E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις μωβ μέδουσες

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/6/2026 | 18:21

Αυξάνονται οι καταγραφές των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου να είναι προ των πυλών.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των πληθυσμών των μωβ μεδουσών και τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωσή τους, παρόλο που η εμφάνισή τους δεν αποτελεί νεό φαινόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι οι μωβ μέδουσες

Η Pelagia noctiluca, όπως είναι το επιστημονικό όνομα της μωβ μέδουσας, ευνοείται από τις θερμοκρασίες της Μεσογείου. Αναπαράγεται σε θερμοκρασίες περίπου από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελληνικές θάλασσες σπάνια πέφτουν σε επίπεδα που θα δυσκόλευαν την επιβίωσή της.

Την ίδια ώρα, η μείωση των φυσικών θηρευτών της επιτρέπει στον πληθυσμό της να αναπτύσσεται πιο εύκολα. Ανάμεσα στους βασικούς θηρευτές της βρίσκονται η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.

Όταν οι ισορροπίες στο θαλάσσιο οικοσύστημα διαταράσσονται, οι μέδουσες βρίσκουν περισσότερο χώρο για να εξαπλωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μωβ μέδουσα θεωρείται ένα από τα πιο ενοχλητικά και επώδυνα είδη μεδουσών της Μεσογείου. Το τσίμπημά της προκαλεί έντονο πόνο, κάψιμο, κοκκίνισμα και πρήξιμο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφήσει στο δέρμα το χαρακτηριστικό αποτύπωμα των πλοκαμιών.

Τα πλοκάμια της, που επιστημονικά συνδέονται με τις κνιδοκύστες και τις νηματοκύστες, έχουν συνήθως μήκος περίπου δύο μέτρων, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και πολύ περισσότερο.

Ακόμη και μέδουσες που έχουν ξεβραστεί στην ακτή μπορούν να τσιμπήσουν, για αυτό δεν πρέπει να τις αγγίζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα περισσότερα περιστατικά, το τσίμπημα προκαλεί τοπική αντίδραση. Σε πιο ευαίσθητα άτομα, όμως, μπορεί να εμφανιστούν πιο έντονα συμπτώματα και τότε χρειάζεται άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα

Αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα, το πρώτο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία. Πρόκειται για ένα συχνό θαλάσσιο ατύχημα, που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με σωστές πρώτες βοήθειες.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • έντονο πόνο και αίσθημα καψίματος,
  • κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα,
  • σημάδι ή αποτύπωμα στο σημείο επαφής,
  • ναυτία,
  • πτώση πίεσης,
  • ταχυκαρδία,
  • πονοκέφαλο,
  • εμετό,
  • διάρροια,
  • βρογχόσπασμο ή δύσπνοια.

Αν εμφανιστούν δύσπνοια, έντονη αδιαθεσία, τάση λιποθυμίας, εκτεταμένη αντίδραση ή επιδείνωση των συμπτωμάτων, η μετακίνηση σε κέντρο υγείας ή η κλήση ιατρικής βοήθειας είναι απαραίτητη.

Τι να έχετε μαζί σας στην παραλία

Ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο, ειδικά αν στην περιοχή έχουν καταγραφεί μωβ μέδουσες.

Καλό είναι να έχετε μαζί σας:

  • μία πλαστική κάρτα, όπως παλιά πιστωτική ή κάρτα μέλους,
  • λίγη μαγειρική σόδα,
  • ένα πλαστικό ποτήρι,
  • αντιισταμινικό χάπι,
  • κορτιζονούχα κρέμα,
  • παγοκύστη ή κάτι κρύο από φορητό ψυγειάκι.
  • Πριν μπείτε στη θάλασσα, αξίζει να ελέγχετε οπτικά την ακτή.
  • Αν βλέπετε μωβ μέδουσες κοντά στην παραλία, καλύτερα να αποφύγετε το κολύμπι.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

Το σημείο πρέπει να ξεπλυθεί προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς τρίψιμο. Το γλυκό νερό μπορεί να ενεργοποιήσει κνιδοκύστες που έχουν μείνει στο δέρμα και να επιδεινώσει τον πόνο. Οδηγίες για την Pelagia noctiluca συνιστούν ξέπλυμα με θαλασσινό νερό και αποφυγή τριψίματος.

Στη συνέχεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό σε αναλογία 1:1 για λίγα λεπτά, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου από τυχόν υπολείμματα στο δέρμα. Με μια πλαστική κάρτα αφαιρούνται απαλά τα υπολείμματα από την περιοχή, χωρίς να χρησιμοποιηθούν γυμνά χέρια.

Για την ανακούφιση από πόνο, πρήξιμο και κοκκινίλα, μπορεί να εφαρμοστεί κρύο επίθεμα ή παγοκύστη τυλιγμένη σε ύφασμα για περίπου 10-15 λεπτά, με διαλείμματα ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μην τρίβετε το σημείο με πετσέτα, άμμο ή χέρια. Μην ξεπλένετε με γλυκό νερό και μην επιχειρείτε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα με τα δάχτυλα.

Στην περίπτωση της μωβ μέδουσας, το ξύδι δεν συνιστάται, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα τα κνιδοκύτταρα της Pelagia noctiluca και να επιδεινώσει την κατάσταση.

Δεν πρέπει επίσης να βγάζετε μέδουσες από τη θάλασσα και να τις αφήνετε στην άμμο. Ακόμη και τότε μπορούν να τσιμπήσουν κάποιον που θα τις πατήσει ή θα τις αγγίξει κατά λάθος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

Σήμερα

«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».

Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός 45χρονος τουρίστας έπειτα από πτώση σε δύσβατο σημείο

Σήμερα

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στελέχη του Λιμενικού

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Σήμερα

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις μωβ μέδουσες

Τρεις νεκρές αρκούδες σε ένα 24ωρο σε Φλώρινα και Κοζάνη: Οι δύο φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο

Σήμερα

Ο θάνατος του άλλου ζώου φέρεται να προήλθε από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος

Athens Pride 2026: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, δείτε φωτογραφίες

Σήμερα

Η Αθήνα κινείται σήμερα στους ρυθμούς του Athens Pride 2026 - Μεγάλη συναυλία στις 21:00 με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών

Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ στη Χαλκιδική για το δυστύχημα με τον 19χρονο

Σήμερα

Ομόφωνα ένοχοι είχαν κριθεί ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του, ένοχος για απλή συνέργεια ο μηχανικός, για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση σε κίνδυνο ο χειριστής - Ελεύθεροι ως το Εφετείο οι τρεις πλην του ιδιοκτήτη

Γρεβενά: Συνελήφθη ο δήμαρχος έπειτα από μήνυση εργαζόμενης για εξύβριση και απειλή

Σήμερα

Ο δήμαρχος Γρεβενών προσήλθε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα

«Έφυγε» ο άνθρωπος που συνέδεσε τις Μικρές Κυκλάδες – Θλίψη για τον Γιάννη Σκοπελίτη

Σήμερα

Βαθιά συγκίνηση στην Αμοργό και ακύρωση εκδήλωσης

Χαλκιδική: Ένοχοι και οι 4 κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ

Σήμερα

Το τραγικό δυστύχημα είχε σημειωθεί το 2024 στο Πευκοχώρι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.