E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/2/2026 | 16:54

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε εργαζομένων, δείχνουν κατασκευαστικά σφάλματα και όχι τη διάβρωση από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» ως την κύρια αιτία της τραγωδίας.

Οι ερευνητές έχουν πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το «δρομολόγιο» του προπανίου, το οποίο διέφυγε από έναν φθαρμένο χαλύβδινο σωλήνα και μέσω οπών στο σκυρόδεμα εγκλωβίστηκε στο υπόγειο της επιχείρησης. Εκεί, ένας σπινθήρας από την αντλία νερού πυροδότησε το αέριο, μετατρέποντας το αδήλωτο υπόγειο σε μια πραγματική «ωρολογιακή βόμβα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι η διαρροή οφείλεται σε αστοχία κατά την αρχική κατασκευή και υπογειοποίηση των σωληνώσεων το 2014, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν είχαν θωρακιστεί ούτε είχε τοποθετηθεί άμμος, όπως προβλέπεται από τις προδιαγραφές ασφαλείας. Το επίμαχο τμήμα του αγωγού φαίνεται πως είχε διαβρωθεί σε μήκος 7,5 μέτρων και παρέμενε χωρίς κανέναν έλεγχο για περίπου 12 χρόνια. Το προπάνιο φέρεται να διέφυγε από τον διαβρωμένο χαλύβδινο σωλήνα, να κινήθηκε υπόγεια και να κατέληξε στο υπόγειο του κτιρίου, εξέρχοντας από τρεις οπές στο σκυρόδεμα.

Διατρήσεις σε οκτώ σημεία

Χθες (06/02), οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ολοκλήρωσαν διατρήσεις σε μήκος περίπου 30 μέτρων, σε οκτώ διαφορετικά σημεία κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού.

Η παρουσία προπανίου, εντοπίστηκε σε όλα τα σημεία, με τη συγκέντρωση να μειώνεται όσο οι έρευνες πλησίαζαν προς το εξωτερικό της επιχείρησης και το κιγκλίδωμα που βρίσκεται επί του δρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης

Η εκδοχή της κακοκαιρίας ή των πρόσφατων ασφαλτοστρώσεων ως άμεσων αιτιών της διάβρωσης εξασθενεί.

Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του πολύνεκρου εργατικού δυστυχήματος, το τμήμα του σωλήνα που αποκολλήθηκε θα εξεταστεί από τη Δευτέρα (09/02) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να βρεθούν τα ακριβή αίτια της φθοράς. Παράλληλα, το Γενικό Χημείο του Κράτους θα αναλύσει δείγματα χώματος για να ελέγξει τη σύστασή του και την ποσότητα του εγκλωβισμένου αερίου, επιβεβαιώνοντας έτσι αν τηρήθηκαν οι κανόνες κατά την κατασκευή του έργου.

Το βασικό τώρα σενάριο που εξετάζεται, είναι το αν τα έργα οδοποιίας συμπίεσαν το έδαφος, διευκολύνοντας την κίνηση του προπανίου προς το κτίριο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ θέλει να ξανανοίξει τις φυλακές του Αλκατράζ

Σήμερα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά 152 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψει ξανά το ιστορικό Αλκατράζ σε υπερσύγχρονη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες της NASA από τη Σελήνη που κόβουν την ανάσα

Σήμερα

Η δεύτερη εικόνα παρουσιάζει τη Γη ως μια «γαλάζια κουκκίδα»

Δώρο Πάσχα: Τι δικαιούνται μισθωτοί και απολυμένοι – Το περιθώριο για την καταβολή

Σήμερα

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη

Εργατικό ατύχημα στο Κιάτο: «Λουκέτο» στο συσκευαστήριο που δούλευε η 40χρονη

Σήμερα

Αναρρώνει εκτός κινδύνου η γυναίκα - Nέες πληροφορίες για το συμβάν

Ανασχηματισμός: Η ψυχική υγεία στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά την παραίτηση Βαρτζόπουλου

Σήμερα

Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον απερχόμενο υφυπουργό Υγείας

Artemis II: Πρόβλημα στην διαστημική τουαλέτα έφερε... αναστάτωση

Σήμερα

Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της έδωσε οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος

Χάκαραν το Ουφίτσι: «Μπήκαν παντού» και τώρα ζητούν «λύτρα» από το μουσείο

Σήμερα

Οι χάκερ απειλούν να πουλήσουν τις πληροφορίες που έχουν κλαπεί, στο dark web

Κογιότ επιτέθηκε και τραυμάτισε 4χρονο στο Λος Αντζελες, δείτε βίντεο

Σήμερα

Το ίδιο ζώο φέρεται να έχει επιτεθεί ξανά σε μικρό παιδί, ενώ οι αρχές το αναζητούν

Η στιγμή που η θάλασσα στην Τήνο γίνεται καφέ μέσα σε λίγα λεπτά λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

Σήμερα

Το στιγμιότυπο αποτυπώθηκε σε time-lapse βίντεο από κάμερα στο λιμάνι του νησιού

ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Σήμερα

Η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Οι πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από καύσωνες, πυρκαγιές, τοξικούς καπνούς, πλημμύρες και έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όσος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.