E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Γιατί ο πατέρας του δεν ήθελε να τον χρίσει διάδοχο;

Η «Αόρατη» Δύναμη και οι Φρουροί της Επανάστασης

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Γιατί ο πατέρας του δεν ήθελε να τον χρίσει διάδοχο;
O Μοτζτάμπα Χαμενεΐ/@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Το Ιράν ξύπνησε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 σε μια νέα, σκοτεινή πραγματικότητα. Από χθες, Κυριακή, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει νέο Ανώτατο Ηγέτη: τον 56χρονο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ. Η διαδοχή δεν ήρθε με ειρηνική τελετή, αλλά με τις πρώτες ομοβροντίες πυραύλων και drones κατά του Ισραήλ και των αραβικών κρατών του Κόλπου.

Ο γιος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου κατά τις πρώτες ώρες του πολέμου, ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας σε πλήρη ανάφλεξη. Ωστόσο, πίσω από τις εικόνες αγαλλίασης στην κρατική τηλεόραση και τους όρκους πίστης των Φρουρών της Επανάστασης, κρύβεται ένα βαθύ πολιτικό παράδοξο: Ο ίδιος ο πατέρας του, μέχρι πρότινος, έκανε τα πάντα για να μην δει τον γιο του σε αυτή τη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ιδεολογικό Ανάθεμα: Η μάχη κατά της «Μοναρχίας»

Για να καταλάβουμε γιατί ο Αλί Χαμενεΐ απέκλειε το σενάριο της διαδοχής από τον γιο του μέχρι και το 2024, πρέπει να επιστρέψουμε στο 1979. Η Ισλαμική Επανάσταση ξέσπασε για να γκρεμίσει τη δυναστεία των Παχλαβί και να βάλει τέλος σε αιώνες κληρονομικής μοναρχίας.

Για το ιερατικό καθεστώς, η μεταβίβαση της εξουσίας από πατέρα σε γιο θεωρούνταν ιδεολογική προδοσία, μια επιστροφή στο μοντέλο του Σάχη που τόσο μίσησαν. Ο Αλί Χαμενεΐ γνώριζε καλά ότι χρίζοντας τον Μοτζτάμπα, θα έδινε το απόλυτο επιχείρημα στους επικριτές του ότι η Επανάσταση «έγινε η νέα Μοναρχία».

Η «Αόρατη» Δύναμη και οι Φρουροί της Επανάστασης

Παρά τις επίσημες αρνήσεις του πατέρα του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν ήταν ποτέ ένας απλός ιερωμένος. Εδώ και χρόνια θεωρούνταν ο «άνθρωπος των σκιών», έχοντας χτίσει ακλόνητους δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC), τον ιδεολογικό στρατό που ελέγχει την οικονομία και την ασφάλεια του Ιράν. Αυτή η διασύνδεση τον κατέστησε τον πιο ισχυρό «παίκτη» στο παρασκήνιο, ικανό να ελέγχει τις καταστολές των διαδηλώσεων και τη στρατηγική της χώρας, χωρίς να κατέχει επίσημο αξίωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο πόλεμος ξέσπασε και ο Αλί Χαμενεΐ σκοτώθηκε, η Συνέλευση των Ειδικών —το 88μελές όργανο που επιλέγει τον Ηγέτη— βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα: ιδεολογία ή επιβίωση; Επέλεξαν το δεύτερο, δηλώνοντας ότι «δεν δίστασαν ούτε λεπτό» να τον χρίσουν, παρά την «επίθεση της εγκληματικής Αμερικής».

O Αλι Χαμενεΐ προσέυχεται στη Μέκκα το 2018/@wikipedia.org

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Οργή της Δύσης και το «Στοίχημα» του Τραμπ

Η άνοδος του Μοτζτάμπα προκάλεσε άμεση ηλεκτροδότηση στις διεθνείς σχέσεις. Το Ισραήλ τον χαρακτήρισε ήδη «νόμιμο στόχο», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε προειδοποιήσεις που θυμίζουν τελεσίγραφο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που διεμήνυε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να έχει λόγο στις εξελίξεις στην Τεχεράνη, δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο νέος ηγέτης «δεν θα διαρκέσει πολύ» χωρίς την έγκρισή του.

Η απάντηση του Μοτζτάμπα ήταν μια επίδειξη ισχύος: Μέσα σε λίγες ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ιρανικοί πύραυλοι με την αναγραφή «Υπό τις εντολές σου, ηγέτη Μοτζτάμπα» έπληξαν στόχους στο Ισραήλ και υποδομές πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.

Πυρκαγιά στον Κόλπο και Ενεργειακός Πόλεμος

Η στρατηγική του νέου ηγέτη είναι σαφής: Αν το Ιράν απειληθεί, θα παρασύρει μαζί του ολόκληρη την παγκόσμια ενεργειακή σταθερότητα. Οι επιθέσεις εναντίον του Κουβέιτ, του Κατάρ και των Εμιράτων στοχεύουν στις αμερικανικές βάσεις που φιλοξενούνται εκεί, αλλά και στις πετρελαιοπηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Σίτρα του Μπαχρέιν, 32 πολίτες τραυματίστηκαν από ιρανικά drones, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την κατάρριψη τεσσάρων UAVs που κατευθύνονταν προς τη στρατηγική πετρελαιοπηγή της Σέιμπα.

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ανέβηκε στον θρόνο που ο πατέρας του προσπαθούσε να του αρνηθεί για να σώσει την υστεροφημία της Επανάστασης. Όμως, στην κορύφωση του πολέμου του 2026, οι συμβολισμοί παραμερίστηκαν για χάρη της σκληρής ισχύος.

Το Ιράν είναι πλέον μια «θρησκευτική μοναρχία» υπό πολιορκία, και ο νέος Ηγέτης φαίνεται αποφασισμένος να αποδείξει ότι η εξουσία του θα επιβιώσει μόνο μέσα από τη γενικευμένη σύρραξη. Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν ο Μοτζτάμπα ήταν ο «εκλεκτός» του πατέρα του, αλλά αν θα είναι ο τελευταίος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια

Σήμερα

Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες

Το πλάσμα που γεννήθηκε το 1627 ζει ακόμα σήμερα: Ο καρχαρίας‑μυστήριο που νικά τον χρόνο

Σήμερα

Κολυμπά στους ωκεανούς εδώ και σχεδόν 400 χρόνια και θεωρείται το γηραιότερο σπονδυλωτό της Γης

Το ελληνικό πάθος της Αγκάθα Κρίστι που έμεινε κρυφό για χρόνια

Σήμερα

Από την Ολυμπία και τους Δελφούς μέχρι την Ακρόπολη, η συγγραφέας που κατέκτησε τον κόσμο είχε μια ξεχωριστή αδυναμία στη χώρα μας

Έλεγαν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα σβήσει αυτή τη δουλειά, κι όμως την πολλαπλασίασε

Σήμερα

Η έκρηξη που κανείς δεν περίμενε και τώρα δεν ελέγχεται

Ιράν: Αλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία των «Unpopular Wars»

Σήμερα

Το μάθημα που δεν έγινε βίωμα

Το θρυλικό Orient Express επιστρέφει και η νέα του διαδρομή μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό όνειρο

Χτες

Από το Παρίσι ως την Ακτή Αμάλφι, το πιο διάσημο τρένο του κόσμου εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολυτέλειας και νοσταλγίας

Γιατί η Κένυα «γεννάει» μαραθωνοδρόμους;

Χτες

Τι κρύβεται πίσω από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου

Τα ισχυρότερα ρήγματα που διαμορφώνουν το ελληνικό τοπίο

Χτες

Από την Πάρνηθα μέχρι την Αταλάντη

Σοκάρουν τα στοιχεία: Πού βρίσκουν τις ιθαγενείς γυναίκες όταν εξαφανίζονται;

Χτες

Το σύστημα που γεννήθηκε από μια σκληρή πραγματικότητα

Η μεγάλη επιστροφή του βιβλίου ‑ Γιατί οι πωλήσεις στην Ελλάδα εκτοξεύονται

Προχτές

Παρά τον πληθωρισμό και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη, οι Έλληνες επενδύουν όλο και περισσότερο στον πολιτισμό, με τις δαπάνες για βιβλία να εκτοξεύονται το 2025

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.