ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με ασημί μονωτική ταινία...

Μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με ασημί μονωτική ταινία. Για πολλούς μοιάζει με αστείο. Για άλλους είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Το «Comedian» του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα μετά τη νέα κλοπή του από μουσείο στη Γαλλία, προσθέτοντας ακόμη ένα επεισόδιο στην ήδη σουρεαλιστική ιστορία του.
Το «Comedian» είναι ένα έργο τέχνης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019. Αποτελείται από μια πραγματική μπανάνα κολλημένη σε τοίχο με μονωτική ταινία.
Το παράδοξο είναι ότι το έργο δεν είναι η ίδια η μπανάνα. Το σημαντικό στοιχείο θεωρείται το πιστοποιητικό αυθεντικότητας και οι οδηγίες εγκατάστασης που συνοδεύουν το έργο. Για τον λόγο αυτό η μπανάνα αντικαθίσταται τακτικά όταν αρχίζει να ωριμάζει ή να χαλάει.
Ο Κατελάν δημιούργησε το έργο ως σχόλιο πάνω στην αξία της τέχνης, στην εμπορευματοποίησή της και στον τρόπο με τον οποίο η αγορά τέχνης αποδίδει τεράστια χρηματικά ποσά σε αντικείμενα που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν συνηθισμένα.
Με λίγα λόγια, η μπανάνα θέτει ένα απλό αλλά προκλητικό ερώτημα: τι είναι τελικά αυτό που κάνει ένα αντικείμενο έργο τέχνης;
Όταν παρουσιάστηκε στην έκθεση Art Basel του Μαϊάμι το 2019, το έργο προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η τιμή του έφτασε τα 120.000 δολάρια και γρήγορα μετατράπηκε σε viral φαινόμενο.
Οι ουρές των επισκεπτών για μια φωτογραφία μπροστά από τη μπανάνα ήταν τεράστιες, ενώ οι συζητήσεις γύρω από το αν πρόκειται για τέχνη ή απλώς για μια πανάκριβη φάρσα δεν σταμάτησαν ποτέ.
Ναι, και μάλιστα πολλές φορές έχει γίνει πρωταγωνιστής απρόβλεπτων περιστατικών.
Λίγες ημέρες μετά την πρώτη παρουσίασή του το 2019, ένας άλλος καλλιτέχνης πλησίασε το έργο και έφαγε τη μπανάνα μπροστά στους επισκέπτες, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για καλλιτεχνική παρέμβαση.
Το περιστατικό δεν θεωρήθηκε σοβαρή ζημιά, καθώς το φρούτο αντικαταστάθηκε άμεσα.
Το 2024 ο επιχειρηματίας των κρυπτονομισμάτων Τζάστιν Σαν, ο οποίος είχε αγοράσει ένα από τα επίσημα αντίτυπα του έργου έναντι 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε να φάει και εκείνος τη μπανάνα μπροστά σε δημοσιογράφους.
Η πράξη του προκάλεσε νέο κύμα δημοσιότητας, χωρίς όμως να επηρεάσει την αξία του έργου, αφού το αντικείμενο της αγοράς δεν ήταν το ίδιο το φρούτο αλλά το πιστοποιητικό που το συνοδεύει.
Το έργο εκτίθεται στο Κέντρο Πομπιντού-Μετς στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυριακή χωρίς τέλος». Το περασμένο Σαββατοκύριακο, φύλακας του μουσείου διαπίστωσε ότι η μπανάνα είχε εξαφανιστεί.
Αυτή τη φορά το μουσείο υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστων, καθώς ο δράστης παραμένει άγνωστος. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται απλώς για την απώλεια ενός φρούτου, αλλά για ζήτημα σεβασμού προς το έργο και τον εκθεσιακό χώρο.
Ίσως επειδή το «Comedian» καταφέρνει κάτι σπάνιο: να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να συζητούν για την τέχνη.
Άλλοι το θεωρούν ιδιοφυές σχόλιο πάνω στη σύγχρονη κοινωνία. Άλλοι το αντιμετωπίζουν ως την απόδειξη ότι η αγορά τέχνης έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.
Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο. Λίγα έργα έχουν καταφέρει να γίνουν τόσο διάσημα, να φαγωθούν τόσες φορές και παρ' όλα αυτά να αξίζουν εκατομμύρια.
Σε βάθος ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και longreads. Ιστορίες με οπτική και τους ανθρώπους πίσω από τα γεγονότα, στο e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
STORIES
STORIES
STORIES
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ