E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

SOS «εκπέμπει» η Ιθάκη: Χωρίς παιδίατρο το νησί – Μένουν μόνιμα 400 παιδιά

Ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες

SOS «εκπέμπει» η Ιθάκη: Χωρίς παιδίατρο το νησί – Μένουν μόνιμα 400 παιδιά
magnific
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/5/2026 | 09:57

Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Ιθάκης η συνεχιζόμενη έλλειψη παιδιάτρου στο νησί, με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς να καταγγέλλουν ότι εκατοντάδες παιδιά παραμένουν ουσιαστικά χωρίς άμεση παιδιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι τοπικές αρχές, στην Ιθάκη ζουν μόνιμα περισσότερορα από 400 παιδιά, ωστόσο το νησί εξακολουθεί να μην διαθέτει μόνιμο παιδίατρο εδώ και χρόνια. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να αναζητούν ιατρική βοήθεια εκτός νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς παιδίατρο (ακόμα και ιδιώτη) από το 2017

Όπως επισημαίνουν οι φορείς της περιοχής, η Ιθάκη δεν έχει μόνιμο παιδίατρο από το 2017. Για ένα διάστημα, το κενό καλυπτόταν μερικώς από παιδίατρο που μετέβαινε από την Κεφαλονιά συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, ωστόσο η πρακτική αυτή έχει πλέον διακοπεί, αφήνοντας το νησί χωρίς καμία παιδιατρική παρουσία.

Η απουσία ακόμη και ιδιώτη παιδιάτρου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σε περιπτώσεις ασθένειας ή έκτακτης ανάγκης, οι γονείς αναγκάζονται να ταξιδεύουν προς την Κεφαλονιά ή ακόμη και την Πάτρα, διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη, ειδικά κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας ή όταν υπάρχουν περιορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Έπαρχος Ιθάκης: «Τεράστιο θέμα»

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η έπαρχος Ιθάκης, Σμαράγδα Σαρδελή, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε ενάμιση χρόνο χωρίς μόνιμο παιδίατρο. Ο παιδίατρος που κάλυπτε το νησί ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα. Δεν υπάρχει ούτε ιδιώτης παιδίατρος, δυστυχώς. Είναι ένα τεράστιο θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελλείψεις και σε άλλους γιατρούς

Παράλληλα, η ίδια υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης δεν περιορίζονται μόνο στην παιδιατρική κάλυψη. Όπως είπε, το νησί διαθέτει μόλις έναν παθολόγο και δύο καρδιολόγους — εκ των οποίων ο ένας είναι συνταξιούχος — ενώ υπηρετούν και πέντε αγροτικοί γιατροί, αριθμός που θεωρείται ανεπαρκής για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όταν αυξάνεται σημαντικά η επισκεψιμότητα.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με την κ. Σαρδελή, επιχειρεί να δώσει οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά. Όπως εξήγησε, έχει θεσπιστεί επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 450 ευρώ μηνιαίως για αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές των Επτανήσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ιθάκη και επεκτάθηκε σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των γιατρών για τις δυσπρόσιτες περιοχές», σημείωσε.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί προς το υπουργείο Υγείας, οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ουσιαστική λύση. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε πρόταση προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τακτική κάλυψη της Ιθάκης από παιδιάτρους της Κεφαλονιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαρδηνία: Έντονες αντιδράσεις για παραλία που απαγορεύει ομπρέλες σε ηλικίες 10‑65 ετών

Σήμερα

«Πρέπει να φέρουμε μαζί τον παππού;» - Οργισμένοι Ιταλοί αντιδρούν στο μέτρο γνωστού τουριστικού θερέτρου της Σαρδηνίας

Μπελφαστ: Σε ετοιμότητα για δεύτερη νύχτα επεισοδίων – Οι διαμαρτυρίες έφτασαν στη Γλασκώβη

Σήμερα

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας νύχτας βίαιων συγκρούσεων

Βούλα: Νεκρός 74χρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία

Σήμερα

Συναγερμός στη Βούλα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

Σήμερα

Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

Σήμερα

Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

Σήμερα

«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος

Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»

Σήμερα

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Βόλος: «Θα σκοτώσω εσάς και τα παιδιά σας» – Στο Αυτόφωρο 45χρονος

Σήμερα

Ο κατηγορούμενος ισχυριζόταν ότι διαθέτει όπλο και μαχαίρι, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των κατοίκων

Ομόνοια: Το περίπτερο πωλούσε ναρκωτικά

Σήμερα

Συνελήφθησαν τρία άτομα

«Έκανα ψηλάφηση» υποστηρίζει ο γιατρός που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία 15χρονου για γενετήσια πράξη

Σήμερα

Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του - Η καταγγελία έγινε τη Δευτέρα από τη μητέρα του 15χρονου

Νάυτης δολοφόνησε τη συνάδελφό του και κατά τη διάρκεια της ανάκρισής, την είχε νεκρή στη ντουλάπα

Σήμερα

Τα δεδομένα από το κινητό και το GPS οδήγησαν στον εντοπισμό της σορού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.