E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/1/2026 | 16:32

O χειμώνας ήρθε για να μείνει κατά πως φαίνεται, ενώ για μια νέα εξίσου αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή του καιρού φαίνεται να επηρεάζει την Ελλάδα από τις 26 Ιανουαρίου και μετά.

Όπως αναφέρει αναλυτικά το Weather Phenomena:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έχει αλλάξει τίποτα το ιδιαίτερο για την επόμενη εβδομάδα στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από τις 21 έως και τις 23 Ιανουαρίου για τις βροχές και τις χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, για το οποίο όμως θα μιλήσουμε αναλυτικότερα από αύριο και κυρίως την Τρίτη.

Θα ήθελα, ωστόσο, εδώ να κάνω μία παρατήρηση, καθώς υπάρχει συνεχώς μία αρνητικότητα για τον χειμώνα που επικρατεί στην χώρα μας. Το τι συνέβαινε λοιπόν πριν από 40, 50, 100 χρόνια ή ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, με τις χιονοπτώσεις να ντύνουν στα λευκά περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας και από τον Οκτώβριο, δεν σημαίνει ότι είναι κανόνας. Το κλίμα δεν παραμένει σταθερό με την πάροδο του χρόνου και ούτε υπακούει στις δικές μας επιθυμίες.

Η Ελλάδα λοιπόν σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, έχει μεσογειακό κλίμα (ούτε τροπικό, ούτε υποτροπικό όπως έχετε βγάλει κάποιοι λανθασμένα συμπέρασμα), που σημαίνει ότι έχει κατά κανόνα ΗΠΙΟΥΣ και ΥΓΡΟΥΣ χειμώνες και ΘΕΡΜΑ καλοκαίρια. Από κει και πέρα σαφώς και η χειμερινή περίοδος στην Ελλάδα έχει και διαστήματα όπου επικρατούν πιο ψυχρές συνθήκες, μόνο όμως όταν ευνοήσει η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, καθώς σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που είναι πιο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως για να καταλήξουν στην λεκάνη της Μεσογείου, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι ατμοσφαιρικοί παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην Αφρική, είναι αναμενόμενο οι θερμές αέριες μάζες να ωθούνται πιο εύκολα στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις ψυχρές αέριες μάζες από την Βόρεια και την Βορειοανατολική Ευρώπη, ακόμα και κατά την χειμερινή περίοδο. Όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας που θα παρατηρηθεί μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής διαταραχής την επόμενη εβδομάδα, θα είναι πρόσκαιρη και δεν θα κινηθεί πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είναι λοιπόν ήπιες θερμοκρασίες οι 15 βαθμοί κελσίου στα Ανατολικά και Νότια και οι 8 βαθμοί κελσίου στην Βόρεια Ελλάδα (μέγιστες τιμές) που θα δούμε για κάποιες ημέρες στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ!!!

Και η παύση των φαινομένων επίσης φαίνεται ότι θα είναι πρόσκαιρη, αφού διαφαίνεται μία νέα εξίσου αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή να επηρεάζει την Ελλάδα από τις 26 Ιανουαρίου και μετά (τελευταίος χάρτης), την οποία και παρακολουθούμε!

Μήπως λοιπόν να ρίξουμε λίγο τον πήχυ των απαιτήσεων μας, αφήνοντας τους μετεωρολόγους να κρίνουν πιο σωστά αν όντως ο φετινός χειμώνας θα είναι απογοητευτικός, θερμός, ψυχρός ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο στο σύνολό του μέχρι να φτάσουμε στις 20 Μαρτίου του 2026, σταματώντας να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα;;;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χειμώνας έχει δρόμο λοιπόν ακόμα και επίσημα μας αποχαιρετά στις 21 Μαρτίου του 2026 (Εαρινή Ισημερία)!

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση – Τα σενάρια

Πριν 8 ώρες

Το πιθανό εύρος της αύξησης, οι επιπτώσεις σε μισθούς και επιδόματα και το οικονομικό πλαίσιο της απόφασης

Μυστηριώδη βίντεο στα social media του Λευκού Οίκου προκαλούν ερωτήματα

Πριν 8 ώρες

Προαναγγέλλουν χτύπημα κατά του Ιράν;

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και χιόνια στα βουνά ‑ Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Πριν 8 ώρες

Μεταβολή από τα δυτικά από το βράδυ της Πέμπτης – Τοπικά φαινόμενα στην Αττική, χιόνια στα ορεινά άνω των 900-1.200 μέτρων - Πότε αναμένεται βελτίωση

Βόλος: Δεν αναγνωρίζονταν οι σοροί των θυμάτων ‑ Με σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι ο 39χρονος

Πριν 8 ώρες

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (25/3) στην Αγία Παρασκευή Βόλου

Πηγάδι του Διαβόλου: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία με τον 34χρονο δύτη στη Βουλιαγμένη

Πριν 8 ώρες

Η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης και οι συνθήκες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο που εξετάζονται από τους ειδικούς

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Χτες

Η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Χτες

Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Χτες

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσα ευρώ δικαιούστε

Χτες

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο gov.gr, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην παρέλαση – Το αντι‑drone σύστημα «Κένταυρος», το «Aster 30» και η τορπίλη «Seahake‑4»

Χτες

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

Χτες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.