E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Δύσκολες» οι συνομιλίες στο Βερολίνο: «Πετάνε το μπαλάκι» στο Κίεβο για το εδαφικό

Οι ΗΠΑ επιμένουν για απόσυρση της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντόνετσκ

«Δύσκολες» οι συνομιλίες στο Βερολίνο: «Πετάνε το μπαλάκι» στο Κίεβο για το εδαφικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/12/2025 | 19:10

Για “πραγματική πρόοδο” στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο Ουμέροφ. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μία μίνι ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Ποιοι θα συμμετάσχουν.

Έπειτα από πέντε ώρες ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα (15/12) ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου συζήτησε ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο με τους απεσταλμένους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε σήμερα ότι Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι πέτυχαν «πραγματική πρόοδο» στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

«Τις τελευταίες δύο μέρες, οι Ουκρανο-Αμερικανικές διαπραγματεύσεις ήταν εποικοδομητικές και παραγωγικές, και επιτεύχθηκε πραγματική πρόοδος», έγραψε ο Ρουστέμ Ουμέροφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, στην πλατφόρμα Χ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αμερικανική ομάδα υπό την ηγεσία του Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ εργάζεται εξαιρετικά εποικοδομητικά για να βοηθήσει την Ουκρανία να βρει ένα τρόπο για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα διαρκέσει».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ανάρτηση στο X μετά τις συνομιλίες ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη δουλειά στο διπλωματικό μέτωπο», αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το αίτημα της Ρωσίας να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν ένα θεμελιώδες ζήτημα στις συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία. Είπε ότι η Ρωσία αναμένει ενημέρωση από τις ΗΠΑ μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ επιμένουν για απόσυρση της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντόνετσκ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές επέμειναν στις συνομιλίες της Κυριακής να συμφωνήσει η Ουκρανία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή του Ντονέτσκ, σημειώνοντας ότι το εδαφικό είναι κεντρικό ζήτημα για τη Ρωσία. Η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, ένας αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων, είπε ότι το εδαφικό παρέμεινε και σήμερα ανεπίλυτο και ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία απάντησε την Κυριακή ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις.

Μίνι ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για το ουκρανικό σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ θα λάβει μέρος σε μια συνάντηση εργασίας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιβεβαιώσει εκ νέου την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει τη δέσμευσή της για ειρήνη και ασφάλεια στην Ουκρανία και την Ευρώπη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως και οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας αναμένονται επίσης στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Άρθρο 5 και το αποψινό τηλεφώνημα Τραμπ

Η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με αυτές που προβλέπονται από το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, με βάση την ειρηνευτική συμφωνία που συζητείται στο Βερολίνο, ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις διήμερες συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, προειδοποίησαν ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν θα είναι για πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα δεχτούν τις εγγυήσεις στην τελική συμφωνία», είπαν.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αποτρέψει μια επέκταση της Ρωσίας δυτικότερα.

Στο αποψινό δείπνο στο Βερολίνο με τον Ζελένσκι θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Ο Τραμπ θα συμμετάσχει τηλεφωνικά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πηγές, το 90% των ζητημάτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επιλυθεί. Για το εδαφικό, ο Ζελένσκι έπρεπε να το συζητήσει με την ομάδα του. Η οριστική απόφαση πάντως για το θέμα αυτό εναπόκειται στο Κίεβο.

Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει ένα «χάσμα» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ: Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες νεκρά στην Μπετ Σεμές μετά από ιρανική επίθεση

Χτες

Τα τρία παιδιά ζούσαν με την οικογένειά τους στην Μπετ Σεμές, ενώ ο παππούς τους που είναι Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη διαμένει στην Ιερουσαλήμ

Μπαχρέιν: Χτύπημα από ιρανικό drone σε ξενοδοχείο θύμισε την 11η Σεπτεμβρίου

Χτες

Στο ξενοδοχείο διέμεναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ - Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση

Συναγερμός στην Κρήτη: Προσήχθη Γεωργιανός ως ύποπτος για κατασκοπεία κοντά στη βάση της Σούδας

Χτες

Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι κινήσεις του στον κόλπο της Σούδας

Το Iron Beam εν δράσει ‑ Δείτε πώς αναχαιτίζει ρουκέτες και πυραύλους της Χεζμπολάχ ‑ Βίντεο

Χτες

Το Ισραήλ ενεργοποίησε για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης το Iron Beam

Ιταλία: Έβαλαν το κεφάλι της Μελόνι σε χαρτόνι και της το... έκοψαν στην γκιλοτίνα σε καρναβάλι

Χτες

«Αποκεφάλισαν» τη Μελόνι στο Καρναβάλι της πόλης Ρέτζιο Εμίλια - Την ίδια... τύχη είχε και ο Νετανιάχου

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον 47χρονο που απέδρασε από το «Ιπποκράτειο»

Χτες

Η ποινή αποφασίστηκε να εκτιθεί στο σύνολό της, πλην όμως η εκτέλεσή της ανεστάλη ενόψει της έφεσης

Πίνακας του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκε... ξανά έπειτα από 65 χρόνια

Χτες

Πρόκειται για το έργο «Vision of Zacharias in the Temple» του 1633

«Καμπανάκι» Κολυδά για νέα κακοκαιρία ‑ Πότε αναμένεται κύμα βροχοπτώσεων

Χτες

Η πορεία του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Οι δηλώσεις του Τραμπ για το Ιράν

Χτες

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε αποκλείσει την αποστολή και χερσαίων στρατευμάτων εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο

ΗΠΑ: Με πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ, πέφτουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, «φωτιά» παίρνει η τιμή του Μπρεντ

Χτες

Στις 16.10 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωνε αύξηση 8,82% και η τιμή του έφτανε τα 79,30 δολάρια το βαρέλι - Η κατάσταση αυτή «ενέχει τον κίνδυνο μιας τρίτης πετρελαϊκής κρίσης, λένε αναλυτές

Βόλος: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε ασανσέρ ξενοδοχείου

Χτες

Η γυναίκα βρέθηκε μέσα στον ανελκυστήρα του ξενοδοχείου, φέροντας τραύμα στο κεφάλι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.