E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκίδα

Καρέ καρέ το χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα

Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκίδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρόμο μέσα στη νύχτα προκάλεσαν οι δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο τον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, αναγκάζοντας τους κατοίκους σε Χαλκίδα και Μαλεσίνα να βγουν από τα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώτο σεισμός έγινε στη 01:05, εντάσεως 5,1 Ρίχτερ, και ακολούθησε ακόμα ένας 5,1 Ρίχτερ στη 01:09. Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν ακόμη δύο μετασεισμοί των 3,7 Ρίχτερ στη 01:13 και 3,5 Ρίχτερ στη 01:18.

Το επίκεντρο ήταν περιοχή 80 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Καρέ καρέ το χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτοικος της Χαλκίδας που ξύπνησε από το χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα κατέγραψε τις στιγμές που τα Ρίχτερ ταρακούνησαν τη γη λίγο μετά τη 1 π.μ..

Η διπλή σεισμική δραστηριότητα προκάλεσε πανικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας

Μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας: «Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό». Πάντως, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σε νεότερες δηλώσεις του το πρωί είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης, που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Τσελέντης: Ίσως και να μην είναι ο κύριος σεισμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ¶κης Τσελέντης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM υποστήριξε πως κρατάει μερικές επιφυλάξεις για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και γι' αυτό ζήτησε την προσοχή όλων.

Δεν αποκλείει έναν νέο, μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας. Πάντως, ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Δρακάτος: Το επίκεντρο των σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης, αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος.

Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:05 τα ξημερώματα της Δευτέρας προς την Τρίτη

Τέσσερα λεπτά αργότερα, στη 01:09, σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους, 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο, στην περιοχή της Εύβοιας. Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση που αναστάτωσε την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και την περιοχή της Φθιώτιδας, είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και μέχρι στιγμής εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις, μεγέθους λίγο πάνω από τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα στο Twitter, ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας. Ειδικότερα στην περιοχή της Λαμίας επικράτησε αναστάτωση, καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στον βόρειο Ευβοϊκό και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας και του Προκοπίου, στον γειτονικό νομό της Εύβοιας.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μονάδες της οποίας έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

¶γνωστο αν ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αταλάντης

Στο γνωστό ρήγμα της Αταλάντης εντοπίζεται η διπλή σεισμική δραστηριότητα που αναστάτωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, καθώς επίσης τους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, ενώ ταρακούνησε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Το μέγεθος των δυο σεισμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκαν ο ένας από τον άλλο με χρονική απόκλιση μόλις τεσσάρων λεπτών: στη 01:05 ο πρώτος και στη 01:09 τα ξημερώματα της Τρίτης ο δεύτερος.

Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού, στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Συμπλήρωσε δε, σε δηλώσεις του, ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα, του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι' αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η εξέλιξη των διπλών σεισμών δεν προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και πάλι, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν θετική τη σεισμική ακολουθία με τους αρκετούς μικρούς μετασεισμούς, που είναι σημάδι εκτόνωσης της σεισμικής δραστηριότητας.

Από τις δύο σεισμικές δονήσεις δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Παρά ταύτα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρέθηκε σε ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχει βοήθεια όπου κρινόταν αναγκαίο.

Πληροφορίες: Αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι συμβαίνει με τη Booking; Ξενοδόχοι την κατηγορούν ότι δεν πληρώνει τα λεφτά εδώ και μήνες

Σήμερα

Η εταιρεία επικαλείται «τεχνικό ζήτημα» ωστόσο όσα αποκαλύπτονται καταδεικνύουν μια άκρως προβληματική επιχειρηματική πρακτική

Εθνική Ελλάδας: Νέος προπονητής ο Βασίλης Σπανούλης

Σήμερα

Θα οδηγήσει την «επίσημη αγαπημένη» στο προολυμπιακό τουρνουά

Τιμές ‑ φωτιά στο ελαιόλαδο: Οι παραγωγοί σκέφτονται να βάλουν security στα χωράφια και μικροτσιπ στον ελαιόκαρπο

Σήμερα

Στην Κρήτη η παραγωγή θα κυμανθεί στους 60.000 τόνους, δηλαδή κάτω από το ήμισυ της περυσινής σοδειάς

Ο Πολάκης αποκαλεί τον Πρετεντέρη «ένα κουβά με σκ@τ@»

Σήμερα

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «τοξικότητα» και καταφέρεται κατά του δημοσιογράφου

Όλη η αλήθεια για την υγεία του Βασίλη Καρρά

Σήμερα

Ο αγαπημένος τραγουδιστής δίνει τεράστια μάχη για τη ζωή του

Σοκ: 15χρονη πέταξε καρέκλα στο κεφάλι καθηγήτριας και κατηγορείται για κακούργημα

Σήμερα

Η 15χρονη συνελήφθη ενώ το ίδιο συνέβη και με τη μαθήτρια με την οποία τσακώθηκε

Νεκρός 33χρονος που παρασύρθηκε το βράδυ από αυτοκίνητο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης

Σήμερα

Ο οδηγός του αυτοκινήτου κρατείται μέχρι να ολοκληρωθεί η προανάκριση για το συμβάν

Αχιλλέας Μπέος για το ξύλο σε πολίτη: Οι άνδρες έρχονται σε διαπληκτισμό, να γίνουμε λουλούδες;

Χτες

Στο περιστατικό με το ξύλο στην Αλλη Μεριά Βόλου αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Μπέος – μεταξύ άλλων – μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

par: 30
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.