E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέοι οδηγοί και επικίνδυνες συμπεριφορές: Τι αποκαλύπτει νέα ευρωπαϊκή έρευνα για την Ελλάδα

Στοιχεία που προβληματίζουν: οι νέοι Έλληνες οδηγοί ξεχωρίζουν αρνητικά σε κινητό, ζώνη ασφαλείας και αλκοόλ

Νέοι οδηγοί και επικίνδυνες συμπεριφορές: Τι αποκαλύπτει νέα ευρωπαϊκή έρευνα για την Ελλάδα
magnific
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/6/2026 | 08:06

Νέα έρευνα της Ipsos BVA σε δείγμα 12.100 πολιτών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 16ου Βαρόμετρου Υπεύθυνης Οδήγησης του Ιδρύματος VINCI Autoroutes, ρίχνει φως σε ανησυχητικές τάσεις. Παρά τη μικρή υποχώρηση των τροχαίων δυστυχημάτων το 2024, κάθε χρόνο σχεδόν 19.800 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η συμπεριφορά των οδηγών ηλικίας 16 έως 24 ετών, οι οποίοι φαίνεται να υποτιμούν συστηματικά τους κινδύνους της οδήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν εννέα στους δέκα νέους χρησιμοποιούν το κινητό τους ή ρυθμίζουν το GPS ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 82%, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο φτάνει το 88%.

Μηνύματα και emails στο τιμόνι

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 46% των νέων Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι στέλνει ή διαβάζει μηνύματα και emails κατά την οδήγηση — ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 39%.

Η κόπωση αποτελεί επίσης σοβαρό παράγοντα κινδύνου: σχεδόν οι μισοί νέοι οδηγοί στην Ελλάδα (49%) δηλώνουν ότι έχουν οδηγήσει υπό εξάντληση, έναντι 40% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζώνη ασφαλείας: η Ελλάδα ξεχωρίζει αρνητικά

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα στη χρήση ζώνης ασφαλείας. Το 48% των νέων Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι οδηγεί χωρίς να τη φορά — ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που ανέρχεται στο 22%.

Ανησυχία προκαλεί και η σχέση των νέων με το αλκοόλ: το 16% δηλώνει ότι έχει οδηγήσει υπό την επήρειά του, τη στιγμή που στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 7%.

Ναρκωτικές ουσίες και οδήγηση

Παρότι τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών ουσιών κατά την οδήγηση παραμένουν χαμηλά, το 3% των νέων στη χώρα μας παραδέχεται ότι έχει βρεθεί πίσω από το τιμόνι μετά από χρήση ουσιών, όπως κοκαΐνη ή έκσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι φορείς

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος VINCI Autoroutes, Μπερναντέτ Μορό, υπογράμμισε ότι οι τραγωδίες στους δρόμους εξακολουθούν να κοστίζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, τονίζοντας πως η οδήγηση απαιτεί απόλυτη προσήλωση στους κανόνες και πλήρη συγκέντρωση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, επισήμανε ότι η χρήση κινητού και GPS παραμένει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την οδική ασφάλεια και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, τόνισε ότι η εκπαίδευση, η πρόληψη και η καλλιέργεια κουλτούρας υπεύθυνης οδήγησης από νεαρή ηλικία αποτελούν το κλειδί για τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκαν ίχνη φωτιάς που χρονολογούνται 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν

Πριν 6 ώρες

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα από σπήλαιο της Νότιας Αφρικής μεταθέτουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια την παλαιότερη γνωστή χρήση φωτιάς από ανθρωπίδες.

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή, 112 για τους καπνούς

Χτες

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι φλόγες καίνε πλέον μέσα στο κτίριο, χωρίς κίνδυνο επέκτασης

Στραγγαλισμός η αιτία θανάτου της 43χρονης Αμερικανίδας στην Ιρλανδία – Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον 28χρονο σύντροφό της

Χτες

Η 13χρονη κόρη της βρήκε τη σορό της μητέρας της το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου, μέσα στο υπνοδωμάτιο του κοινού τους σπιτιού

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν πάνω από δύο τόνοι ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

Χτες

Όλα τα προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις τόσο για το υπέρβαρο φορτίο όσο και για την επικινδυνότητα των τροφίμων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΦΕΤ

Αργος: Βίντεο‑ντοκουμέντο με 21 πυροβολισμούς – Αναβαθμίζεται σε ανθρωποκτονία η κατηγορία

Χτες

«Οι πυροβολισμοί δεν ήταν εκφοβιστικοί» δηλώνει ο Γιώργος Καλλιακμάνης

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

Χτες

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Kάμερα ασφαλείας στη Χερσόνησο: Δείτε τι έγινε με το αυτοκίνητο που «πέταξε» στον αέρα

Χτες

Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ την ανεξέλεγκτη πορεία οχήματος που έπεσε πάνω σε δέντρο και σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Κατέληξε ένας από τους εργαζόμενους που είχαν τραυματιστεί στη μεγάλη φωτιά

Χτες

Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης από έκρηξη σε επιχείρηση ανταλλακτικών και συνεργείο βαρέων οχημάτων στη βιομηχανική ζώνη

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν γίνεται σειρά ‑ Πότε και πού κάνει πρεμιέρα

Χτες

Σε διεθνή συνδρομητική πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο η σειρά για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μετά από 14 ημέρες γυρισμάτων σε Αλόννησο και Αττική

Απειλητικά συνθήματα έξω από το σπίτι της Βολουδάκη ‑ Μαρινάκης: «Έχουμε απέναντί μας εγκληματίες»

Χτες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: Η στοχοποίηση ανθρώπων και οικογενειών, η απειλή βίας και η καλλιέργεια μίσους δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.