E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μακρόν: Αυξάνονται οι πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό μας

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως 8 ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνδράμουν τη χώρα του στην ενίσχυση της κοινής αποτροπής, με το Ελιζέ να βάζει και την Ελλάδα στο κάδρο

Μακρόν: Αυξάνονται οι πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό μας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/3/2026 | 17:15

«Με μεγάλη σοβαρότητα, έρχομαι σήμερα να ανακοινώσω στο έθνος μια εξέλιξη αντάξια των εθνικών και ευρωπαϊκών μας προκλήσεων», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμα του από την πόλη Μπρεστ.

«Έχω διατάξει την αύξηση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών στο οπλοστάσιό μας», ανακοίνωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, πριν προσθέσει: «Δεν θα δημοσιοποιούμε πλέον στοιχεία σχετικά με το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν. Η αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου μας είναι απαραίτητη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οκτώ ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τη χώρα του στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, αναφερόμενος ονομαστικά στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, ενώ σύμφωνα με πηγές από το Ελιζέ, στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται, επίσης, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Σουηδία, που θα μπορούσαν να «συμμετάσχουν σε ασκήσεις» γαλλικής πυρηνικής αποτροπής.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε, ακόμα, «ότι το μελλοντικό πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο θα φέρει τη γαλλική σημαία, θα ονομαστεί «Invincible» και θα τεθεί σε λειτουργία το 2036».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι η Γαλλία πρέπει να «ενισχύσει την πυρηνική της αποτροπή απέναντι στον συνδυασμό των απειλών». «Και πρέπει να σκεφτούμε τη στρατηγική αποτροπής στο βάθος της ευρωπαϊκής ηπείρου, με απόλυτο σεβασμό στην εθνική μας κυριαρχία. Με την προοδευτική υλοποίηση αυτού που θα ονόμαζα προηγμένη αποτροπή», συνέχισε.

«Βιώνουμε αυτή τη στιγμή, σε γεωπολιτικό επίπεδο, μια περίοδο ρήξης γεμάτη κινδύνους», προσέθεσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η περίοδος δικαιολογεί μια αυστηροποίηση» του γαλλικού μοντέλου αποτροπής.

«Η αποτροπή πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτη για τη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας: «Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκλεγμένος με άμεση καθολική ψηφοφορία, είμαι ο εγγυητής της και ήρθα εδώ για να σας επαναλάβω με τη μεγαλύτερη δύναμη τη δέσμευση του έθνους, τη δική μου δέσμευση για την συνέχιση αυτής της θεμελιώδους αποστολής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ποιο είναι το τίμημα για την εκτεταμένη στήριξη της Βόρειας Κορέας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας; Ποιες είναι οι συνέπειες της συμφωνίας συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών; Τι να πούμε για την ακραία εξάρτηση στην οποία έχει εισέλθει η Ρωσία από την Κίνα; Από όλα αυτά, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της ομιλίας του.

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και δύο ημέρες μετά την έναρξη της παρέμβασης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτίμησε ότι «βλέπουμε τόσο την ενίσχυση του κινδύνου να περάσουν οι συγκρούσεις το πυρηνικό όριο, όσο και, ταυτόχρονα, την ενίσχυση της συγκρουσιακότητας».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε στον πόλεμο με το Ιράν

Σήμερα

«Δεν θα γίνει ο πόλεμος δώρο για τον Πούτιν»

Αρχή για το Ξέπλυμα: Αντιμέτωπος με κακούργημα ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, δεν δήλωσε 3,2 εκατ. ευρώ

Σήμερα

Λόγω του ύψους των ποσών, τόσο η μη δήλωση όσο και η ανακριβής δήλωση τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος

Απεργία διαρκείας από αύριο ξεκινούν οι οδηγοί ταξί

Σήμερα

«Θα κρατήσει μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος»

Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε είναι η καταβολή ‑ Πώς υπολογίζεται

Σήμερα

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν

Ταξί: Έρχονται απεργίες διαρκείας

Σήμερα

Το υπουργείο παραπέμπει στο... μέλλον κρίσιμες ρυθμίσεις για ΕΙΧ με οδηγό

Επιμένει ο Τραμπ στους τελωνειακούς δασμούς – «Έχω το απόλυτο δικαίωμα να τους επαναφέρω»

Σήμερα

Διεξάγεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Λιανεμπορικό... SOS στην αγορά λόγω πολέμου ‑ Κίνδυνος για «λουκέτα» αν δεν ληφθούν μέτρα

Σήμερα

Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο εισέρχεται ο κλάδος το ελληνικού εμπορίου

Τι αλλάζει στα ταξιδιωτικά πακέτα στην ΕΕ: Ποιοι οι νέοι κανόνες για αποζημιώσεις και επιστροφές

Σήμερα

Ποια ταξίδια και ποιες υπηρεσίες μπορούν να θεωρηθούν ταξιδιωτικό πακέτο

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο για συμφωνία

Σήμερα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν επαφές με την Τεχεράνη, αλλά εκτίμησε πως το Ιράν δεν είναι ακόμη έτοιμο να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Πεθαίνει» για καφέ ο Νετανιάχου: Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου

Χτες

Αγαπώ το έθνος μου μέχρι θανάτου, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραγγέλνοντας καφέ

Χανιά: Το χρονικό με τον ομαδικό βιασμό 17χρονης ‑ «Έγινε με τη θέλησή της», λένε οι κατηγορούμενοι

Χτες

Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι - Η 17χρονη κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της και τη βιντεοσκόπηση της ειδεχθούς πράξης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.