E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας: Ακύρωσε ταξίδι στη χώρα ο Ζελένσκι

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη διαμεσολάβηση προκειμένου να εκτονωθεί η διπλωματική κρίση με την Ουκρανία

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας: Ακύρωσε ταξίδι στη χώρα ο Ζελένσκι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/6/2026 | 14:19

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Πολωνία και Ουκρανία εξαιτίας διαφορετικών ιστορικών προσεγγίσεων σε γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το τελευταίο επεισόδιο αφορά την απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε ένα συνέδριο στην Πολωνία για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή η Πολωνία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί διαμεσολαβητές προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εντείνει την έκκλησή τους στις δύο χώρες για αποκλιμάκωση.

Η Πολωνία δεν χρειάζεται εξωτερικούς μεσολαβητές για να επιλύσει τη διπλωματική διαμάχη της με την Ουκρανία, η οποία επιδεινώνεται, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας Άνταμ Σουάπκα.

Σύμφωνα με το πολωνικό μέσο ενημέρωσης TVP World, ο Άνταμ Σουάπκα αναγνώρισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου έχουν γίνει πιο τεταμένες, αλλά δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν άμεσα για να μειώσουν τις εντάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές στις σχέσεις της Πολωνίας με την Ουκρανία. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Πολωνίας όσο και της Ουκρανίας να αποκλιμακωθεί αυτή η διαμάχη. Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί», τόνισε ο Άνταμ Σουάπκα.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Η διαμάχη προέκυψε μετά από διαφωνίες σχετικά με ιστορικά ζητήματα που αφορούν τις δολοφονίες Πολωνών από ουκρανικές εθνικιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα θέμα που εδώ και καιρό δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.


Ο Ζελένσκι αποφάσισε στα τέλη Μαΐου να επιτρέψει να τιμηθεί η μνήμη των μαχητών του Ουκρανικού Επαναστατικού Στρατού (UPA), οι οποίοι άσκησαν ένοπλη αντίσταση κατά του σοβιετικού καθεστώτος στην Ουκρανία μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Πολωνία πιστεύουν ότι ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός προχώρησε σε σφαγές Πολωνών στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ενώ το κοινοβούλιο χαρακτήρισε ως γενοκτονία τα εγκλήματα του UPA.

Η Ουκρανία θεωρεί τα γεγονότα ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία τα ουκρανικά εδάφη ήταν διαιρεμένα μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ένωσης.


Οργή στο Κίεβο

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι ανακάλεσε το «Τάγμα του Λευκού Αετού», την υψηλότερη κρατική τιμητική διάκριση της Πολωνίας, που είχε απονεμηθεί στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ναβρότσκι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή προκλήθηκε από την απόφαση του Ζελένσκι να τιμήσει τον UPA. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο Ζελένσκι δεν θα παρευρεθεί σε μια σημαντική διάσκεψη στην Πολωνία με θέμα τη μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ πολιτικοί και αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες επέστρεψαν κρατικές διακρίσεις.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάουλα Πίνιο, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση της διαμάχης, υποστηρίζοντας ότι οι διαφωνίες μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας τελικά ωφελούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Λιθουανίας, Άστα Σκάισγκιριτε, πρότεινε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετες διπλωματικές προσπάθειες. «Πιθανότατα θα χρειαστεί να καταβάλουμε εκ νέου προσπάθειες για να φέρουμε τους δύο προέδρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Σκάισγκιριτε, σύμφωνα με τα λιθουανικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε επίσης σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας τη δημόσια διαμάχη μεταξύ Ναβρότσκι και Ζελένσκι ως «στρατηγικό λάθος». Σε δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη, ο Τουσκ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για να περιορίσει τις πολιτικές συνέπειες της διαφωνίας.

«Κατανοώ το κλίμα που επικρατεί, αλλά έχοντας κατά νου τη στρατηγική ασφάλεια της Πολωνίας, δεν θα συμβάλω στην όξυνση αυτών των εντάσεων», δήλωσε ο Τουσκ. «Είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Πολωνίας να οικοδομήσει σχέσεις με την Ουκρανία βασισμένες σε ένα όραμα για το μέλλον», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ήταν η 36χρονη γιατρός που έχασε τη ζωή της μετά τη γέννα στη Μυτιλήνη και τι αποκαλύπτουν οι συνάδελφοί της

Σήμερα

Η νεαρή γιατρός του ΕΚΑΒ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέσα σε πέντε μέρες έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδής προς την Αθήνα.

Ευθανασία σε παιδί για πρώτη φορά στην Ολλανδία ‑ τι αποκάλυψε η υπουργός Υγείας

Σήμερα

Η Εισαγγελία της Ολλανδίας θα κρίνει αν ο γιατρός που εφάρμοσε τη διαδικασία ενήργησε εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει από το 2024.

Από το 2017 δρούσε το κύκλωμα ρευματοκλοπών: Και γνωστές επιχειρήσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

Σήμερα

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις - Τι είπε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας

«Με χτύπησε, προσπάθησα να αμυνθώ» υποστηρίζει η 29χρονη που μαχαίρωσε τον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα

Όπως τόνισε η συνήγορός της, λίγες ημέρες νωρίτερα ο σύντροφός της επιχείρησε να την πνίξει και σώθηκε την τελευταία στιγμή

Σταματάει από την Εθνική Ελλάδος ο Κωνσταντέλιας

Σήμερα

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας εξήγησε πως η απόφασή του δεν σχετίζεται με αγωνιστικούς λόγους αλλά σε προσωπικά και οικογενειακά δεδομένα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας: Ακύρωσε ταξίδι στη χώρα ο Ζελένσκι

Σήμερα

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη διαμεσολάβηση προκειμένου να εκτονωθεί η διπλωματική κρίση με την Ουκρανία

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία

Σήμερα

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας - Σε απομόνωση ο γιατρός, έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση επαφών

Ρόδος: Τουρίστας βγήκε ολόγυμνος στο δρόμο, ανέβηκε σε ασθενοφόρο και πήδηξε στην άσφαλτο, δείτε βίντεο

Σήμερα

Η αστυνομία τον μετέφερε σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου για να λάβει θεραπεία

Ηράκλειο: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 9χρονο παιδί ‑ Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ζώου

Σήμερα

Το ανήλικο μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο

Λαμία: Έχασε τον έλεγχο του ηλεκτρικού πατινιού και κατέληξε στο οδόστρωμα ‑ Στο νοσοκομείο 40χρονος

Σήμερα

Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε γύρω στη 01:15 μετά τα μεσάνυχτα στη λεωφόρο Αθηνών στη Λαμία, όταν ένας 40χρονος άνδρας που κινούνταν με ηλεκτρικό πατίνι

Αποχώρησε και ο πτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου από το κόμμα Καρυστιανού

Σήμερα

Αποχωρήσεις που προκαλούν αναταράξεις στο νεοσύστατο κόμμα ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία

Επεισόδιο σε πτήση προς Χανιά: Δύο γυναίκες συνελήφθησαν – Αστυνομικός τραυματίστηκε

Σήμερα

Κατά τη διαδικασία σύλληψης, φέρονται να αντιστάθηκαν στους αστυνομικούς και να αντέδρασαν έντονα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.