E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

New York Times: Τρία πράγματα θα συμβούν στην Ελλάδα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας

Ανάλυση του Hugo Dixon

New York Times: Τρία πράγματα θα συμβούν στην Ελλάδα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/12/2014 | 14:05

«Η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα ακόμη από το χάος». Από την πρώτη πρόταση του άρθρου του, ο γνωστός αναλυτής του Reuters Hugo Dixon, γράφοντας αυτή τη φορά για λογαριασμό των New York Times, δείχνει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να παραδέχεται πως η Ελλάδα έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει στο ακραίο σενάριο του GRexit, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, σημειώνει, υπάρχουν και άλλα βήματα.

Το πρώτο βήμα, αναφέρει ο Ντίξον, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ο Σαμαράς να πείσει τους απαιτούμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Επίσης, υπάρχει η μικρή πιθανότητα να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έτσι ώστε να βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Πάντως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να "καταπιεί" τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της».

Η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα γίνει, όμως, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος; Οι εκλογές είναι επί θύραις και ο Hugo Dixon απλώνει τη βεντάλια των πιθανοτήτων. «Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους με σκοπό να τον υποστηρίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της χώρας με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο Τσίπρας έχει το προβάδισμα».

Επομένως αναφύεται το ερώτημα: τι θα συμβεί αν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Dixon γράφει: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τρόικα και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων».

Οι συνεργασίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και αυτό το σενάριο, όμως, τίθεται εν αμφιβόλω πως θα επιβεβαιωθεί. Κατά τον Dixon, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λυγίσει μόλις διαπιστώσει πως η Τρόικα δεν υποκύπτει. Επιπλέον, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι προηγείται δημοσκοπικά και ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του. ¶ρα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτές θα είναι με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αμφότερα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, άρα δεν θα συναινούσαν σε πολιτικές που θα φόρτιζαν τα πράγματα πάνω από τον γκρεμό.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Dixon: «Ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι συμβιβασμοί στους οποίους θα αναγκαστεί να οδηγηθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αριστερή πλευρά του. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί σε αυτές και ίσως τότε οι συντηρητικοί κάνουν το comeback – ειδικά αν στη θέση του αντιδημοφιλούς Σαμαρά βάλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι νεότερος και πιο κεντρώος».

Ο Μητσοτάκης

Ο Dixon συνεχίζει τη συλλογιστική του ως εξής: «Η αντικατάσταση του Σαμαρά θα είναι η καλύτερη λύση. Αν και ο Σαμαράς είναι προτιμότερος από τον Τσίπρα, εντούτοις αποδείχθηκε ένας ασταθής πολιτικός. Υποσχέθηκε πως η Ελλάδα θα βγει νωρίτερα από το Μνημόνιο, μια κίνηση που τρόμαξε τις αγορές και έκανε απίθανη την ''καθαρή'' έξοδο της χώρας. Ήταν ένα κακό timing, καθώς η Ελλάδα μόλις είχε στρίψει από την τρομερή ύφεση. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεά Τύχη. Κάποιες φορές έφερνε καλή τύχη και κάποιες άλλες κακή. Η Τύχη καταδιώκει πάλι τη χώρα. Το πολιτικό ρίσκο είναι εκτοξευτεί. Τα σενάρια και υπο-σενάρια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένα από αυτά λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκιστικές πολιτικές του θα αναλάβουν την κυβέρνηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό. Αλλά αυτό δεν θα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ήδη, άλλα σενάρια, αρχίζουν να σχηματοποιούνται», καταλήγει ο Ντίξον.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Πριν λίγο

Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Χτες

Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Χτες

Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Χτες

Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Χτες

Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Χτες

Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur

Χτες

Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale

Απίστευτο περιστατικό : Ανδρας μαχαίρωσε εργαζόμενο των KFC, επειδή νευρίασε για τη σάλτσα που έβαλαν στην παραγγελία του

Χτες

Σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος, φαίνεται ο 32χρονος να μαχαιρώνει πολλές φορές τον υπάλληλο, ενώ στη συνέχεια ο θείος του επιχειρεί να τον πνίξει

Πάτρα: Καρέ‑καρέ το βίντεο με το φονικό σε κέντρο διασκέδασης ‑ Τα θανάσιμα χτυπήματα στον 30χρονο

Χτες

Στο βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται, ο 30χρονος μετά το σοβαρό επεισόδιο εντός τους μαγαζιού, να φεύγει όρθιος, βαδίζοντας με κατεύθυνση την έξοδο, εκεί ωστόσο «συναντά» τον 26χρονο, ο οποίος αρχίζει να τον γρονθοκοπεί

Τραγωδία στην Κορινθία με δύο νεκρά παιδιά

Χτες

Η στιγμή που το αυτοκίνητο μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα σε βενζινάδικο και καρφώνεται στο σπίτι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.