E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να μην εγκρίνει το όνομα ΕΛΑΣ για το νέο κόμμα Τσίπρα;

Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και τί δηλώνει η εκπρόσωπος του νέου φορέα Θεώνη Κουφονικολάκου

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να μην εγκρίνει το όνομα ΕΛΑΣ για το νέο κόμμα Τσίπρα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/5/2026 | 17:10

Στα μέσα της εβδομάδας ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο του πολιτικό εγχείρημα, δηλώνοντας έτοιμος να κατέβει στην πολιτική με την «ΕΛΑΣ», την «Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη» καθώς αυτό το όνομα επέλεξε για το κόμμα του, εκπλήσσοντας πολλούς.

Από τα πρώτα λεπτά που ακούστηκε το «ΕΛΑΣ» πολλοί έσπευσαν να το σχολιάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραλληλίζοντάς το είτε με την «Ελληνική Αστυνομία», είτε με τον «Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό» των χρόνων της Κατοχής. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να αναφέρουν πως το «ΕΛΑΣ» δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για πολιτικό φορέα και καλό θα ήταν να το μπλοκάρει ο Άρειος Πάγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια η εκπρόσωπος Τύπου του φορέα Θεώνη Κουφονικολάκου δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι πως «θα με εξέπληττε εάν ο Άρειος Πάγος προέβαινε σε μια τέτοια κίνηση. Η νομοθεσία σχετικά με τους λόγους για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί ένα όνομα είναι συγκεκριμένη». Τι προβλέπει λοιπόν η νομοθεσία;

Ας το δούμε αναλυτικά: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 37 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012) απαγορεύεται η χρήση ως ονόματος και εμβλήματος ή σήματος κόμματος:

α) συμβόλου θρησκευτικής λατρείας, της σημαίας της πατρίδας ή άλλου παρόμοιου συμβόλου ή σημείου ιδιαίτερης ευλάβειας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

γ) συμβόλων ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 ή φωτογραφιών προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Παράλληλα απαγορεύεται η ονομασία και το έμβλημα κόμματος να προκαλούν σύγχυση ή πλάνη στο εκλογικό σώμα σε σχέση με ήδη υπάρχοντα κόμματα, συνδυασμούς συνεργαζόμενων κομμάτων ή μεμονωμένους υποψηφίους.

Το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου προχωρά σε αυτεπάγγελτο έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν ένα κόμμα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό του ονόματος και της καθόδου στις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να κατοχυρωθεί επίσημα το όνομα ενός κόμματος, πρέπει να κατατεθεί δήλωση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. ο όνομα και το έμβλημα δηλώνονται στον Εισαγγελέα από τον εκπρόσωπο του κόμματος το αργότερο εντός 9 ημερών από την προκήρυξη των εκλογών και από τη στιγμή που δηλώνονται έγκυρα, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το κόμμα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει το όνομα «ΕΛΑΣ» είχε «κλειδώσει» αρκετές εβδομάδες πριν τη δημόσια παρουσίαση, έπειτα από έναν κύκλο εσωτερικών διαβουλεύσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είχε ενημερώσει για τις τελικές του αποφάσεις έναν στενό πυρήνα συνεργατών κάποιοι εκ των οποίων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

Γνώριζαν εξαρχής πως πρόκειται για μια επιλογή που θα προκαλέσει έντονη δημόσια συζήτηση, λόγω των πολλαπλών αναγνώσεων που φέρει το συγκεκριμένο ακρωνύμιο. Παρά ταύτα, ο προβληματισμός αυτός όχι μόνο δεν θεωρήθηκε αποτρεπτικός, αλλά αντιμετωπίστηκε ως στρατηγικό πλεονέκτημα. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί άμεσος επικοινωνιακός αντίκτυπος και να τεθεί το νέο κόμμα στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας από την πρώτη στιγμή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το όνομα κρατήθηκε απολύτως μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, με το επιτελείο να αποφεύγει οποιαδήποτε διαρροή. Ακόμη κι όταν ξεκίνησε η εκδήλωση, οι δημοσιογράφοι δεν είχαν ενημερωθεί για το όνομα. Το έμαθαν όταν δημοσιοποιήθηκε ανοικτά, πάνω στη σκηνή. Η επιλογή αυτή επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα να αιφνιδιάσει τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και την κοινή γνώμη, εξασφαλίζοντας υψηλό βαθμό δημοσιότητας αμέσως μετά την ανακοίνωση. Αυτό άλλωστε του είχε προτείνει και η επικοινωνιακή του ομάδα.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλωση Κωνσταντινούπολης: Το βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη του τουρκικού TRT για την πτώση της Πόλης

Ελλάδα Σήμερα

Με σύγχρονα μέσα αναπαρίστανται οι οθωμανικές πολιορκητικές επιχειρήσεις - από τα γιγαντιαία κανόνια και τις υπόγειες σήραγγες έως τη μεταφορά πλοίων διά ξηράς προς τον Κεράτιο Κόλπο.

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να μην εγκρίνει το όνομα ΕΛΑΣ για το νέο κόμμα Τσίπρα;

Ελλάδα Σήμερα

Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και τί δηλώνει η εκπρόσωπος του νέου φορέα Θεώνη Κουφονικολάκου

Βρετανία: Ελληνας συνελήφθη για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ του Ιράν

Ελλάδα Σήμερα

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση από τη σύλληψή του στις 16 Μαΐου

Για προσευχή στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν ανήμερα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης

Ελλάδα Σήμερα

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όσο και στις εκδηλώσεις που ακολουθούν στην Κωνσταντινούπολη

Εξελίξεις μετά τη συντριβή ρωσικού drone στη Ρουμανία

Ελλάδα Σήμερα

Persona non grata για τη Ρουμανία ο Ρώσος πρόξενος στην Κωνστάντζα, κλείνει το προξενείο

Η Ιαπωνία χάνει πληθυσμό με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της

Ελλάδα Σήμερα

Η Ιαπωνία διαθέτει τον δεύτερο πιο γηρασμένο πληθυσμό παγκοσμίως μετά το Μονακό

«Σπίτι μου 2»: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για ένταξη στο πρόγραμμα

Ελλάδα Σήμερα

Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι

Μαρία Σάκκαρη: Ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη μητέρα της: «Είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ»

Ελλάδα Σήμερα

Σε κλάματα ξέσπασε η Μαρία Σάκκαρη, μιλώντας για τη μητέρα της στη Συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη της στον πρώτο αγώνα του Roland Garros.

Εργατικό ατύχημα στον Πύργο: Κατέρρευσε μεσοτοιχία και τραυμάτισε εργάτη

Ελλάδα Σήμερα

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης σε κατοικία

Κομπίνα μεγατόνων από νεαρό: «Έκλεινε» Airbnb και τα ξανανοίκιαζε για να πάρει τις προκαταβολές

Ελλάδα Σήμερα

Απίστευτη κομπίνα είχε στήσει ένας 27χρονος, ο οποίος εξαπατούσε πολίτες με ψεύτικες αγγελίες και εικονικά Airbnb.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.