E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ολο το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό ‑ Σαρωτικές αλλαγές

Συντάξεις και ταμεία που επηρεάζονται

Ολο το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό ‑ Σαρωτικές αλλαγές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 10/11/2014 | 00:00

Το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό, στο οποίο περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές σε ταμεία, συντάξεις και εφάπαξ, αποκαλύπτει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Αυγή».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αποκαλύπτει την τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προς την Τρόικα, το νέο ασφαλιστικό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2015 και θα προβλέπει υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ, με εξαίρεση εκείνο του ΟΓΑ.

Η ενοποίηση θα αφορά τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές και το εφάπαξ, ενώ το σχέδιο θα προβλέπει και ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις.

Ταμεία: Ολα σε ένα, εκτός ΟΓΑ
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το σχέδιο για το ασφαλιστικό στηρίζεται στο τρίτο σενάριο μελέτης του ΚΕΠΕ και προβλέπει τη συγχώνευση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ. Δημιουργείται έτσι ένα ταμείο-μαμούθ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ταμεία, όπως το ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ, το ΤΑΥΤΕΚΟ και το ΤΠΔΥ. Το μοναδικό ταμείο που δεν θα μπει στο ΙΚΑ είναι εκείνο του ΟΓΑ.

Στο σχέδιο, σύμφωνα με την «Αυγή», διευκρινίζεται ότι παρά την ενοποίηση διατηρείται η «οικονομική αυτονομία για τους λογαριασμούς της επικουρικής ασφάλισης». Ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σημείωση που τονίζει ότι «από 1/7/2015 όλα τα απομείναντα ταμεία θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, υπό τον όρο ότι δεν έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ».

Αναφορικά με τα ταμεία ΕΤΕΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΚΕΑΝ, διευκρινίζεται ότι «η συμπερίληψη των προαναφερθέντων ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των ταμείων αυτών».

Η συγκεκριμένη αναφορά ενδεχομένως να κρύβει την ενιαιοποίηση εισφορών και παροχών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των συντάξεων για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ενώ επικουρικές και εφάπαξ ίσως μειωθούν δραματικά.

Συμψηφισμός οφειλών
Στο σχέδιο προβλέπεται, ακόμη, συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και με τις πληρωμές του Δημοσίου και συγκρότηση ενιαίου κέντρου συντάξεων και παροχών.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές:

  •     Δύο ταμεία, ΙΚΑ και ΟΓΑ
  •     Ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης
  •     Ενταξη όλων των επικουρικών ταμείων και ταμείων πρόνοιας στο ΙΚΑ
  •     Ενταξη στο ΙΚΑ των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΟ, ΤΠΔΥ
  •     Ενιαίοι κανόνες εισφορών-παροχών
  •     Εθνικό κέντρο συντάξεων και παροχών
  •     Συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και πληρωμών από το Δημόσιο

Βρούτσης: Ανυπόστατα τα όσα γράφονται
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτα τα όσα γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι είναι ανυπόστατα.
Αφησε, ακόμη, και αιχμές για τη διαρροή, υπογραμμίζοντας: «Δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας».

Πηγή: iefimerida.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δραματικό τέλος για κηπουρό σε βόθρο: Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στους ιδιοκτήτες βίλας στο Ρίο

Σήμερα

Ο 55χρονος βρήκε ασφυκτικό θάνατο, όταν κλήθηκε να επισκευάσει μια αντλία λυμάτων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Αρτα: Ολοκληρώθηκε η εκταφή της 28χρονης Σπυριδούλας – Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό της

Σήμερα

Απαντήσεις ζητάει η οικογένεια της εγκύου - Τα ερωτήματα που μένουν ανοιχτά

Ουκρανία: Ρωσικό drone χτύπησε ουκρανικό επιβατικό τρένο ‑Βίντεο με βαγγόνι να φλέγεται

Σήμερα

Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Σόστκα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Σοκ στη Βρετανία: Παντρεύτηκε 15χρονη βάσει της σαρία και τη βίαζε μαζί με άλλους 18 άνδρες

Σήμερα

Οχτώ άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά 91 χρόνια κάθειρξη για την εκμετάλλευση της ανήλικης

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Σήμερα

Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Σήμερα

Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Σήμερα

O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Σήμερα

Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Σήμερα

Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Σήμερα

Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.