E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες αφού η Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/2/2026 | 20:26

Η Ιρανή ακτιβίστρια και Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάστηκε σε νέα ποινή που ξεπερνά τα επτά χρόνια, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, λίγες ημέρες αφού ξεκίνησε απεργία πείνας.

Ο δικηγόρος της, Μοσταφά Νιλί, ανέφερε ότι το Επαναστατικό Δικαστήριο στη Μασχάντ της επέβαλε έξι χρόνια φυλάκισης για κατηγορία που αποδόθηκε ως «σύσταση ομάδας και συντονισμός ενεργειών», καθώς και ενάμιση χρόνο για «προπαγάνδα». Επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση ταξιδιών και υποχρεωτική διαμονή για δύο χρόνια στην πόλη Χοσφ, περίπου 740 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιρανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα την καταδίκη. Οι υποστηρικτές της Μοχαμαντί λένε ότι βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 2 Φεβρουαρίου.

Ποια είναι η Ναργκίς Μοχαμαντί

Η Μοχαμαντί συνελήφθη τον Δεκέμβριο σε εκδήλωση στη Μασχάντ, που έγινε προς τιμήν του δικηγόρου και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χοσρόου Αλικορντί, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στο γραφείο του. Βίντεο από τη συγκέντρωση την έδειχναν να φωνάζει συνθήματα και να ζητά δικαιοσύνη για τον ίδιο και άλλους.

Η 53χρονη θεωρείται από τους υποστηρικτές της σύμβολο για ένα κομμάτι του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Τους προηγούμενους μήνες, οργανώσεις που την στηρίζουν προειδοποιούσαν ότι κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή, μετά την προσωρινή άδεια που είχε λάβει τον Δεκέμβριο του 2024 για λόγους υγείας. Η άδεια είχε δοθεί για τρεις εβδομάδες, όμως η παραμονή της εκτός φυλακής παρατάθηκε, ενώ η ίδια συνέχισε να εμφανίζεται δημόσια και να μιλά σε διεθνή μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από τη νέα καταδίκη, η Μοχαμαντί εξέτιε ήδη ποινή 13 ετών και 9 μηνών για υποθέσεις που αφορούσαν «συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας» και «προπαγάνδα κατά της κυβέρνησης». Είχε στηρίξει τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, όταν πολλές γυναίκες αψήφησαν ανοιχτά τους κανόνες για τη μαντίλα.

Οι υποστηρικτές της κάνουν συχνά λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας. Αναφέρουν ότι υπέστη πολλαπλά καρδιακά επεισόδια στη φυλακή και ότι το 2022 υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση. Ο δικηγόρος της είχε δηλώσει στα τέλη του 2024 ότι οι γιατροί εντόπισαν οστική αλλοίωση που τους ανησύχησε, πριν τελικά αφαιρεθεί. Ο Νιλί ανέφερε ότι, με δεδομένο το ιστορικό της, θα έπρεπε να εξεταστεί προσωρινή αποφυλάκιση με εγγύηση ώστε να συνεχίσει θεραπεία.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που το Ιράν επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτό δίαυλο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά τις έμμεσες συνομιλίες που έγιναν στο Ομάν. Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις επαφές «βήμα προς τα εμπρός» και έγραψε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει λύση μέσω διαλόγου, αλλά δεν δέχεται πιέσεις και απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί έστειλε πιο σκληρό μήνυμα, επιμένοντας ότι το Ιράν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου, βασικό σημείο τριβής με την Ουάσιγκτον. Σε ομιλία του την Κυριακή στην Τεχεράνη, είπε ότι η «ισχύς» της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται στην ικανότητά της να λέει όχι στις πιέσεις των «μεγάλων δυνάμεων», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν επιδιώκει πυρηνικό όπλο.

Στο παρασκήνιο, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι θα κινηθεί στρατιωτικά αν δεν υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο Νετανιάχου αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον μέσα στην εβδομάδα, με το Ιράν να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Παραμένει ασαφές αν, πότε και πού θα γίνει ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το σαδιστικό δίκτυο «The Com» που αποπλανεί ανηλίκους: Βάζει παιδιά να δολοφονούν και να αυτοκτονούν

Σήμερα

Ψηφιακή αποπλάνηση ανηλίκων, σeξουαλική εκβίαση, βανδαλισμοί, επιθέσεις με μαχαίρι και υποκίνηση δολοφονιών: η «μαύρη λίστα» δραστηριοτήτων του δικτύου

Το νερό του Ιράν τελειώνει: Πώς ο πόλεμος άνοιξε την πόρτα στην απόλυτη κατάρρευση

Σήμερα

Ο πόλεμος μετατρέπει το νερό σε νέο όπλο στον Περσικό, ενώ το Ιράν βυθίζεται σε μια χρόνια, δομική υδατική κρίση με άδεια φράγματα, κατεστραμμένους υδροφορείς

Ιωάννινα: 29χρονος προσποιούνταν τον μοναχό – Στην κατοχή του βρέθηκαν πιστόλι και Ευαγγέλιο

Σήμερα

Τα ψέματα που φέρεται να έλεγε στους πιστούς προκειμένου να αποσπάσει χρήματα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά τα πλήγματα σε διυλιστήρια

Σήμερα

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά από πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για άλλη μια χρονιά ο Μασκ – Στα 839 δισ. δολ. η περιουσία του!

Σήμερα

Μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασίασε την περιουσία του, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes

Λαμία: Καταδικάστηκε η μητέρα που εγκατέλειψε το 10χρονο παιδί της με αυτισμό στα δικαστήρια

Σήμερα

Η κατηγορούμενη δεν παρέστη στη διαδικασία και η επιμέλεια του παιδιού «περνάει» στον πατέρα του

Τέμπη: Συνεχίζεται η κατάθεση του πραγματογνώμονα μετά το μπαράζ κατασχέσεων βιντεοληπτικού υλικού

Σήμερα

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας καταθέτει σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ως μάρτυρας, μετά και το μπαράζ κατασχέσεων που ξεκίνησε από χθες με απόφαση του δικαστηρίου

Συγκλονίζει συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου: «Είχε να αντιμετωπίσει αγρίμια μέσα στην τάξη»

Σήμερα

«Η κυρία Σοφία είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια συμπεριφορές, απ` αυτές που αντιμετωπίζουν οι καθηγήτριες Αγγλικών, Γαλλικών, των οποίων οι ώρες μετατρέπονται σε παιδική χαρά» λέει η συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου

Πειραιάς: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι

Σήμερα

Στην περιοχή της πύλης Ε1 στο λιμάνι έγινε το περιστατικό με την πτώση του αυτοκινήτου στη θάλασσα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.