E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;
magnific
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/5/2026 | 07:49

Μια πρώτη αίσθηση ανακούφισης καταγράφεται στις διεθνείς αγορές ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση. Η θετική αυτή εξέλιξη τροφοδοτείται από τις ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να διασφαλίσει την ομαλή επαναλειτουργία των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ.

Στο ταμπλό των συναλλαγών, το αμερικανικό αργό (WTI) σημειώνει απώλειες που αγγίζουν το 5%, υποχωρώντας στα 91,78 δολάρια ανά βαρέλι. Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 4,7%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 98,63 δολάρια. Η υποχώρηση αυτή έρχεται ως αντίβαρο μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα έντονων αναταράξεων και φόβων για ένα καθολικό ενεργειακό μπλακάουτ. Ωστόσο, η βιομηχανία ενέργειας παραμένει επιφυλακτική για το αν πρόκειται για μια σταθερή επιστροφή στην κανονικότητα ή για μια παροδική αντίδραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρίσκο μιας εύθραυστης γεωπολιτικής ανακωχής

Η πλειονότητα των διεθνών αναλυτών επισημαίνει ότι η τρέχουσα πτώση των τιμών δεν προμηνύει μια άμεση ή γραμμική σταθεροποίηση. Το βασικό επιχείρημα είναι πως μια πιθανή συμφωνία δεν επιλύει τις βαθύτερες, δομικές αντιθέσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι εύθραυστες περιφερειακές ισορροπίες, αλλά και οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ουάσινγκτον συνθέτουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο παζλ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από τη μία πλευρά, επιδιώκει να πιστωθεί την οικονομική ελάφρυνση από την πτώση του ενεργειακού κόστους, ενώ από την άλλη οφείλει να ικανοποιήσει το εγχώριο ακροατήριό του που ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη. Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά δεν τιμολογεί μια οριστική λύση, αλλά απλώς την αποφυγή του χειρότερου δυνατού σεναρίου, δηλαδή μιας παρατεταμένης ενεργειακής ασφυξίας.

Οι βαθιές πληγές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας που εμποδίζει την άμεση εξομάλυνση αφορά τη λειτουργία της ίδιας της αγοράς. Οι ενεργειακές ροές δεν προσαρμόζονται με την ταχύτητα των πολιτικών ανακοινώσεων. Όπως προειδοποιεί ο εξειδικευμένος οίκος αναλύσεων Wood Mackenzie, ακόμη και αν οι θαλάσσιοι διάδρομοι ανοίξουν αμέσως, η εφοδιαστική αλυσίδα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, περισσότερα από 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, καθώς και τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εγκλωβίστηκαν ή άλλαξαν πορεία, προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση στα ναύλα και τα ασφάλιστρα των δεξαμενόπλοιων.

Ο πανικός των προηγούμενων εβδομάδων έχει αφήσει βαθιά αποτυπώματα. Οι traders, οι αγοραστές και οι ασφαλιστικοί κολοσσοί δεν πρόκειται να επαναφέρουν τις χρεώσεις και τη στρατηγική τους στα προ κρίσης επίπεδα από τη μια μέρα στην άλλη.

Τι σημαίνει η μεταβλητότητα για τον τελικό καταναλωτή

Στη σημερινή πραγματικότητα, το πετρέλαιο έχει μετατραπεί σε έναν καθαρά γεωπολιτικό δείκτη, αντιδρώντας σπασμωδικά σε κάθε είδηση έντασης ή διπλωματίας. Για τον μέσο καταναλωτή, αυτή η κατάσταση μεταφράζεται σε μια ξεκάθαρη συνθήκη: παρά τη βραχυπρόθεσμη πτώση των διεθνών τιμών, η ουσιαστική μείωση του ενεργειακού κόστους στην καθημερινότητα θα καθυστερήσει. Ενώ οι χρηματιστηριακές τιμές αντιδρούν ακαριαία, η πραγματική οικονομία απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρόνο για να απορροφήσει τους κραδασμούς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάρος: Το βίντεο κατέγραψε τον πνιγμό του 4χρονου ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τον ναυαγοσώστη

Χτες

Η νομολογία του Αρείου Πάγου δείχνει ότι η ευθύνη ναυαγοσωστών και υπευθύνων πισίνας εξετάζεται ανεξάρτητα από την επίβλεψη των γονέων, σύμφωνα με προηγούμενη δικαστική απόφαση για ανάλογο περιστατικό.

Έκλειψη Ηλίου σε βίντεο: Στο 100% τη «έζησαν» Ισπανία και Ισλανδία

Χτες

NASA και ESA, μαζί με μεγάλα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ζωντανά το εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο

Super Cup: Ο ΟΦΗ σήκωσε το τρόπαιο στο Ηράκλειο με 4‑5 πέναλτι επί της ΑΕΚ (2‑2)

Χτες

Η Ένωση προηγήθηκε με τέρμα του Γιόβιτς, οι Κρητικοί ανέτρεψαν το σκορ, ο Ζίνι ισοφάρισε στο 98` και η μάχη κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι στο Παγκρήτιο.

Πάνος Βλάχος: Λύγισε στην κηδεία Νίκου Καλογερόπουλου, σήκωσε το φέρετρο στους ώμους του

Χτες

Ο ηθοποιός τραγούδησε με σπασμένη φωνή το «Καραΐσκάκης» πριν αποχαιρετήσει τον σκηνοθέτη που έδινε χρόνια μάχη με καρκίνο.

Απόστολος Σίσκος: Ασημένιο μετάλλιο στα 200μ ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Χτες

Ο Έλληνας κολυμβητής ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, φτάνοντας στη δεύτερη θέση του τελικού.

ΠΑΟΚ: Έκτακτο περιστατικό πριν τη ρεβάνς με την Αντερλεχτ ‑ Ποιος βασικός δεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες

Χτες

Οικογενειακό ζήτημα κράτησε τον Γιάννη Κωνσταντέλια μακριά από την αποστολή του ΠΑΟΚ για το ματς με την Αντερλεχτ, με τους ανθρώπους της ομάδας να αναζητούν τρόπο να τον στείλουν αργότερα στις Βρυξέλλες.

Superyacht 50 εκατ. ευρώ «σφηνώνει» στον Ισθμό της Κορίνθου – Δείτε τι συνέβη στη στενή διέλευση

Χτες

Το πολυτελές σκάφος BLUE II, μήκους 56 μέτρων, φαίνεται σε βίντεο να προσκρούει επανειλημμένα στα πρανή κατά τη διέλευσή του από τον στενό δίαυλο του Ισθμού.

Σεξουαλικές υπηρεσίες σε ξένους διαιτητές: «Ροζ» σκάνδαλο ταράζει το ποδόσφαιρο της Νότιας Κορέας

Χτες

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νότιας Κορέας μετά την αποκαλυπτική έκθεση που έφερε στο φως την υπόθεση

Θεσσαλονίκη: Βίντεο «ντοκουμέντο» δείχνει τον 59χρονο να βάζει φωτιά στη Σίνδο – Κατηγορείται για έξι εστίες, δόθηκε προθεσμία απολογίας την Παρασκευή

Χτες

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον κατηγορούμενο να σταματά το αυτοκίνητό του, να πλησιάζει πυκνή βλάστηση και να απομακρύνεται λίγο πριν ξεσπάσουν οι φλόγες πίσω του

Τελικός Super Cup: Ώρα και κανάλι μετάδοσης για το ΑΕΚ – ΟΦΗ

Χτες

Μεγάλη μάχη στο Παγκρήτιο για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς

Ρατσιστική επίθεση καταγγέλλει η Χατζηκώστα: «Δεν έχω κυπριακό αίμα στις φλέβες μου, αλλά είμαι υπερήφανη Κύπρια»

Χτες

Η 17χρονη πρωταθλήτρια Κύπρια στη δισκοβολία, Μαρίνα Χατζηκώστα, καταγγέλλει ότι έχει δεχθεί ρατσιστική επίθεση εξαιτίας της καταγωγής της

Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό ρωμαϊκό συγκρότημα με στοές στη Βασιλίσσης Όλγας ‑ Δείτε εικόνες

Χτες

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του σημαντικού μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε κατά την ανάπλαση της οδού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.