E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέοι κανόνες για τις άδειες εργαζομένων: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι ‑ Δείτε παραδείγματα

Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τον συνολικό αριθμό ημερών αάδειας, ενώ φέρνουν μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία

Νέοι κανόνες για τις άδειες εργαζομένων: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι ‑ Δείτε παραδείγματα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/6/2026 | 10:03

Νέο καθεστώς για τη χορήγηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων ισχύει από φέτος το καλοκαίρι, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται οι θερινές διακοπές σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας. Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τον αριθμό των ημερών αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, αλλά τον τρόπο με τον οποίο αυτές χορηγούνται.

Επισημαίνεται ότι οι βασικές διατάξεις για την ετήσια κανονική άδεια παραμένουν αμετάβλητες, με τον αριθμό των ημερών άδειας να εξακολουθεί να εξαρτάται από τα έτη προϋπηρεσίας του εργαζομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κανονική άδεια δεν μπορεί να αντικατασταθεί με χρηματική αποζημίωση, παρά μόνο σε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης. Παράλληλα παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων μιας επιχείρησης πρέπει να λαμβάνει άδεια κατά το διάστημα από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση εφαρμόζεται ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τη δυνατότητα κατανομής της ετήσιας άδειας σε περισσότερα διαστήματα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, ύστερα από συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη.

Έτσι, ένας μισθωτός δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να αξιοποιήσει το σύνολο των ημερών άδειας σε μία ενιαία περίοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί, για παράδειγμα, να επιλέξει ένα μέρος της άδειας τον Αύγουστο και να χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες ημέρες αργότερα μέσα στη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τη μεγαλύτερη ευελιξία, η άδεια δεν μπορεί να κατατμηθεί απεριόριστα. Το νέο καθεστώς προβλέπει ελάχιστη διάρκεια για κάθε τμήμα άδειας.

Για όσους εργάζονται πενθήμερο, απαιτούνται τουλάχιστον πέντε συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες, ενώ για τους εργαζόμενους σε εξαήμερη το ελάχιστο όριο ανέρχεται σε έξι συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες.

Κεντρικό στοιχείο του πλαισίου παραμένει η συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο χρόνος χορήγησης της άδειας εξακολουθεί να καθορίζεται μέσα από συνεργασία εργοδότη και εργαζομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περιπτώσεις διαφωνίας, η Επιθεώρηση Εργασίας διατηρεί τον εποπτικό της ρόλο και μπορεί να παρέμβει όπου απαιτείται.

Οι νέες ρυθμίσεις επιχειρούν να προσαρμόσουν το σύστημα αδειών στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στον προγραμματισμό των διακοπών χωρίς να θίγονται τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

4 παραδείγματα εφαρμογής του νέου συστήματος αδειών

Παράδειγμα 1

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εργαζόμενος με πενθήμερο

Υπάλληλος που δικαιούται 20 εργάσιμες ημέρες άδειας μπορεί να λάβει:

10 ημέρες τον Αύγουστο

5 ημέρες τον Οκτώβριο

5 ημέρες τα Χριστούγεννα

Κάθε τμήμα της άδειας υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των πέντε εργάσιμων ημερών

Παράδειγμα 2

Εργαζόμενος με εξαήμερο

Μισθωτός σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου μπορεί να χωρίσει την άδειά του σε τρεις διαφορετικές περιόδους μέσα στο έτος, αρκεί κάθε τμήμα να περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες.

Παράδειγμα 3

Τι δεν επιτρέπεται

Δεν επιτρέπεται εργαζόμενος να ζητήσει να λαμβάνει μία ημέρα άδειας κάθε εβδομάδα ή μεμονωμένες ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι να εξαντληθεί το σύνολο της κανονικής άδειας.

Παράδειγμα 4

Προγραμματισμός στην επιχείρηση

Σε επιχείρηση όπου μεγάλος αριθμός εργαζομένων υποβάλλει αίτημα αδείας τον Αύγουστο, οι ημερομηνίες μπορούν να κατανεμηθούν σε διαφορετικές περιόδους ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και η κάλυψη των αναγκών της.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φιλιππίνες: Η στιγμή που ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε την πόλη Τζένεραλ Σάντος, γκρεμίζοντας κτήρια

Πριν 11 ώρες

Καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε τις Φιλιππίνες το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα)

Τι ψηφίζει η Θεσσαλονίκη

Πριν 11 ώρες

Νέα δημοσκόπηση

«Δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν»: Η Τεχεράνη απορρίπτει ενδεχόμενη χρήση περιουσιακών στοιχείων για αποκατάσταση ζημιών

Πριν 11 ώρες

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν ιρανικά κεφάλαια σε χώρες του Κόλπου για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές - Το συνολικό κόστος θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 58 δισ. δολάρια

Νέοι κανόνες για τις άδειες εργαζομένων: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι ‑ Δείτε παραδείγματα

Πριν 11 ώρες

Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τον συνολικό αριθμό ημερών αάδειας, ενώ φέρνουν μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία

Κρήτη: Αγριο ξύλο στις φυλακές Αλικαρνασσού ‑ Κρατούμενοι πιάστηκαν στα χέρια

Πριν 11 ώρες

Αναστάτωση σημειώθηκε τις βραδινές ώρες της Κυριακής 7/6 στις φυλακές Αλικαρνασσού, στην Κρήτη.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες – Καταρρεύσεις κτιρίων και νεκροί

Πριν 11 ώρες

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε αρκετές χώρες της Ασίας

Ξεφεύγει ξανά η κατάσταση – Το Ισραήλ σφυροκοπά το Ιράν παρά τις συστάσεις Τραμπ

Πριν 11 ώρες

Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση - Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου

Καιρός: Καλοκαίρι με… μεσημεριανές εκπλήξεις

Πριν 11 ώρες

Πού θα χρειαστεί ομπρέλα σήμερα και τις επόμενες ημέρες

Συναγερμός στην Κρήτη μετά τη σύλληψη του 56χρονου Γερμανού για κατασκοπεία ‑ Τι υποστηρίζει

Πριν 11 ώρες

Ο 56χρονος φέρεται να φωτογράφιζε στρατιωτικά αεροπλάνα και τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.