.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα 10 καταστροφικά σενάρια για το 2015

Από αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μέχρι νέα μεγάλη ηφαιστιακή έκρηξη

Τα 10 καταστροφικά σενάρια για το 2015
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ενδεχόμενο παραίτησης του Μάριο Ντράγκι από το θώκο της ΕΚΤ, προκειμένου να αναλάβει την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., ακόμα και την καταστροφική επίπτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία από μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη, εξετάζουν οι διεθνείς αναλυτές εν όψει του 2015, που αναμένεται συνταρακτικό και πλούσιο σε συγκινήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Saxo Bank κατέληξε σε 10 σενάρια, τα οποία χαρακτηρίζει, μεν, ακραία αλλά σπεύδει να σημειώσει ότι ο κίνδυνος πραγματοποίησης τους είναι υποτιμημένος.

1. Κατάρρευση της αγοράς κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου

Σύμφωνα με έρευνες διαφαίνεται ήδη ότι η δυναμική της αγοράς κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου φθίνει με γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα στο Λονδίνο. Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στο Η.Β., με πτώση των τιμών κατά 25% το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας στο 5%

Η διαρκής εκτύπωση χρήματος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας υποσκελίζει την εμπιστοσύνη στο γιεν, καθώς ο Kuroda ανακαλύπτει ότι η πολιτική που ακολουθεί για την αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα αποδεικνύεται υπερβολικά «πετυχημένη» - ακόμα ένα σύμπτωμα της απώλειας ελέγχου όσον αφορά το ιαπωνικό νόμισμα.

3. Η Κίνα υποτιμά το γουάν κατά 20%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα θα αναζητήσει κάθε πιθανό τρόπο ώστε να μειώσει τις τεράστιες αποπληθωριστικές πιέσεις που χαρακτηρίζουν την πτωτική φάση κάθε πιστωτικής άνθησης. Με τους κινδύνους αποπληθωρισμού να κυριαρχούν, η Κίνα αντιγράφει την πολιτική της Τράπεζα της Ιαπωνίας και προχωρά σε υποτίμηση του γουάν κατά 20%, ακολουθώντας την Ιαπωνία στην προσπάθειά της να εισάγει πληθωρισμό και ζήτηση.

4. Ο Draghi παραιτείται από την ΕΚΤ

Σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τους Γερμανούς να συμπλεύσουν με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Draghi αποσύρεται ώστε να διευκολύνει την υιοθέτηση πλήρους σειράς μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ υπό την προεδρεία του Jens Weidmann της Bundesbank. Ο Draghi διαβλέπει μεγαλύτερες ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του στην Ιταλία, όπου ο πρόεδρος Napolitano του ζητά να τον διαδεχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Η Ρωσία ξανά σε πτώχευση

Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και ο σκληρός οικονομικός ανταγωνισμός από τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Ρωσίας, οδηγεί τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες ή ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής του εξωτερικού χρέους. Μια πτώχευση, στα πρότυπα του 1998, είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον της χώρας, ταυτόχρονα με μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

6. Διαδικτυακές παραβιάσεις μαστίζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο

Το 2015, οι επιθέσεις χάκερ στις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου γίνονται ακόμα πιο διαδεδομένες και επιθετικές, προκαλώντας κραδασμούς στο διαδίκτυο και τους παρόχους υπηρεσιών cloud. Η Amazon.com, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και κυρίαρχος παίκτης στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πτώση τιμής, της τάξης του 50%, εξαιτίας της ευρείας κρίσης του κλάδου ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά της προηγούμενης υπερτίμησης της αξίας της.

7. Έκρηξη ηφαιστείου «εξαφανίζει» το καλοκαίρι για την Ευρώπη

Όπως συνέβη με το ηφαίστειο Λακί το 1783, το ήδη ενεργό ηφαίστειο της Ισλανδίας, Μπαρνταρμπούνγκα, εκρήγνυται το 2015 και οδηγεί σε τεράστια απελευθέρωση επιβλαβών αερίων διοξειδίου του θείου και άλλων αερίων, που καλύπτουν τον ουρανό της Ευρώπης. Η έκρηξη επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες και προκαλεί φόβους φτωχής σοδειάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις τιμές των σιτηρών να διπλασιάζονται ακόμα και όταν οι επιπτώσεις της ηφαιστειακής έκρηξης αποδεικνύονται πιο ήπιες από όσο αναμενόταν.

8. Τα Futures του κακάο φθάνουν στα 5.000 USD/ τόνο

Η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις προτιμήσεις του δυτικού κόσμου να στρέφονται προς τη μαύρη σοκολάτα και την όρεξη της Ασίας να αυξάνεται. Με την προσφορά να επηρεάζεται λόγω των φόβων για τον ιό έμπολα και τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε βασικές παραγωγικές περιοχές της δυτικής Αφρικής, ο πλανήτης καταναλώνει πολύ περισσότερο κακάο από όσο παράγει. Αυτό οδηγεί τις τιμές στο κακάο σε ύψη-ρεκόρ το 2015, άνω των 5.000 USD ανά τόνο.

9. Το Η.Β. στρέφεται προς έξοδο από την Ε.Ε. το 2017, μετά την τεράστια εκλογική νίκη του UKIP

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της χώρας, στις 7 Μαΐου 2015, και αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη εντός του κοινοβουλίου. Το UKIP συγκροτεί κυβέρνηση συνασπισμού με τους Συντηρητικούς του David Cameron και προαναγγέλλει τη διεξαγωγή του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. εντός του 2017. Το κρατικό χρέος του Η.Β. αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας των κρατικών αποδόσεων.

10. Τα spread των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης διπλασιάζονται

Μετά από μια μεταβολή του συναισθήματος όσον αφορά στα ομόλογα υψηλής απόδοσης, οι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες εξόδου από την αγορά το 2015 έρχονται αντιμέτωποι με μειωμένη ρευστότητα και κατακόρυφες πτώσεις τιμών. Η τελική κατάρρευση της αγοράς χρεογράφων υψηλών αποδόσεων θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για την αδύναμη οικονομία της Ευρώπης. Ο δείκτης Market iTraxx Europe Crossover διπλασιάζεται και φθάνει τις 700 μονάδες βάσης το 2015.

«Το 2015 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να χαρακτηριστεί ιστορικά ως το ναδίρ της τρέχουσας κατάστασης", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, συμπληρώνοντας με νόημα πως "οφείλουμε να θυμόμαστε ότι, αν και οι προβλέψεις αυτές βασίζονται μάλλον σε ακραία σενάρια εξελίξεων στην αγορά, όλα αυτά τα χρόνια ορισμένες από αυτές, δυστυχώς, βγήκαν αληθινές.»

Πηγή: iefimerida.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο: Έξι νεκροί σε επιθέσεις στο Τέξας ‑ Συνελήφθη ένας ύποπτος

Χτες

Κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ χθες σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές - Τρεις τραυματίες ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί

Δείτε βίντεο: Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Χτες

Επέτειος 15 ετών από τη μέρα που δολοφονήθηκε ο έφηβος στα Εξάρχεια

«Ήταν προμελετημένο, έψαξε να βρει όπλο για να κάνει το κακό» ‑ Οργή της αδελφής της 43χρονης που δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα

Χτες

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» δηλώνει ενώ για όσους ήξεραν- όπως λένε- και δεν έκαναν κάτι, σχολιάζει πως «βγαίνουν τώρα με θράσος να πουν ``α, εμείς το ξέραμε``»

Δρακόντεια μέτρα για την επίσκεψη Ερντογάν: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Χτες

Mε 3.500 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός

Προφυλακιστέος ο τράπερ για τις ανατινάξεις των ΑΤΜ

Χτες

Τι υποστηρίζει ο γνωστός τράπερ

Mεγάλη πυρκαγιά σε διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά

Χτες

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Χωρίς ταξί και την Πέμπτη η Αττική

Χτες

Συνεχίζουν την απεργία οι οδηγοί για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τζανάκης: Μάλλον δεν είναι νέος ιός η πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά

Χτες

«Υπάρχουν πολύ καλά αντιβιοτικά, τα έχουμε στη διάθεσή μας»

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Καταστροφές από αναρχικούς στο μετρό της Ομόνοιας μετά την πορεία

Χτες

Έσπασαν εκδοτήρια και ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ ξήλωσαν και τμήματα της οροφής

par: 24
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.