E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΟΗΕ: Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν παραμείνουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμό, καθώς η κρίση στο Ορμούζ εμποδίζει την παραγωγή λιπασμάτων, προειδόποιε ο ΟΗΕ

ΟΗΕ: Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν παραμείνουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/5/2026 | 13:56

Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα και την λιμοκτονία εάν δεν επιτραπεί σύντομα η διέλευση λιπασμάτων από τα Στενά του Ορμούζ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Το Ιράν έχει μπλοκάρει τη στρατηγικής σημασίας πλωτή οδό, μέσω της οποίας διέρχεται κανονικά το ένα τρίτο των παγκόσμιων λιπασμάτων, εδώ και μήνες, σε αντίποινα για τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου, διαταράσσοντας ένα εμπόριο κρίσιμο για τους αγρότες σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε μερικές εβδομάδες μπροστά μας για να αποτρέψουμε αυτό που πιθανότατα θα είναι μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) σε συνέντευξή του στο Παρίσι ο Χόρχε Μορέιρα ντα Σίλβα, εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την Υπηρεσιών Προγραμμάτων (UNOPS) και επικεφαλής της ομάδας εργασίας.

«Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μιας κρίσης που θα αναγκάσει 45 εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους να λιμοκτονήσουν». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δημιούργησε την ομάδα εργασίας τον Μάρτιο για να ηγηθεί ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τη διέλευση λιπασμάτων και συναφών πρώτων υλών όπως αμμωνία, θείο και ουρία μέσω του στενού.

Επί εβδομάδες, η ομάδα του ντα Σίλβα εργάζεται για να πείσει τα εμπόλεμα μέρη να επιτρέψουν έστω και λίγα πλοία να περάσουν και έχει συναντηθεί με «περισσότερες από 100 χώρες» για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των κρατών μελών του ΟΗΕ γύρω από τον μηχανισμό. Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών δείχνει υποστήριξη για το σχέδιο, είπε, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, καθώς και οι χώρες του Κόλπου -- οι οποίες είναι βασικοί παραγωγοί λιπασμάτων, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει πλήρως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ η απόλυτη ελπίδα είναι μια συμφωνία «διαρκούς ειρήνης» στην περιοχή και η «ελευθερία ναυσιπλοΐας για όλα τα εμπορεύματα» μέσω των Στενών, «το πρόβλημα είναι ότι η περίοδος σποράς δεν μπορεί να περιμένει», δήλωσε ο Μορέιρα ντα Σίλβα, με τα αποθέματα να τελειώνουν στις αφρικανικές χώρες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η παγκόσμια προσοχή έχει στραφεί στις οικονομικές επιπτώσεις του περιορισμένου εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που θέτει ο αποκλεισμός για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας να είναι πιθανό να πληγούν ιδιαίτερα σκληρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολιτική βούληση»

Ο Μορέιρα ντα Σίλβα δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τον μηχανισμό σε επτά ημέρες, αλλά ακόμη και αν τα Στενά ανοίξουν ξανά τώρα, θα χρειαστούν τρεις έως τέσσερις μήνες για να επιστρέψει στην κανονικότητα. «Είναι απλώς θέμα χρόνου. Αν δεν σταματήσουμε σύντομα την αιτία της κρίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ενώ οι τιμές των τροφίμων δεν έχουν ακόμη εκτοξευθεί, δήλωσε, έχει σημειωθεί «μαζική αύξηση» στο κόστος των λιπασμάτων, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας της γεωργίας και θα εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ντα Σίλβα δήλωσε ότι η μετακίνηση κατά μέσο όρο πέντε πλοίων λιπασμάτων και συναφών πρώτων υλών την ημέρα μέσω του στενού θα αποτρέψει την κρίση για τους αγρότες. Αυτό που λείπει, είπε, είναι «η πολιτική βούληση».

«Δεν μπορούμε να αναβάλλουμε τι είναι δυνατό να γίνει και τι είναι επείγον να γίνει -- δηλαδή να αφήσουμε τα λιπάσματα να διασχίσουν το Ορμούζ και, μέσω αυτού, να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μαζικής επισιτιστικής ανασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.