E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αίγινα: Ακατάλληλο για όλες τις χρήσεις το νερό στο νησί

Τι έδειξαν οι αναλύσεις, πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη

Αίγινα: Ακατάλληλο για όλες τις χρήσεις το νερό στο νησί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/2/2026 | 12:36

Νερό από τις υφάλμυρες γεωτρήσεις του νησιού τρέχει στις βρύσες των κατοίκων της Αίγινας εδώ και ενάμιση μήνα.

Αιτία, η νέα βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης, με τον οποίο το νησί συνδέθηκε στις αρχές του 2022 με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τα πλοία – υδροφόρες που έφερναν νερό στο νησί σε τιμές σχεδόν δεκαπλάσιες εκείνων της ΕΥΔΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια έπειτα από καταγγελία συλλόγων του νησιού έδειξε ότι το νερό δεν χλωριώνεται επαρκώς. Το πόρισμα, το οποίο διαβιβάστηκε με την ένδειξη «επείγον» στον Δήμο, είναι «τρομακτικό» για τη δημόσια υγεία: «Το νερό κρίνεται ακατάλληλο για κάθε είδους ανθρώπινη επαφή».

Οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες «να μη γίνεται χρήση του νερού των αντίστοιχων γεωτρήσεων προς πόση ούτε άμεση χρήση του στην ατομική υγιεινή, στην παρασκευή, επεξεργασία, συντήρηση ή εμπορία προϊόντων ή ουσιών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και γενικότερα κάθε χρήση του με τρόπο που να έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό».

Κολοβακτηριοειδή και ελλιπής χλωρίωση: Τι έδειξαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι

Η αυτοψία που διενεργήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2023 σε έξι διαφορετικά σημεία υδροδότησης έφερε στο φως σοκαριστικά ευρήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Στα πέντε από τα έξι δείγματα ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις ολικών κολοβακτηριοειδών πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
  • Στα μισά δείγματα το υπολειμματικό χλώριο ήταν κάτω από το κατώτατο όριο ασφαλείας, ευθύνη που βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο Αίγινας ως φορέα ύδρευσης.
  • Εντοπίστηκαν σοβαρές ελλείψεις στις εγκαταστάσεις των γεωτρήσεων, ενώ εγείρονται ερωτήματα για τη νομιμότητα των αδειών υδροληψίας.

Η στάση του Δήμου

Η δημοτική αρχή μετά από δείγμα που έστειλε σε ιδιωτικό εργαστήριο μία ημέρα πριν από αυτή της Περιφέρειας, έκανε λόγο για μια εικόνα που «είναι θετική, καθώς η πλειονότητα των δειγμάτων κρίνεται κατάλληλη», παραδεχόμενος ωστόσο υπερβάσεις σε δύο σημεία.

Ωστόσο, οι συστάσεις του ιδιώτη για αύξηση του χλωρίου και διερεύνηση επιμόλυνσης του δικτύου φαίνεται πως δεν στάθηκαν αρκετές για να προλάβουν τα βαρύτερα ευρήματα της Περιφέρειας.

Ακατάλληλο το νερό για όλες τις χρήσεις

Η απαγόρευση της Περιφέρειας σημαίνει πρακτικά ότι το νερό της βρύσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο δοντιών και ξύρισμα, πλύσιμο πιάτων και μαγειρικών σκευών, καθαρισμό τροφίμων και μαγείρεμα ή ατομική καθαριότητα (μπάνιο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη έχουν καταγραφεί καταγγελίες πολιτών για δερματικά και οφθαλμολογικά προβλήματα, ενώ το κόστος για τη χρήση αποκλειστικά εμφιαλωμένου νερού ακόμη και για τη βασική υγιεινή κρίνεται δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά. Η Περιφέρεια καλεί πλέον τον Δήμο σε άμεση συμμόρφωση και λήψη διορθωτικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη

Την ευθύνη για το έργο επισκευής έχει μέχρι το καλοκαίρι η Περιφέρεια Αττικής, ύστερα από την παράταση που δόθηκε στον εργολάβο λόγω της βλάβης που υπέστη ο αγωγός το 2024. Oπως αναφέρει ο Νίκος Παπαγεωργίου, αντιπεριφερειάρχης Νήσων, οι τρεις πλευρές (επιβλέπων μηχανικός, εργολάβος και περιφέρεια) συμφώνησαν στην τεχνική λύση από τις 24 Δεκεμβρίου.

Πλέον ο εργολάβος έχει προμηθευτεί το ανταλλακτικό, έχει φέρει γερανό και οκτώ δύτες, που αναμένουν τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να ξεκινήσουν. «Εχουν χρονοδιάγραμμα εργασιών 15 ημερών, καιρού επιτρέποντος», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου. Η λύση που επελέγη είναι η τοποθέτηση ενός μεγάλου «δαχτυλιδιού», που θα ασφαλίσει το προβληματικό τμήμα. «Είναι μια δύσκολη επέμβαση γιατί θα γίνει σε βάθος 48 μέτρων και ο κάθε δύτης μπορεί να παραμείνει σ’ αυτό το βάθος μόλις 10 λεπτά την ημέρα», εξηγεί.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.