεκριμένος δότης έχει αυτό το περίεργο γονίδιο.

Τι μπορεί να γίνει τώρα

Όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει τώρα, η κ. Κριάρη εξήγησε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που την ξεκίνησαν οι τέσσερις χώρες της Βαλτικής Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία, να υπάρξει μια ρύθμιση σχετικά με τη ροή των γενετικών γονάδων, δηλαδή των γενετικών στοιχείων του σπέρματος και του ωαρίου, να υπάρξει δηλαδή μια καταγραφή το ποιος στέλνει τι, σε ποια χώρα και μετά η αντίστροφη ροή, ποια παιδιά γεννιούνται από αυτό το σπέρμα.

Ως προς το εάν έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στις οικογένειες που έχουν τα 18 παιδιά, η κ. Κριάρη ανέφερε «μόλις πληροφορηθήκαμε το θέμα στείλαμε οδηγίες στις μονάδες, τους ζητήσαμε να ελέγξουν, να βρουν ποια παιδιά έχουν γεννηθεί από το σπέρμα του συγκεκριμένου δότη, να έρθουν σε επαφή με τους γονείς εάν υπάρχουν παιδιά και να συστήσουν στους γονείς να τα υποβάλλουν σε γενετικές εξετάσεις. Αν οι γονείς θέλουν να κάνουν εξετάσεις θα τις κάνουν».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ: Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες νεκρά στην Μπετ Σεμές μετά από ιρανική επίθεση

Χτες

Τα τρία παιδιά ζούσαν με την οικογένειά τους στην Μπετ Σεμές, ενώ ο παππούς τους που είναι Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη διαμένει στην Ιερουσαλήμ

Μπαχρέιν: Χτύπημα από ιρανικό drone σε ξενοδοχείο θύμισε την 11η Σεπτεμβρίου

Χτες

Στο ξενοδοχείο διέμεναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ - Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση

Συναγερμός στην Κρήτη: Προσήχθη Γεωργιανός ως ύποπτος για κατασκοπεία κοντά στη βάση της Σούδας

Χτες

Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι κινήσεις του στον κόλπο της Σούδας

Το Iron Beam εν δράσει ‑ Δείτε πώς αναχαιτίζει ρουκέτες και πυραύλους της Χεζμπολάχ ‑ Βίντεο

Χτες

Το Ισραήλ ενεργοποίησε για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης το Iron Beam

Ιταλία: Έβαλαν το κεφάλι της Μελόνι σε χαρτόνι και της το... έκοψαν στην γκιλοτίνα σε καρναβάλι

Χτες

«Αποκεφάλισαν» τη Μελόνι στο Καρναβάλι της πόλης Ρέτζιο Εμίλια - Την ίδια... τύχη είχε και ο Νετανιάχου

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον 47χρονο που απέδρασε από το «Ιπποκράτειο»

Χτες

Η ποινή αποφασίστηκε να εκτιθεί στο σύνολό της, πλην όμως η εκτέλεσή της ανεστάλη ενόψει της έφεσης

Πίνακας του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκε... ξανά έπειτα από 65 χρόνια

Χτες

Πρόκειται για το έργο «Vision of Zacharias in the Temple» του 1633

«Καμπανάκι» Κολυδά για νέα κακοκαιρία ‑ Πότε αναμένεται κύμα βροχοπτώσεων

Χτες

Η πορεία του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Οι δηλώσεις του Τραμπ για το Ιράν

Χτες

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε αποκλείσει την αποστολή και χερσαίων στρατευμάτων εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο

ΗΠΑ: Με πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ, πέφτουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, «φωτιά» παίρνει η τιμή του Μπρεντ

Χτες

Στις 16.10 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωνε αύξηση 8,82% και η τιμή του έφτανε τα 79,30 δολάρια το βαρέλι - Η κατάσταση αυτή «ενέχει τον κίνδυνο μιας τρίτης πετρελαϊκής κρίσης, λένε αναλυτές

Βόλος: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε ασανσέρ ξενοδοχείου

Χτες

Η γυναίκα βρέθηκε μέσα στον ανελκυστήρα του ξενοδοχείου, φέροντας τραύμα στο κεφάλι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.