E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ήξεραν και σε ποια θέση καθόταν: Ο «προδότης που ήταν δίπλα στον Χαμενεΐ»

Oι υποψίες των Ιρανών για το ποιος είναι

Ήξεραν και σε ποια θέση καθόταν: Ο «προδότης που ήταν δίπλα στον Χαμενεΐ»
freepik
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/3/2026 | 07:06

Ιράν και Μοσάντ βρίσκονται στο επίκεντρο ενός εντυπωσιακού παρασκηνίου που αφορά την επίθεση εναντίον του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιοτολάχ Σεγιέντ Αλί Χουσεϊνί Χαμενεΐ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση που στόχευσε τον μακροβιότερο αρχηγό κράτους της Μέσης Ανατολής, με θητεία 37 ετών, δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης ούτε πράξη τυφλής στρατιωτικής ισχύος. Πάνω από τριάντα διατρητικές βόμβες έπληξαν το συγκρότημα όπου πραγματοποιούνταν κρίσιμη σύσκεψη της ανώτατης ηγεσίας υπό τον Χαμενεΐ το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στοιχείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι ο όγκος των πυρομαχικών, αλλά η χειρουργική ακρίβεια με την οποία επιλέχθηκε ο στόχος. Όπως μεταδίδεται, οι επιτελείς της Μοσάντ διέθεταν πλήρη εικόνα της σύσκεψης: γνώριζαν την ακριβή ώρα έναρξης, το αντικείμενο της συζήτησης, τα πρόσωπα που συμμετείχαν και ακόμη και τη διάταξη της αίθουσας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην ιρανική πλευρά, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών γνώριζε με λεπτομέρεια τη θέση του Χαμενεΐ τη στιγμή της επίθεσης. Μια τέτοια πληροφορία δεν θα μπορούσε να προκύψει μέσω δορυφόρων ή ηλεκτρονικών υποκλοπών, αλλά μόνο από ανθρώπινη πηγή με φυσική παρουσία στον χώρο. Αν οι διαρροές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε κάποιος από τον στενό κύκλο του ανώτατου ηγέτη φέρεται να μετέφερε κρίσιμες πληροφορίες στο Ισραήλ, γεγονός που εξηγεί γιατί το χτύπημα έγινε μέρα, και όχι νύχτα όπως συνηθίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγές αναφέρουν ότι μετά το πλήγμα διαβιβάστηκε άμεσα οπτικό υλικό που επιβεβαίωνε τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη. Ο πράκτορας που προσέγγισε το σημείο τράβηξε βίντεο με κινητό τηλέφωνο, δείχνοντας το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι στο χέρι του νεκρού ως επιβεβαίωση της ταυτότητας, και έστειλε τις φωτογραφίες απευθείας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Έτσι, ο Ισραηλινός ηγέτης ενημερώθηκε πρώτος για τον θάνατο του Χαμενεΐ, πριν ακόμη οι συνεργάτες του αγιοτολάχ αντιληφθούν τι είχε συμβεί.

Ο Νετανιάχου ήταν εκείνος που ενημέρωσε στη συνέχεια τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Η δημόσια δήλωση του Αμερικανού ηγέτη στην πλατφόρμα Truth Social έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού είχαν προηγηθεί ανταλλαγές αποδεικτικών στοιχείων που επιβεβαίωναν την ταυτότητα του νεκρού. Η αλληλουχία αυτή ενίσχυσε την εικόνα ότι το Ισραήλ διέθετε πλήρη και διασταυρωμένη πληροφόρηση πριν ακόμη οι ιρανικές αρχές διαμορφώσουν επίσημη θέση.

Στο επίκεντρο των υποψιών ο στρατηγός Καανί

Το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι ποιος είχε τη δυνατότητα να προσφέρει τόσο κρίσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις του Χαμενεΐ. Στο επίκεντρο των φημών βρίσκεται ο διοικητής της Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Ισμαήλ Καανί. Ο Καανί, διάδοχος του Κασέμ Σολεϊμανί, θεωρούνταν στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ και βασικός διαχειριστής των εξωτερικών επιχειρήσεων του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση γύρω από το όνομά του και το ενδεχόμενο να αποτέλεσε πληροφοριοδότη της Μοσάντ δεν στηρίζεται σε αποδείξεις, αλλά σε αλλεπάλληλες συμπτώσεις. Σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις, τόσο εντός του Ιράν όσο και στον Λίβανο, ο Καανί φέρεται να διέφυγε ελάχιστα πριν τα χτυπήματα. Μία από αυτές τις περιπτώσεις συνδέεται με το πλήγμα που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, χωρίς να περιλαμβάνει τον ίδιο στα θύματα, αν και βρισκόταν στην ίδια επιχειρησιακή ζώνη.

Οι πληροφορίες αυτές ενίσχυσαν την καχυποψία στην Τεχεράνη και τροφοδότησαν σενάρια περί διαρροής από το ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο. Οι φήμες κορυφώθηκαν όταν κυκλοφόρησαν αναφορές πως ο Ιρανός στρατηγός τέθηκε υπό εσωτερικό έλεγχο και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση, η συχνή αναφορά του ονόματός του σε κάθε μεγάλη επιχείρηση έχει δημιουργήσει έντονο κλίμα δυσπιστίας.

Στην πλατφόρμα X, η υπόθεση πήρε και σατιρικές διαστάσεις, με χρήστες να σχολιάζουν ειρωνικά ότι η διείσδυση της Μοσάντ είναι τόσο βαθιά, ώστε κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πραγματική ταυτότητα των πρωταγωνιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μήνυμα πίσω από το πλήγμα

Πέρα από τα πρόσωπα, το ουσιαστικό ζήτημα αφορά τη φύση της σύγκρουσης. Αν πράγματι η Μοσάντ γνώριζε μέχρι και τη θέση που καθόταν ο Χαμενεΐ τη στιγμή της επίθεσης, τότε το πλήγμα ξεπερνά τα όρια μιας στρατιωτικής ενέργειας. Πρόκειται για μήνυμα στρατηγικής υπεροχής στον τομέα της πληροφόρησης και του ψυχολογικού πολέμου.

Η ικανότητα μιας ξένης υπηρεσίας να χαρτογραφεί με τέτοια ακρίβεια τις εσωτερικές διαδικασίες μιας από τις πιο κλειστές πολιτικές δομές παγκοσμίως συνιστά σοβαρό πλήγμα αξιοπιστίας για το ιρανικό καθεστώς και επανακαθορίζει τους όρους της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.