E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιοι είναι οι Basij και γιατί οι Ιρανοί τρέμουν το όνομά τους

Η πολιτοφυλακή που φοβίζει το Ιράν

Ποιοι είναι οι Basij και γιατί οι Ιρανοί τρέμουν το όνομά τους
collage
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Ιράν μεγαλώνουν ξανά οι φόβοι για βία στους δρόμους. Βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Πληροφοριών να καλέσει την πολιτοφυλακή Basij για περιπολίες. Για πολλούς, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: νέα καταστολή.

Στον τελευταίο κύκλο διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι. Η κυβέρνηση λέει ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Διεθνείς οργανισμοί όμως μιλούν για σκληρή βία, συλλήψεις, ακόμη και για περιπτώσεις όπου γονείς δεν μπόρεσαν να θάψουν τα παιδιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Basij είναι μια εθελοντική παραστρατιωτική ομάδα. Το όνομά τους στα φαρσί σημαίνει «κινητοποίηση». Λειτουργούν ως βοηθητικό κομμάτι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, του πιο ισχυρού σώματος του ιρανικού στρατού.

Ιδρύθηκαν λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί. Εκείνος πίστευε ότι μια χώρα με εκατομμύρια οργανωμένους πολίτες-μαχητές δεν μπορεί να νικηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέλη τους προέρχονται συχνά από φτωχότερα και πιο συντηρητικά στρώματα. Στρατολογούνται τόσο από πόλεις όσο και από χωριά και οργανώνονται κυρίως γύρω από τζαμιά, στην Τεχεράνη και αλλού. Οι Basij υπακούν στους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι ελέγχονται απευθείας από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Ο ρόλος τους είναι να στηρίζουν το θεοκρατικό καθεστώς και να επιβάλλουν την ισλαμική ηθική στην κοινωνία. Με απλά λόγια, είναι εκεί για να κρατούν τη γραμμή του καθεστώτος.

Με τα χρόνια έγιναν γνωστοί για τη βίαιη δράση τους. Στον πόλεμο Ιράν–Ιράκ τη δεκαετία του ’80 χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και σε αποστολές υψηλού κινδύνου, όπως η εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Από το 2003 και μετά, απέκτησαν πιο κεντρικό ρόλο στην «εσωτερική ασφάλεια» της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε φορά που ξεσπούν μεγάλες διαμαρτυρίες, εμφανίζονται στους δρόμους. Το 2009 ανέλαβαν την καταστολή των κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές. Το ίδιο έγινε και το 2022, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στους Basij για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή φοιτητικών κινημάτων και καταγγελίες για συμμετοχή ανηλίκων στις τάξεις τους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εφαρμογή που σώζει τους μοναχικούς στη Κίνα

Πριν 1 ώρα

Μακάβρια και θλιβερή

Θα κοιμάσαι στο Χόγκουαρτς: Το πρώτο επίσημο Harry Potter ξενοδοχείο στον κόσμο ανοίγει στην Ευρώπη!

Πριν 1 ώρα

Ονειρεύτηκες ποτέ να κοιμηθείς στο Χόγκουαρτς; Τώρα μπορείς!

Υπάρχει ένα χωριό όπου το κρασί… τρέχει δωρεάν από δημόσια βρύση – και είναι 100% αληθινό!

Πριν 1 ώρα

Το απίστευτο χωριό όπου το κόκκινο κρασί ρέει δωρεάν από δημόσια βρύση όλο τον χρόνο και έχει γίνει παγκόσμιο viral σύμβολο φιλοξενίας

Ποιοι είναι οι Basij και γιατί οι Ιρανοί τρέμουν το όνομά τους

Πριν 1 ώρα

Η πολιτοφυλακή που φοβίζει το Ιράν

Pandorogate: Αυτή την εβδομάδα η Chiara Ferragni αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης

Πριν 1 ώρα

Τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο κορυφώνεται

Ο πασίγνωστος πρωταγωνιστής που έγινε ηθοποιός από μια τυχαία αγγελία

Χτες

Ο μάγκας του ελληνικού σινεμά που λάτρευε τα βιβλία

Έστησαν όλη τους την επιχείρηση μέσα σε τρία κοντέινερ και πέτυχαν

Χτες

Η πιο απρόσμενη συνταγή επιτυχίας: Ψωμί, όνειρα και φορτηγάκια

Τα ελληνικά νησιά που πάνε κόντρα στο δημογραφικό

Χτες

Εκεί που γεννιούνται ακόμα οικογένειες

Το παλαιότερο ρολόι «μετρά» 600 χρόνια ζωής και αν σταματήσει ... μια πόλη κινδυνεύει!

Προχτές

Ένα μεσαιωνικό θαύμα που συνδυάζει επιστήμη, θρύλους και ιστορία

Η ζωή στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου

Προχτές

Μόλις 236 κάτοικοι ζούνε εκεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.