Πάτρα: Αθωώθηκε πατέρας που κοιμήθηκε δίπλα στην 9χρονη κόρη του – Τον είχε μηνύσει η πρώην σύζυγός του
Καταπέλτης ο δικηγόρος για την εργαλειοποίηση των παιδιών

Δημοσίευση 13/6/2026 | 15:56
Μια δικαστική υπόθεση που ξεκίνησε από ένα αθώο περιστατικό, το οποίο σύμφωνα με την υπεράσπιση δεν περιλάμβανε κανένα στοιχείο ανάρμοστης συμπεριφοράς, ολοκληρώθηκε με την αθώωση ενός πατέρα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών. Ο κατηγορούμενος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας της ανήλικης κόρης του, έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του γιατί αποκοιμήθηκε δίπλα στο 9χρονο παιδί του.
Κανένα στοιχείο κακοποίησης ή άσεμνης χειρονομίας
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 18ης Μαΐου, όταν ο πατέρας περνούσε χρόνο με την 9χρονη κόρη του στο σπίτι, παρακολουθώντας μαζί της μια παιδική ταινία. Κατά τη διάρκεια της προβολής αποκοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί. Το επόμενο πρωί, η μικρή ανέφερε στη μητέρα της, με τρόπο που περιγράφηκε ως απολύτως φυσιολογικός, ότι είχε κοιμηθεί δίπλα στον πατέρα της. Η μητέρα θεώρησε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική ανάπτυξη της ανήλικης και αποφάσισε να κινηθεί νομικά.
Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης Άκη Βαβαρούτα, στη δικογραφία δεν υπήρχε καμία αναφορά σε κακοποίηση, ανάρμοστη συμπεριφορά, άσεμνες χειρονομίες, ύποπτες εκφράσεις ή οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να συνδεθεί με προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Το μοναδικό περιστατικό που καταγράφηκε ήταν ο κοινός ύπνος πατέρα και κόρης για ένα βράδυ.
«Να προσέχουμε, αλλά όχι όταν μόνο υπάρχει αγάπη»
Παρά την απουσία στοιχείων που να υποδηλώνουν παράνομη συμπεριφορά, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο, με τον πατέρα να δικάζεται για ενδοοικογενειακή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών έκρινε τελικά ότι δεν προέκυψε οποιαδήποτε παράνομη ή ανήθικη συμπεριφορά και τον αθώωσε, σημειώνοντας ότι ο κοινός ύπνος γονέα με παιδί, υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, δεν συνιστά αξιόποινη πράξη.
Ο κ. Βαβαρούτας, μιλώντας στην εφημερίδα «Πολιτεία», σχολίασε ότι «στα σημερινά παιδιά λείπει κατά κύριο λόγο η αγάπη, η στοργή και οι γονείς από κοντά τους», προσθέτοντας ότι η προστασία των παιδιών είναι αυτονόητη, χωρίς όμως να οδηγεί σε υπερβολικές ερμηνείες καθημερινών οικογενειακών συμπεριφορών. «Ναι, θα πρέπει να προσέχουμε κάθε συμπεριφορά, όχι όμως όταν το μόνο που υπάρχει είναι αγάπη», δήλωσε.
«Αν οδηγούμε κατηγορούμενο έναν πατέρα που κοιμήθηκε με την κόρη του, θα οδηγηθούμε στο άλλο άκρο»
Ο δικηγόρος εξέφρασε προβληματισμό για την ποινικοποίηση πράξεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της οικογενειακής σχέσης, σημειώνοντας ότι αν οδηγούμε κατηγορούμενο έναν πατέρα που κοιμήθηκε με την ανήλικη κόρη του, «τελικά θα καταλήξουμε στο άλλο άκρο και θα οδηγηθούμε σε πολύ άσχημους δρόμους». Στάθηκε επίσης στη χρησιμοποίηση των παιδιών ως μέσων πίεσης μεταξύ χωρισμένων γονέων, χαρακτηρίζοντας ηθικά απαράδεκτο οι γονείς να εργαλειοποιούν τα παιδιά τους για να πλήξουν τον πρώην σύντροφό τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανηλίκων.












