Tι πραγματικά θα συμβεί στο σώμα σου αν κάνεις 50 άλματα κάθε πρωί
Τι λένε οι ειδικοί για τη νέα πρωινή τάση

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η νέα fitness τάση που έχει γίνει viral στα social media προτείνει να ξεκινά κανείς τη μέρα του κάνοντας 50 επιτόπια άλματα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απλή συνήθεια μπορεί να ενεργοποιήσει το λεμφικό σύστημα, να βελτιώσει τον μεταβολισμό και να «ξυπνήσει» το καρδιαγγειακό σύστημα.
Πολλά βίντεο παρουσιάζουν τη μέθοδο ως έναν εύκολο τρόπο «αποτοξίνωσης» του οργανισμού και αύξησης της ενέργειας μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, τα πραγματικά οφέλη της πρακτικής είναι πιο περιορισμένα από όσα παρουσιάζονται στο διαδίκτυο.
Ο Δρ. Jack McNamara, λέκτορας στη σχολή Υγείας, Αθλητισμού και Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του East London, εξηγεί ότι τα 50 άλματα το πρωί μπορεί να έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα, αλλά αυτά είναι μάλλον μέτρια. Όπως σημειώνει, μια τόσο σύντομη και χαμηλής έντασης δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει προσωρινά την εγρήγορση και να δώσει ένα μικρό ψυχολογικό κίνητρο, επειδή δημιουργεί μια απλή πρωινή ρουτίνα. Παρ’ όλα αυτά, δεν αρκεί για να προκαλέσει σημαντικές προσαρμογές στο σώμα, όπως αύξηση της οστικής πυκνότητας, ενίσχυση των τενόντων ή ουσιαστική βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

freepik
Στην πράξη, η κίνηση το πρωί μπορεί να βοηθήσει κυρίως στην ενεργοποίηση του σώματος και στη μείωση της αίσθησης δυσκαμψίας, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που περνούν πολλές ώρες καθιστοί. Ωστόσο, η επίδραση στον μεταβολισμό είναι πολύ μικρή. Σύμφωνα με τον McNamara, 50 ελαφριά άλματα αντιστοιχούν περίπου σε καύση 10 έως 15 θερμίδων, κάτι που δεν επηρεάζει ουσιαστικά τον μεταβολικό ρυθμό ή τη σύσταση του σώματος. Το βασικό πλεονέκτημα του trend είναι η απλότητά του: δεν χρειάζεται εξοπλισμό, ειδικά ρούχα ή γυμναστήριο και μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς που συνοδεύουν την τάση είναι υπερβολικοί. Ιδιαίτερα συχνή είναι η αναφορά στην «ενεργοποίηση» του λεμφικού συστήματος και την «αποτοξίνωση». Στην πραγματικότητα, το λεμφικό σύστημα λειτουργεί συνεχώς και δεν χρειάζεται κάποια ειδική άσκηση για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Η κυκλοφορία της λέμφου βασίζεται γενικά στις μυϊκές συσπάσεις και στη συνολική κίνηση του σώματος, επομένως οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει σε αυτό, όχι μόνο τα άλματα.
Ο αθλητικός θεραπευτής Jordan Sahota τονίζει ότι καμία μεμονωμένη άσκηση δεν μπορεί να προσφέρει όλα τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας. Για ουσιαστική βελτίωση της φυσικής κατάστασης χρειάζεται ένας συνδυασμός ασκήσεων, προσαρμοσμένος στις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου.
Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος τραυματισμού, ιδιαίτερα για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την άσκηση. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινά κανείς σταδιακά, για παράδειγμα με τρία σετ των 10 αλμάτων, αυξάνοντας τον αριθμό με τον χρόνο ώστε το σώμα να προσαρμοστεί.












