E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σακίρα: Δικαστική νίκη στην Ισπανία – Πρέπει να της επιστραφούν πάνω από 60 εκατ. ευρώ

Η Σακίρα αθωώθηκε για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής

Σακίρα: Δικαστική νίκη στην Ισπανία – Πρέπει να της επιστραφούν πάνω από 60 εκατ. ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/5/2026 | 15:01

Η Σακίρα αθωώθηκε από τις κατηγορίες φοροδιαφυγής στην Ισπανία για το 2011, με το Εθνικό Δικαστήριο της χώρας να ακυρώνει προηγούμενη απόφαση της φορολογικής διοίκησης και να υποχρεώνει το ισπανικό Δημόσιο να της επιστρέψει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τόκους.

Το δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση του 2021, σύμφωνα με την οποία η Σακίρα είχε διαπράξει φορολογικές παραβάσεις σχετικά με τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο περιουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δικαστές έκριναν ότι η Σακίρα δεν μπορούσε να θεωρηθεί φορολογική κάτοικος Ισπανίας το 2011, καθώς πέρασε περισσότερο από το μισό έτος εκτός χώρας και δεν διέθετε τις απαραίτητες επαγγελματικές ή οικογενειακές συνδέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σακίρα: «Με αντιμετώπισαν σαν ένοχη»

«Αφού δεν είχε φορολογική κατοικία στην Ισπανία, είναι προφανές ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις και τα πρόστιμα ήταν παράνομα», αναφέρεται στην απόφαση για τη Σακίρα.

Η τραγουδίστρια σχολίασε δημόσια τη δικαστική απόφαση, λέγοντας ότι μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια «δημόσιας διαπόμπευσης» και «εκστρατειών καταστροφής της φήμης της», η δικαιοσύνη τελικά την δικαίωσε.

«Δεν υπήρξε ποτέ φοροδιαφυγή και οι αρχές δεν κατάφεραν ποτέ να αποδείξουν κάτι τέτοιο, γιατί απλώς δεν ήταν αλήθεια», δήλωσε ενδεικτικά η Σακίρα. Η ίδια υποστήριξε ότι αντιμετωπίστηκε σαν ένοχη για σχεδόν δέκα χρόνια, ενώ κατηγόρησε τις ισπανικές αρχές ότι χρησιμοποιούσαν την υπόθεσή της για να στείλουν «εκφοβιστικό μήνυμα» προς τους φορολογούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ελπίζω αυτή η απόφαση να αποτελέσει προηγούμενο για χιλιάδες ανθρώπους που νιώθουν ότι συνθλίβονται από ένα σύστημα που θεωρεί δεδομένη την ενοχή τους», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σακίρα: Η σχέση με τον Πικέ και η φορολογική κατοικία

Η υπόθεση αφορούσε κυρίως το κατά πόσο η Σακίρα ζούσε φορολογικά στην Ισπανία το 2011.

Εκείνη την περίοδο η Σακίρα βρισκόταν σε παγκόσμια περιοδεία με 120 συναυλίες σε 37 χώρες, ενώ, σύμφωνα με τη νομική της ομάδα, δεν είχε τότε ούτε μόνιμη κατοικία, ούτε παιδιά, ούτε επαγγελματική έδρα στην Ισπανία.

Η ισπανική εφορία είχε υποστηρίξει ότι η σχέση της με τον Ζεράρ Πικέ αρκούσε για να θεωρηθεί φορολογική κάτοικος της χώρας. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε αυτό το νομικό επιχείρημα, σημειώνοντας ότι «μια ρομαντική σχέση με Ισπανό κάτοικο δεν μπορεί να εξισωθεί νομικά με γάμο», όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η φορολογική διοίκηση δεν απέδειξε ποτέ πως η Σακίρα παρέμεινε στην Ισπανία για περισσότερες από 183 ημέρες μέσα στο 2011, όριο που απαιτείται για τη δημιουργία φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η μέγιστη αποδεδειγμένη παραμονή της στη χώρα έφτανε τις 163 ημέρες.

Σακίρα: Το ισπανικό Δημόσιο θα επιστρέψει τα χρήματα

Η ισπανική φορολογική αρχή είχε δεσμεύσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από τη Σακίρα, ποσό που περιλάμβανε φόρους και πρόστιμα, τα οποία χαρακτηρίζονταν ως «ιδιαίτερα σοβαρές» παραβάσεις.

Πλέον, το ισπανικό Δημόσιο υποχρεώνεται να επιστρέψει τα χρήματα, ενώ το δικαστήριο επέβαλε και δικαστικά έξοδα στην εφορία, κάτι που, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, συμβαίνει κυρίως σε υποθέσεις όπου οι θέσεις της φορολογικής διοίκησης απορρίπτονται πλήρως.

Η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η Σακίρα, που από το 2023 ζει στο Miami μαζί με τα παιδιά της, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» από την έκβαση της υπόθεσης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Emily in Paris»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα στη Μύκονο

Σήμερα

Τα πρώτα πλάνα με την Λίλι Κόλινς στην παραλία του Αγίου Σώστη - Δείτε το βίντεο

Σακίρα: Δικαστική νίκη στην Ισπανία – Πρέπει να της επιστραφούν πάνω από 60 εκατ. ευρώ

Σήμερα

Η Σακίρα αθωώθηκε για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής

Κατερίνα Καινούργιου για Δάφνη Μπόκοτα: «Έπεσες μέσα σε όλες σου τις προβλέψεις για την Eurovision!»

Σήμερα

Η παρουσιάστρια του Alpha αποθέωσε τη Δάφνη Μπόκοτα για τις εκτιμήσεις της σχετικά με τη φετινή Eurovision, ενώ η έμπειρη δημοσιογράφος εξήγησε γιατί ήταν σίγουρη για την ανατροπή στα φαβορί

Η Δανάη Μπάρκα για τον γάμο της με τον Φάνη Μπότση: «Δεν έχω βρει νυφικό, είμαι πολύ χαλαρή»

Σήμερα

Η Δανάη Μπάρκα παντρεύεται σε λίγες εβδομάδες τον επιχειρηματία Φάνη Μπότση και μίλησε πρώτη φορά στην κάμερα του Breakfast@Star για τον γάμο της

Akylas: Ακύρωσε προγραμματισμένη εμφάνισή του στην ΕΡΤ κι αυτός είναι ο λόγος

Σήμερα

Ο Akylas επέστρεψε στην Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής 17 Μαΐου, έπειτα από την εμφάνισή του στη Eurovision, όπου κατέκτησε την 10η θέση για λογαριασμό της Ελλάδας

Οικονομάκου – Τσερέλα: Όσα αποκάλυψε ο ιερέας που τέλεσε τον γάμο τους

Σήμερα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα παντρεύτηκαν το Σάββατο (16-05) στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Αλεξάνδρου ‑ Ελληνίδου: Κοινό πάρτι για τα γενέθλιά τους! Το φιλί μπροστά στον φακό

Σήμερα

Μεγάλη βραδιά διασκέδασης με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα

Κλέλια Ανδριολάτου: Συγκινημένη στο τελευταίο γύρισμα για το Maestro στους Παξούς

Χτες

Με μια σειρά φωτογραφιών που δημοσίευσε στα social media, η Κλέλια Ανδριολάτου αποχαιρετά ουσιαστικά το τελευταίο γύρισμα της σειράς «Maestro» στους Παξούς

Σάκης Ρουβάς για Eurovision: «Δεν μου αρέσει που υπάρχουν επιτροπές, εγώ θέλω να ψηφίζει μόνο ο κόσμος»

Χτες

«Από τη δική μου εποχή, η Eurovision έχει αλλάξει πολύ» είπε ο τραγουδιστής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.