E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου: Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις μετά την Ελλάδα

Η Ελλάδα ενίσχυσε άμεσα την άμυνα της Κύπρου στέλνοντας τις φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» και μαχητικά αεροσκάφη

Ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου: Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις μετά την Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/3/2026 | 14:51

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ιράν, Ισραήλ και των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αυξημένες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών έχει ήδη επηρεάσει το νησί, καθώς η βρετανική στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι δέχθηκε επίθεση με drone, γεγονός που προκάλεσε εκκενώσεις και υψηλό συναγερμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελληνικές δυνάμεις

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο για την προστασία του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, έφτασαν στην περιοχή οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά».

Η φρεγάτα «Κίμων», πρώτης γραμμής μονάδα τύπου FDI HN (Belharra) του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελεί την πιο σύγχρονη αντιαεροπορική πλατφόρμα του ελληνικού στόλου. Διαθέτει 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης για πυραύλους Aster 30, οι οποίοι παρέχουν δυνατότητα αεράμυνας περιοχής μεγάλης εμβέλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, η φρεγάτα «Ψαρά» (κλάσης MEKO 200HN) διαθέτει πυραύλους ESSM για αντιαεροπορική άμυνα μέσης εμβέλειας, σύστημα CIWS Phalanx για εγγύς προστασία και ολοκληρωμένα ραντάρ επιτήρησης.

Ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, έχει η παρουσία του ελληνικής ανάπτυξης συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος», που έχει ενσωματωθεί σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται πως η βοήθεια της Αθήνας περιλαμβάνει και την αποστολή τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper, τα οποία έχουν ήδη σταθμεύσει στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ενισχύοντας την αεροπορική άμυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες άλλες χώρες στέλνουν δυνάμεις στην Κύπρο

Μετά την επίθεση στη βρετανική στρατιωτική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου τη Δευτέρα (2/3), το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κιρ Στάρμερ αποστέλλονται στην περιοχή ελικόπτερα Wildcat του Βασιλικού Ναυτικού, εξοπλισμένα με πυραύλους Martlet για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών, καθώς και το αντιτορπιλικό HMS Dragon.

Το πολεμικό πλοίο, το οποίο αναμένεται να αποπλεύσει από το Πόρτσμουθ την επόμενη εβδομάδα αφού φορτωθεί με πυρομαχικά, θα ενισχύσει τις ναυτικές επιχειρήσεις και την προστασία της περιοχής.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε την άφιξη της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών στα ανοικτά της Κύπρου, ως μέρος των στρατιωτικών ενισχύσεων που στέλνει στη χώρα για την ενίσχυση της άμυνας του νησιού. Μαζί με τη φρεγάτα, αποστέλλονται αντιπυραυλικά συστήματα και συστήματα anti-drone για την προστασία της Κύπρου από ενδεχόμενες εναέριες απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Ισπανία θα αποστέλλει τελικά τη φρεγάτα «Χριστόφορος Κολόμβος» στην Ανατολική Μεσόγειο για να προσφέρει προστασία στην Κύπρο.

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο πλοίο του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού. Στην αποστολή της, η φρεγάτα «Χριστόφορος Κολόμβος» θα αναλάβει αποστολές «προστασίας και αντιαεροπορικής άμυνας», ενώ θα παρέχει βοήθεια σε «επιχειρήσεις απομάκρυνσης μη στρατιωτικού προσωπικού» από περιοχές κινδύνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Άμυνας, η φρεγάτα, η οποία αρχικά συμμετείχε σε ναυτικές επιχειρήσεις στη Βαλτική Θάλασσα, αναμένεται να φτάσει στις ακτές της Κρήτης γύρω στις 10 Μαρτίου, ενισχύοντας τις διεθνείς προσπάθειες ασφάλειας στην περιοχή.

Ιταλία και Ολλανδία επίσης στέλνουν ναυτική δύναμη για την προστασία της Κύπρου τις επόμενες ημέρες.

«Ιταλοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Ισπανοί, θα στείλουμε πιθανότατα βοήθεια στην Κύπρο, σε επίπεδο ασφαλείας», δήλωσε στην ιταλική βουλή ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μελόνι Γκουίντο Κροζέτο.

«Το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ προβλέπει την στήριξη χώρας μέλους που δέχεται επίθεση. Μαζί με χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να στείλουμε ναυτικές μονάδες για την προστασία της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

Σήμερα

Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

Σήμερα

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

Σήμερα

Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή ΔΙ.ΑΣ.

Σήμερα

Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών

Ισραήλ: «Οι προσαχθέντες του στολίσκου της Γάζας θα αποβιβαστούν στην Ελλάδα – Την ευχαριστούμε»

Σήμερα

Όλοι οι συμμετέχοντες στον στολίσκο που απομακρύνθηκαν από τα πλοία μεταφέρθηκαν χωρίς να υποστούν τραυματισμούς, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ

Απίστευτη απάτη σε εστιατόριο fast food στο Τέξας: Υπάλληλος κατάφερε και έκλεψε $80.000 παραγγέλνοντας 800 μερίδες Mac n cheese

Σήμερα

Είχε απολυθεί τον Νοέμβριο, αλλά συνέχισε να πηγαίνει στο κατάστημα, όπου καταχωρούσε ψεύτικες παραγγελίες φαγητού στο ταμείο και τις επέστρεφε στην προσωπική του πιστωτική κάρτα

Από ποια ηλικία επιτρέπεται το ηλεκτρικό πατίνι; Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδηγούς

Σήμερα

Τι προβλέπει ο νόμος για την ηλικία των οδηγών και τις προδιαγραφές οδήγησης

Επεκτάθηκε σε διαμερίσματα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα με ανταλλακτικά στο Ίλιον

Σήμερα

Εκρήξεις ακούστηκαν από το κατάστημα που φλέγεται - Στο σημείο βρίσκονται 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα

Αεροπορικό ατύχημα για τον ιδιοκτήτη της Calzedonia: Σώθηκε χάρη σε αλεξίπτωτο

Σήμερα

Το περιστατικό με τον Ιταλό επιχειρηματία, Σάντρο Βερονέζι, σημειώθηκε όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε παρουσίασε βλάβη εν πτήσει

Πρωτομαγιά: Ακινητοποιημένα πλοία και ΜΜΜ ‑ Αναλυτικά όσοι απεργούν

Σήμερα

Ποιοι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.