E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ

Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου, οι αποκλεισμοί χαλαρώνουν, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/1/2026 | 20:24

Μετά από περισσότερες από 40 ημέρες κινητοποιήσεων, ο αγροτικός κόσμος περνά σε φάση αποκλιμάκωσης, ανοίγοντας σταδιακά τους κεντρικούς οδικούς άξονες και μετακινώντας τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Τέμπη, Μπράλος, Μάλγαρα και γέφυρα Χαλκίδας δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις για τη συγκρότηση της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει τους παραγωγούς στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο «πάγος» μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης φαίνεται να σπάει, με τα μπλόκα να χαλαρώνουν ενόψει διαλόγου, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπονται τα αιτήματα και το αγωνιστικό πλαίσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προετοιμασία για τη συνάντηση στο Μαξίμου

Ύστερα από πέντε εβδομάδες σκληρού αγώνα —με καταγγελίες για καταστολή, απειλές, ποινικές διώξεις και καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού— οι αγρότες ανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα». Το Σάββατο, στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, θα αποφασιστεί τόσο το πλαίσιο διεκδικήσεων όσο και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη με τον Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος των παραγωγών είναι να παρουσιαστούν με ενιαίο μέτωπο, εκπροσώπηση από όλους τους κλάδους (γεωργούς και κτηνοτρόφους) και σαφείς, συγκεκριμένες διεκδικήσεις, ώστε ο διάλογος να είναι ουσιαστικός και χωρίς αποκλεισμούς.

Κυβερνητικό πλαίσιο και ανοιχτοί δρόμοι

Η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση για τον διάλογο την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των μπλόκων και τον τερματισμό των κινητοποιήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η μετωπική σύγκρουση δεν φαίνεται άμεσα ορατή, ενώ στο τραπέζι παραμένει η εξειδίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί: μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στα 8,5 λεπτά για αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στην αντλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φθηνό αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, με κλειδωμένη τιμή για δύο χρόνια, δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι περαιτέρω μείωση δεν είναι εφικτή λόγω ζητημάτων ανταγωνιστικότητας και κρατικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πεδίο, οι αγρότες της Θεσσαλίας αποχώρησαν από τις σήραγγες των Τεμπών και επέστρεψαν στο μπλόκο της Νίκαιας. Στον Μπράλο, τα τρακτέρ αποσύρθηκαν από τον Ε75 και επέστρεψαν στον Ε65, ενώ στα Μάλγαρα άνοιξαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Αντίστοιχα, ανοιχτή είναι πλέον η γέφυρα Χαλκίδας.

Παρά το άνοιγμα των δρόμων, οι αγρότες διαμηνύουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και προειδοποιούν πως η εμπορική συμφωνία Mercosur με την ΕΕ συνιστά «ταφόπλακα» για την ελληνική αγροτική παραγωγή. Παράλληλα, σε εξέλιξη παραμένουν αποκλεισμοί σε τελωνεία στα σύνορα με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, διατηρώντας πίεση ενόψει της κρίσιμης συνάντησης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.