E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Απενεργοποιείστε το Bluetooth»: Η εντολή στους αξιωματούχους σε Δανία και Γροιλανδία υπό τον φόβο κατασκοπείας

Μια ιδιαίτερη εντολή έδωσε η Δανία στους αξιωματούχους ως προληπτικό μέτρο κατά της κατασκοπείας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα βάσει συγκυρίας

«Απενεργοποιείστε το Bluetooth»: Η εντολή στους αξιωματούχους σε Δανία και Γροιλανδία υπό τον φόβο κατασκοπείας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/1/2026 | 18:39

Τεταμένη και κλιμακούμενη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση γύρω από την Αρκτική, καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους αξιωματούχους σε Δανία και Γροιλανδία να απενεργοποιήσουν το Bluetooth στις υπηρεσιακές, αλλά και στις προσωπικές τους συσκευές.

Το μέτρο αφορά δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί σε εθνικούς θεσμούς και δικαιολογήθηκε στο πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών για τις δυνατότητες ξένης παρακολούθησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οδηγία, που εκδόθηκε από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, αντανακλά τη διευρυνόμενη εστίαση στους κινδύνους ασφάλειας που συνδέονται με τις ασύρματες τεχνολογίες και ειδικότερα με το Bluetooth. Οι αρχές θεωρούν πλέον ότι ασύρματα αξεσουάρ, όπως ακουστικά, φορητοί υπολογιστές και smartphones, μπορούν να αποτελέσουν πιθανά σημεία εισόδου για απομακρυσμένη υποκλοπή και παγίδευση δεδομένων.

Το τμήμα πληροφορικής της Εθνικής Αστυνομίας της Δανίας επιβεβαίωσε ότι το Bluetooth πρέπει να παραμένει απενεργοποιημένο σε όλες τις συσκευές «μέχρι νεωτέρας», παραπέμποντας σε οδηγίες που εστάλησαν σε όλα τα τμήματα στις αρχές του 2026. Η σύσταση αφορά κάθε συσκευή με δυνατότητα Bluetooth, ανεξάρτητα από το αν είναι κρατική ή ιδιωτικής χρήσης.

Πού εντοπίζονται οι δυνητικοί κίνδυνοι

Η Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών της Δανίας (Forsvarets Efterretningstjeneste) εντόπισε πολλαπλούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση Bluetooth. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, υπάρχουν ευπάθειες που μπορούν να επιτρέψουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κοντινές συσκευές χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Ορισμένες επιθέσεις περιλαμβάνουν υποκλοπή ροών δεδομένων από συσκευές που είχαν συνδεθεί στο παρελθόν, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια των ασύρματων επικοινωνιών σε κυβερνητικά περιβάλλοντα σύμφωνα με το indiandefencereview.com.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εντολή εφαρμόζεται σε όλα τα υπουργεία, τις αστυνομικές μονάδες και τα δημόσια γραφεία, και αφορά τόσο τον εξοπλισμό που παρέχεται από το κράτος όσο και τις ιδιωτικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς.

Το περιοδικό Ingenioren ανέδειξε τον άμεσο αντίκτυπο της οδηγίας στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών. Συσκευές όπως Apple AirPods, Bluetooth ακουστικά και tablets που χρησιμοποιούνται συχνά σε επιχειρησιακά πεδία, πρέπει να παραμένουν αποσυνδεδεμένες από ασύρματα αξεσουάρ μέχρι νεωτέρας. Η οδηγία κοινοποιήθηκε μαζικά σε όλους τους τομείς, ζητώντας από τους αξιωματούχους να απενεργοποιήσουν το Bluetooth σε smartphones, tablets, laptops και κάθε άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ιδιωτικό πλαίσιο.

Το «κόκκινο» Fast Pair

Σχετικό άρθρο του Radar.dk αναφέρεται σε κενό ασφαλείας που αφορά το Fast Pair, μια λειτουργία της Google που διευκολύνει τη σύζευξη συσκευών Bluetooth. Σε αντίθεση με τα τυπικά πρωτόκολλα Bluetooth, το Fast Pair επιτρέπει συνδέσεις με ελάχιστη αλληλεπίδραση του χρήστη, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες για «σιωπηλή» σύζευξη και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχόλιο που παρατίθεται στο Radar.dk περιγράφει πώς ορισμένες συσκευές μπορούν να μετατραπούν σε κρυφά εργαλεία παρακολούθησης. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε κενό ασφαλείας στο Airoha Bluetooth audio SDK, η οποία επιτρέπει σε συσκευές ήχου Bluetooth να συνδέονται χωρίς έγκριση του χρήστη. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν έναν ευρύτερο κίνδυνο: ακόμη και ανενεργές ή μη συζευγμένες συσκευές μπορούν να προσπελαστούν, εάν το firmware τους είναι παρωχημένο ή μη ασφαλές.

Ειδικοί ασφαλείας τόνισαν ότι η απενεργοποίηση του Bluetooth στα smartphones από μόνη της μπορεί να μην επαρκεί. Όπως σημειώνεται, τα ακουστικά και τα ηχητικά αξεσουάρ θα πρέπει να απενεργοποιούνται πλήρως ή να αφαιρούνται, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η έκθεση σε κινδύνους.

Το γεωπολιτικό υπόβαθρο που τοποθετείται η εντολή
Η οδηγία εκδόθηκε σε μια περίοδο αναζωπύρωσης του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για τη Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή της Δανίας με στρατηγική σημασία στην Αρκτική. Σε δημόσια δήλωσή του τον Δεκέμβριο του 2025, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε παλαιότερες τοποθετήσεις περί κυριαρχίας της Γροιλανδίας, δηλώνοντας ότι η περιοχή δεν θα είναι ασφαλής αν δεν τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο. Οι δηλώσεις, που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, δημοσιεύθηκαν ευρέως και αναζωπύρωσαν εντάσεις που είχαν πρωτοεμφανιστεί το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η κυβέρνηση της Δανίας δεν συνέδεσε επίσημα την οδηγία για το Bluetooth με τις δηλώσεις Τραμπ, ο χρονικός συγχρονισμός έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον. Η γεωγραφική θέση της Γροιλανδίας την καθιστά κρίσιμη για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και τον σχεδιασμό αξιοποίησης πόρων στην Αρκτική, αυξάνοντας την ανάγκη προστασίας των επικοινωνιακών υποδομών υπό δανική δικαιοδοσία.

Η απαγόρευση του Bluetooth αναζωπύρωσε επίσης τη συζήτηση για την εξάρτηση της Ευρώπης από τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης. Αν και η Δανία δεν κατονόμασε συγκεκριμένους προμηθευτές, αντιδράσεις στο Radar.dk έθεσαν ερωτήματα για τη συνεχιζόμενη χρήση πλατφορμών που αναπτύσσονται από εταιρείες όπως η Apple και η Google. Ορισμένοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι το Bluetooth αποτελεί μόνο ένα επίπεδο ενός ευρύτερου κενού ασφαλείας. Λειτουργικά συστήματα, υπηρεσίες cloud και APIs που ελέγχονται από αμερικανικές εταιρείες παραμένουν ενσωματωμένα στις κυβερνητικές λειτουργίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη δικαιοδοσία των δεδομένων και τη μακροπρόθεσμη ψηφιακή κυριαρχία.

Το Bluetooth χρησιμοποιείται πλέον και σε κρίσιμες συσκευές, όπως ακουστικά βαρηκοΐας και ιατρικό εξοπλισμό. Δεν έχει ανακοινωθεί καμία εξαίρεση για τέτοιου είδους εξοπλισμό, γεγονός που έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας και φορείς υποστήριξης προσβασιμότητας. Τέλος, ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια επισημαίνουν ότι, παρότι η απενεργοποίηση του Bluetooth μειώνει τον κίνδυνο, δεν τον εξαλείφει. Χωρίς παράλληλους ελέγχους firmware και αυστηρότερες πολιτικές διαχείρισης συνδεδεμένων συσκευών, αντίπαλοι παράγοντες ενδέχεται να εκμεταλλευτούν άλλα ασύρματα πρωτόκολλα ή ενσωματωμένο λογισμικό.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυξήσεις – «φωτιά» σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Πριν 9 ώρες

Αυξήσεις που φτάνουν έως το 560% στα αεροπορικά εισιτήρια – Πιέσεις και στα ακτοπλοϊκά

Λουτράκι: Ληστεία με καλάσνικοφ και βαριοπούλες στα ΕΛΤΑ

Πριν 9 ώρες

Οι δράστες μπούκαραν στο κατάστημα με καλάσνικοφ και βαριοπούλες και αφαίρεσαν 32.000 ευρώ

Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει φέτος

Πριν 9 ώρες

Πώς θα δοθούν 300.000 επιταγές

Μυστηριώδη βίντεο στα social media του Λευκού Οίκου προκαλούν ερωτήματα

Πριν 9 ώρες

Προαναγγέλλουν χτύπημα κατά του Ιράν;

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και χιόνια στα βουνά ‑ Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Πριν 9 ώρες

Μεταβολή από τα δυτικά από το βράδυ της Πέμπτης – Τοπικά φαινόμενα στην Αττική, χιόνια στα ορεινά άνω των 900-1.200 μέτρων - Πότε αναμένεται βελτίωση

Πληροφορίες για χτύπημα με drone σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο

Πριν 9 ώρες

Αναφέρθηκαν ζημιές στον κινητήρα και στο κατάστρωμα του πλοίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.

Πηγάδι του Διαβόλου: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία με τον 34χρονο δύτη στη Βουλιαγμένη

Πριν 9 ώρες

Η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης και οι συνθήκες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο που εξετάζονται από τους ειδικούς

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Χτες

Η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Ιράν: «Υπερβολικές οι απαιτήσεις Τραμπ» – Οι 5 όροι της Τεχεράνης για κατάπαυση του πυρός

Χτες

Ιρανικός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο όταν το αποφασίσει η ίδια και εφόσον ικανοποιηθούν οι δικές της προϋποθέσεις.

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Χτες

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσα ευρώ δικαιούστε

Χτες

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο gov.gr, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln

Χτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, οι πύραυλοι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου «να αλλάξει θέση»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.