E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι καταθέσεις κάνουν φτερά; Τι φοβάται η Τράπεζα της Ελλάδος

Ανασφάλεια στους καταθέτες

Οι καταθέσεις κάνουν φτερά; Τι φοβάται η Τράπεζα της Ελλάδος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/12/2014 | 11:39

Mε το βλέμμα στα γκισέ των τραπεζών και στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πολίτες να αποσύρουν τα χρήματά τους ξεκινά η σημερινή ημέρα μετά την επισήμανση-βόμβα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι η ρευστότητα μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κρίση λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και πλέον ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος», ήταν η χθεσινή δήλωση Στουρνάρα, η οποία συνιστά ευθεία και άμεση προειδοποίηση και έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην αγορά για την κίνηση στις τραπεζικές καταθέσεις.

Το νταούλι και οι αγορές

Η δήλωση του κ. Στουρνάρα ήρθε μια ημέρα μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαράει το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν», η οποία προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και πολλά σχόλια. Οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε επιφυλακή και σε ανοικτή γραμμή με την Τράπεζα της Ελλάδος, προληπτικά, για το ενδεχόμενο φυγής καταθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων ενημέρωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος  και εξετάσθηκαν τρόποι αντιμετώπισης τυχόν μαζικών αναλήψεων. Ωστόσο, έως και χθες τουλάχιστον, δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα φαινόμενα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες επικρατεί ψυχραιμία από την πλευρά των καταθετών πλην λίγων περιπτώσεων λιανικής, αλλά και κάποιες κινήσεις εφοπλιστικών κεφαλαίων.

Ωστόσο η αγωνία παραμένει και στο οικονομικό - τραπεζικό σκηνικό επικρατεί εύθραυστη ισορροπία. Το ελληνικό CDS πενταετίας έχει εκτιναχτεί στις 1.120 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του τριετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 10,70%. Η δημόσια προειδοποίηση του κ. Στουρνάρα για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία ερμηνεύεται από την αγορά σαν σήμα συναγερμού για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική αβεβαιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Στουρνάρας  υπογράμμισε πως η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων «θα αφοπλίσει  τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια».

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν εύλογα τα ερωτήματα από την πλευρά των καταθετών για την ασφάλεια των χρημάτων τους, γι' αυτό ορισμένες τραπεζικές πηγές θεωρούν κρίσιμο για τη συμπεριφορά τους το μεσοδιάστημα των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κυρίως το αμέσως επόμενο διάστημα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη και η χώρα οδηγηθεί αναπότρεπτα σε πρόωρες εκλογές.

Προβληματισμός υπάρχει, επίσης, και για τα διαθέσιμα που έχουν στις τράπεζες μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως εκδηλωθούν συγκροτημένες εκροές, ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, τέλος, ότι η ακραία πολιτική σύγκρουση με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αστάθεια του τραπεζικού συστήματος και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ευαίσθητο ζήτημα των καταθέσεων, με κίνδυνο να προκληθεί πανικός.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταξί: Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι οδηγοί ‑ Η αιτία «πολέμου»

Σήμερα

Στις νέες διατάξεις δεν αντιδρούν πλέον μόνον οι ταξιτζήδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Xάος τα ξημερώματα στο ΑΠΘ: Επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή ‑ Δεκάδες προσαγωγές

Σήμερα

Πάνω από 210 προσαγωγές έγιναν, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Εξαφανίστηκε» η Θεσσαλονίκη: Πέπλο ομίχλης κάλυψε την πόλη

Σήμερα

Μικρές καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο

Τα φετινά μετάλλια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι τα πιο ακριβά στην ιστορία: Πόσο κοστίζουν

Σήμερα

Πρόκειται για τα πιο ακριβά μετάλλια που έχουν απονεμηθεί ποτέ

Σμήναρχος Πολεμικής Αεροπορίας: Ο ιδανικός κατάσκοπος που διέρρεε πληροφορίες στην Κίνα ‑ Το δεύτερο πρόσωπο «κλειδί»

Σήμερα

Γιατί θεωρείται περάνω πάσης υποψίας ο σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Σχολεία: Το ωράριο στα Ολοήμερα από τον Σεπτέμβριο ‑ Τι ώρα θα σχολάνε οι μαθητές

Σήμερα

Η νέα ρύθμιση προσφέρει σαφήνεια σχετικά με τις ώρες αποχώρησης, εξυπηρετώντας γονείς και εκπαιδευτικούς

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η είσοδος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης

Σήμερα

Η Ελλάδα έκανε την αρχή στην παρέλαση των χωρών στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Πικέρμι: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στη λεωφόρο Μαραθώνος

Σήμερα

Στο τροχαίο συμβάν τραυματίστηκε και ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε τον πεζό

Αποστολόπουλος κατά Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: Είναι αυτά τα παιδιά εισβολείς; Οφείλετε να ανασκευάσετε

Σήμερα

Η παρέμβαση του Νίκου Πλακιά: «Αυτός δεν ήταν μαζί στα πάνελ και έβγαινε φωτογραφίες με τη Μαρία; Τώρα την κατηγορεί και αυτός;»

Εξαφάνιση Λόρας: Στη Γερμανία ο πατέρας της, φόβοι για την ασφάλεια της 16χρονης

Σήμερα

Το ταξίδι στη Γερμανία και τα ερωτήματα που παραμένουν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.