E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ

4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΘΗΝΑ - Στέγη Γραμμάτων Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Καλλιθέα, Tηλέφωνο: 30 210900580
http://www.sgt.gr/
Ημερομηνίες: από 12/12/2014 έως 14/12/2014
ΔΕΚ 2014
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Ωρα προσέλευσης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 15 – 18 – 28 ¤ | Μειωμ. 10 - 12 - 15 ¤ | ¶νεργοι 5 ¤

πληροφορίες

Ένα 3ήμερο ταξίδι στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής με πυξίδα την τζαζ και οδηγούς τρεις Έλληνες κοσμοπολίτες μουσικούς.
Το φετινό Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ (12- 14 Δεκεμβρίου 2014) φιλοξενεί πρωταγωνιστές της εγχώριας τζαζ σκηνής που υπερβαίνουν περιορισμούς και οριοθετήσεις, ως αυθεντικοί κάτοικοι της παγκόσμιας πολιτείας της τζαζ. Στην τέταρτη χρονιά του, ο μουσικός θεσμός της Στέγης, που σημειώνει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη επιτυχία, βγαίνει από τα σύνορα  και  γίνεται ένα με τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φλώρος Φλωρίδης
12 Δεκεμβρίου 2014
Μικρή Σκηνή

Ο βετεράνος της ελληνικής –και όχι μόνο– αβάν-γκαρντ σκηνής Φλώρος Φλωρίδης έχει διανύσει μια τεράστια διαδρομή στη σύγχρονη μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Από τον ιστορικό διπλό δίσκο Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου, με τον Σάκη Παπαδημητρίου, το 1979, μέχρι τις συνεργασίες της τελευταίας δεκαετίας στο Βερολίνο και αλλού, με μουσικούς όπως οι Αkira Ando, Günter “Baby” Sommer, Michael Griener, Jan Roder, Olaf Rupp και Chris Dahlgren, ο Φλωρίδης δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται και να ανοίγει νέους δρόμους στη σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική.
Ξεχωριστή στιγμή στη διαδρομή του υπήρξε η συνεργασία του με τους κορυφαίους Nicky Skopelitis και Okay Temiz, ενώ δεν δίστασε να προσδώσει στον free αυτοσχεδιασμό και μια ελληνική και βαλκανική μουσική αίσθηση και διάθεση.
Στο 4ο Πανόραμα της Στέγης έρχεται με τους επίσης πολύπειρους Πωλ Λύττον και Φιλ Ουάξμαν. O ντράμερ Πωλ Λύττον είναι ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της αγγλικής free jazz σκηνής με πλούσια δισκογραφία στην ΕCM, από κοινού με τον σαξοφωνίστα Evan Parker, είτε σε ντουέτα είτε σε τρίο, μαζί με τον μπασίστα Barry Guy. O βιολονίστας Φιλ Ουάξμαν, που κατάγεται από την Καμπάλα της Ουγκάντας, υπήρξε κι αυτός συνοδoιπόρος του Πάρκερ, αλλά και του Roscoe Mitchell• είναι ένας βιρτουόζος και εκφραστής της free jazz, αλλά με ευρύτατη κλασική μουσική παιδεία.

Φλώρος Φλωρίδης: ξύλινα πνευστά
Paul Lytton: ντραμς, electronic percussions
Phil Wachsmann: βιολί, live electronics

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νίκος Αναδολής
13 Δεκεμβρίου 2014
21:00 Μικρή Σκηνή

Στα 23 του χρόνια ο Νίκος Αναδολής, με διάκριση από το Βerklee της Βοστόνης και με ένα βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού τζαζ πιάνου “Martial Solal” που γίνεται κάθε 4 χρόνια στο Παρίσι, είναι έτοιμος να γράψει τη δική του ιστορία στην παγκόσμια τζαζ σκηνή ως επαγγελματίας μουσικός και επικεφαλής του τρίο με το οποίο έρχεται στη σκηνή της Στέγης.
Δεν είναι άλλωστε λίγο ότι στην ηλικία αυτή έχει κάνει ήδη αίσθηση εμφανιζόμενος στο θρυλικό Blue Note της Νέας Υόρκης, στο Rabat Jazz Festival ή στα Δημήτρια της Θεσσαλονίκης. Ούτε φυσικά είναι εύκολο να διαθέτει κανείς τόσο νέος κάτι πολύ περισσότερο από μια εντυπωσιακή δεξιοτεχνία στο πιάνο. Πολύ πιο δύσκολο μάλιστα είναι να διαμορφώνει ήδη ένα προσωπικό στυλ πατώντας στην εμβληματική παράδοση του Keith Jarrett και του Bill Evans, από την οποία εμπνέεται άλλωστε και ο ίδιος.
Ο Αναδολής δείχνει σιγουριά, ωριμότητα και στιβαρότητα στο παίξιμό του. Εδώ έρχεται με δύο επίσης νεαρούς μουσικούς, οι οποίοι όμως έχουν κι αυτοί σημαντική διαδρομή και συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τζαζ. O Γάλλος μπασίστας Σιμόν Ταιγύ έχει παίξει, μεταξύ άλλων, με την κορυφαία τραγουδίστρια Youn Sun Nah, τον Michael Cheret και τον Yaron Herman. Ο Γερμανός ντράμερ Γιόνας Μπουργκβίνκελ έχει ήδη συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ηχογραφήσεις δίσκων και έχει παίξει σε συναυλίες με ονόματα όπως οι John Scofield, Chris Potter, Lee Konitz, Uri Caine, Dave Liebman. O Ταιγύ διαθέτει ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό jazz beat και εντυπωσιακή ακρίβεια στο ρυθμό του, που τον έχουν καταστήσει δημοφιλή και περιζήτητο, ενώ ο Μπουργκβίνκελ βραβεύτηκε με το Echo Jazz 2012 στο North Sea Jazz festival, ως ο καλύτερος ντράμερ.

Νίκος Αναδολής: πιάνο
Simon Tailleu: μπάσο
Jonas Burgwinkel: ντραμς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέτρος Κλαμπάνης & Contextual
14 Δεκεμβρίου 2014
20:30 Κεντρική Σκηνή

Το «Θαλασσάκι» (“Thalassaki”) και το «Χαρικλάκι» (“Hariklaki”) είναι τα πιασιάρικα «παραξενίσματα» του Πέτρου Κλαμπάνη, που δημιουργούν μια άμεση επικοινωνιακή πρόσβαση στο μεν ελληνικό κοινό λόγω της ευαρέσκειάς του όταν ένας δυτικότροπος τζαζίστας αναφέρεται στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική του τόπου του, στο δε διεθνές κοινό λόγω της δικής του ροπής στους γοητευτικούς και ερεθιστικούς ανατολίτικους και εξωτικούς ήχους!
Πίσω όμως από το προφανές και αναμενόμενο, ως δήλωση ταυτότητας και καταγωγής του συνθέτη και κοντραμπασίστα, υπάρχει η σαφής διάθεση ενός πραγματικά ευφάνταστου και δημιουργικού μουσικού να κατακτήσει σε βάθος έναν κώδικα που οδηγεί στη μαγική σύνθεση μουσικών ιδιωμάτων και γλωσσών διαφορετικής κουλτούρας και παράδοσης. Αυτός ο δρόμος είναι το ζητούμενο που φαίνεται ότι απασχολεί ουσιαστικά τον Πέτρο Κλαμπάνη και μάλιστα με έξοχα μέχρι τώρα δείγματα γραφής από τον ίδιο και τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται κάτω από την ετικέτα των Contextual.
Ο Κλαμπάνης διαχειρίζεται άψογα ένα απαιτητικό μουσικό όργανο, το κοντραμπάσο, καθώς ξεδιπλώνει μια πυκνή μουσική γραφή με προσωπικό χαρακτήρα, που αποτυπώνει γόνιμα τη δική του διαδρομή από τη Ζάκυνθο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τη Νέα Υόρκη, που έχει εδώ και χρόνια επιλέξει ως έδρα και νέα αφετηρία του.
Στη Στέγη έρχεται με τρεις πραγματικά σπουδαίους μουσικούς, που ο καθένας τους έχει τη δική του αξιοζήλευτη διαδρομή στην παγκόσμια τζαζ σκηνή, για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, με τίτλο Minor Dispute. Πρόκειται για τον Γάλλο πιανίστα Ζαν-Μισέλ Πιλκ, τον Ισραηλινό κιθαρίστα Γκιλάντ Χέξελμαν και τον Αμερικανό περκασιονίστα Τζων Χάντφηλντ. Τους Contextual συνοδεύει επί σκηνής κουαρτέτο εγχόρδων – ένας συνδυασμός που ευνοεί και απογειώνει τη συνεύρεση στοιχείων τζαζ, κλασσικής και world μουσικής, που χαρακτηρίζει το έργο του Πέτρου Κλαμπάνη!

Πέτρος Κλαμπάνης: κοντραμπάσο, συνθέσεις, ενορχηστρώσεις
Jean-Michel Pilc: πιάνο
Gilad Hekselman: κιθάρα
John Hadfield: κρουστά

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.