E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η Γροιλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εξαγορά από τον Τραμπ: «Θα αμυνθούμε μέσω του NATO»

«Το νησί αποτελεί «μέρος του βασιλείου της Δανίας» και, υπό αυτή την ιδιότητα, είναι «ως μέρος της δανικής κοινοπολιτείας, μέλος του ΝΑΤΟ»

Η Γροιλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εξαγορά από τον Τραμπ: «Θα αμυνθούμε μέσω του NATO»
freepik
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/1/2026 | 07:05

Την κατηγορηματική της άρνηση απέναντι σε οποιαδήποτε αμερικανική πρόταση για την εξαγορά της Γροιλανδίας εξέφρασε η κυβέρνηση του ημιαυτόνομου νησιού της Αρκτικής.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις επίμονες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαμηνύει πως θα θέσει το νησί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ κράτη-μέλη της Συμμαχίας, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταστάθμευσης στρατευμάτων στη Γροιλανδία, η τοπική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί» τις βλέψεις του Αμερικανού προέδρου για την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής.

Όπως υπογραμμίστηκε, το νησί αποτελεί «μέρος του βασιλείου της Δανίας» και, υπό αυτή την ιδιότητα, είναι «ως μέρος της δανικής κοινοπολιτείας, μέλος του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, οι αρχές της Γροιλανδίας επισήμαναν πως θα ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες τους ώστε η προστασία του νησιού να διασφαλίζεται αποκλειστικά «στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Στην ίδια επίσημη ανακοίνωση, ο κυβερνητικός συνασπισμός σημείωσε πως «πιστεύει ότι η Γροιλανδία θα είναι για πάντα μέρος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας», τονίζοντας ότι «όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν κοινό συμφέρον» στην αμυντική θωράκιση της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο Τραμπ υποστηρίζει πως ο έλεγχος της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι επιβεβλημένος για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική, δεδομένων των προκλήσεων από την Κίνα και τη Ρωσία. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης για την προσάρτηση του νησιού.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε τη Δευτέρα (12/01) πως η Συμμαχία επεξεργάζεται τα επόμενα στάδια για τη συλλογική προστασία των συμφερόντων της στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας, Άντριους Κουμπίλιους, προειδοποίησε πως «μια στρατιωτική ενέργεια θα είναι το τέλος του ΝΑΤΟ» εάν οι ΗΠΑ καταφύγουν στη βία. Συμπλήρωσε, δε, πως τα κράτη της ΕΕ θα οφείλουν να συνδράμουν τη Δανία σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Βίβιαν Μότζφελντ, και ο Δανός ομόλογός της, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στην Ουάσινγκτον την προσεχή Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.