E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανατροπή στον τουρισμό: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκετε περισσότερες προσφορές για διακοπές φέτος

Πιέσεις στις τιμές το καλοκαίρι, αισιοδοξία για το φθινόπωρο - Η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η Σαντορίνη συνεχίζει να πιέζεται

Ανατροπή στον τουρισμό: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκετε περισσότερες προσφορές για διακοπές φέτος
magnific
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/6/2026 | 08:34

Δεν ακύρωσαν τις διακοπές τους οι τουρίστες, αλλά τις μεταφέρουν χρονικά και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να δημιούργησαν αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, δεν κατάφεραν όμως να περιορίσουν το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για την Ελλάδα. Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά φέτος δεν είναι η διάθεση για ταξίδια, αλλά ο χρόνος λήψης της τελικής απόφασης. Οι ταξιδιώτες εγκατέλειψαν τις έγκαιρες προκρατήσεις και στράφηκαν μαζικά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, διαμορφώνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του 2026 της Square Lime Hospitality Management, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο περίπου 45 boutique ξενοδοχείων σε Κυκλάδες, Αθήνα και Μάνη, αξιοποιώντας δεδομένα της πλατφόρμας WebHotelier.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή, οι αποφάσεις όμως καθυστέρησαν

Το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς δημιούργησε προβληματισμό στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου υποχώρησαν κατά 25% έως 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025. 

Ωστόσο, οι αναζητήσεις για διακοπές στην Ελλάδα παρέμειναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που έδειχνε ότι οι υποψήφιοι επισκέπτες εξακολουθούσαν να επιλέγουν τη χώρα μας, αλλά περίμεναν να διαμορφωθούν πιο σταθερές γεωπολιτικές συνθήκες και καλύτερες τιμές πριν ολοκληρώσουν την κράτησή τους.

«Η φετινή σεζόν εξελίσσεται σε γρίφο. Η ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει ισχυρή και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό», τονίζει ο ιδρυτής της Square Lime Hospitality Management, Βασίλης Λαπαναΐτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί, η επιφυλακτικότητα των ταξιδιωτών οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο και ευτυχώς δεν έγιναν μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής άλλαξαν τους κανόνες της αγοράς

Η σημαντικότερη διαφοροποίηση της φετινής χρονιάς αφορά τον χρόνο που μεσολαβεί από την κράτηση μέχρι το ταξίδι. Το λεγόμενο booking window έχει περιοριστεί δραστικά, με αποτέλεσμα ακόμη και επισκέπτες που στο παρελθόν οργάνωναν τις διακοπές τους έξι μήνες νωρίτερα να κλείνουν πλέον το ταξίδι τους λιγότερο από έναν μήνα πριν από την αναχώρηση.

«Οι τουρίστες εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, απλώς περιμένουν ένα "σινιάλο" από τις διεθνείς εξελίξεις πριν προχωρήσουν στην κράτηση», σημειώνει ο Βασίλης Λαπαναΐτης, επισημαίνοντας ότι από τις αρχές Ιουνίου παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση των last minute κρατήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλλαγή αυτή επηρεάζει πλέον ολόκληρη τη λειτουργία της αγοράς, καθώς τα ξενοδοχεία καλούνται να προσαρμόζουν διαρκώς την τιμολογιακή τους πολιτική, ανάλογα με τη ζήτηση που εκδηλώνεται σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Πιέσεις στις τιμές το καλοκαίρι, αισιοδοξία για το φθινόπωρο

Παρά τη σταθερή ζήτηση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι ξενοδόχοι αναγκάζονται να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές ώστε να ενεργοποιηθούν οι κρατήσεις. Ως αποτέλεσμα, το μέσο ημερήσιο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος κατά 5% έως 7% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, οι προοπτικές για το δεύτερο μέρος της σεζόν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Η εικόνα για τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο αλλά και τον Νοέμβριο δείχνει αισθητά καλύτερη, με τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές να αναμένουν υψηλότερες πληρότητες και αυξήσεις στις τιμές που κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 10% και 12%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 15%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος διαγράφονται ιδιαίτερα δυνατοί μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαπαναΐτης.

Πάρος και Νάξος κερδίζουν έδαφος

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της φετινής χρονιάς είναι η Πάρος και η Νάξος, οι οποίες φαίνεται ότι συγκεντρώνουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ζήτησης.

Οι δύο προορισμοί καταγράφουν συνολική αύξηση της ζήτησης περίπου 20%, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες στρέφονται σε νησιά που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες, μικρότερη τουριστική πίεση και καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής.

Στη Νάξο ξεχωρίζει η αμερικανική αγορά, όπου η ζήτηση ενισχύεται κατά περίπου 24% έως 25%, ενώ στην Πάρο ανοδικά κινούνται οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Βρετανία, χωρίς να καταγράφεται σημαντική υποχώρηση από κάποια μεγάλη αγορά.

Η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η Σαντορίνη συνεχίζει να πιέζεται

Ύστερα από τρεις δύσκολες τουριστικές χρονιές, η Μύκονος παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία σταθεροποίησης. Η αγορά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος της ζήτησης από την Ινδία, η οποία αυξάνεται κατά περίπου 250%, έστω και από χαμηλή βάση.

Ιδιαίτερα θετική είναι και η εικόνα από τη Βραζιλία, όπου η ζήτηση σχεδόν διπλασιάζεται, ενώ η γαλλική αγορά καταγράφει αύξηση της τάξης του 10% έως 12%. Αντίθετα, οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία εμφανίζονται μειωμένοι κατά 10% έως 20%.

Διαφορετική παραμένει η εικόνα στη Σαντορίνη. Παρότι το ενδιαφέρον για το νησί εξακολουθεί να είναι υψηλό, οι αναζητήσεις δεν μετατρέπονται με την ίδια ευκολία σε κρατήσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Η ζήτηση ενισχύεται από αγορές όπως η Ινδία, η Γαλλία και η Βρετανία, ωστόσο οι απώλειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία εξακολουθούν να επηρεάζουν τη συνολική εικόνα του προορισμού.

Η Αθήνα εδραιώνεται ως αυτόνομος προορισμός city break

Θετική πορεία συνεχίζει να καταγράφει και η Αθήνα, με τη συνολική ζήτηση να εμφανίζεται αυξημένη κατά 2% έως 3% σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη άνοδος προέρχεται από τη Γερμανία, όπου η ζήτηση ενισχύεται κατά 17%, ενώ σημαντική αύξηση σημειώνεται και από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Αντίθετα, χαμηλότερη είναι η κινητικότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ότι η ελληνική πρωτεύουσα ενισχύει σταθερά τη θέση της ως ανεξάρτητος ευρωπαϊκός προορισμός για σύντομες αποδράσεις και όχι μόνο ως ενδιάμεσος σταθμός πριν από τα νησιά.

Οι ταξιδιώτες αναζητούν πλέον ουσιαστική σύνδεση με τον προορισμό

Πέρα από τις μεταβολές στις κρατήσεις, οι αναλυτές διαπιστώνουν και μια βαθύτερη αλλαγή στη φιλοσοφία των ταξιδιών.

Μετά από μια δεκαετία όπου κυριάρχησε η αναζήτηση μοναδικών εμπειριών, οι επισκέπτες φαίνεται πλέον να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην αυθεντικότητα, στην επαφή με την τοπική κοινωνία και στον πολιτισμό κάθε τόπου.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαπαναΐτη, το μοντέλο του «Experience Economy» παραχωρεί σταδιακά τη θέση του στο «Connection Economy», όπου η ουσιαστική σχέση με τον προορισμό αποκτά μεγαλύτερη σημασία από την απλή κατανάλωση εμπειριών.

Η νέα αυτή τάση αποτελεί, όπως εκτιμά η Square Lime Hospitality Management, μια σημαντική ευκαιρία για τα boutique ξενοδοχεία, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πιο προσωπική φιλοξενία και στενότερη σύνδεση των επισκεπτών με τον τόπο που επιλέγουν για τις διακοπές τους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντέιβι Τσέις: To AIDS ήταν η αιτία θανάτου της «Σαμάρα» του The Ring

Πριν 9 ώρες

Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται επίσης ως σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας η χρόνια χρήση πολλαπλών ναρκωτικών ουσιών

Αθώος ο πρώην αστυνομικός Βαγγέλης Μπαταρλής για την υπόθεση κοκαΐνης

Πριν 9 ώρες

Ο πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker είχε αρνηθεί κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή ότι είχε σχέση με την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών

Ανατροπή στον τουρισμό: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκετε περισσότερες προσφορές για διακοπές φέτος

Πριν 9 ώρες

Πιέσεις στις τιμές το καλοκαίρι, αισιοδοξία για το φθινόπωρο - Η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η Σαντορίνη συνεχίζει να πιέζεται

Μαρόκο ‑ Ολλανδία 3‑2 πεν. (1‑1 κ.δ., παρ.): Πρόκριση στους «16» για τα «Λιοντάρια» του Ελ Καμπί

Πριν 9 ώρες

Ο Μπόνο ήρωας στα πέναλτι - οι Αφρικανοί πέρασαν στον επόμενο γύρο

Παραγουάη ‑ Γερμανία 4‑3 πεν. (1‑1 κ.α., παρ.): Νοκ‑άουτ τα Πάντσερ στην πρώτη έκπληξη των νοκ‑άουτ!

Πριν 9 ώρες

Η Αλμπιρόχα αποκλείει τη Γερμανία στα πέναλτι και κλείνει θέση στους «16» για πρώτη φορά από το 2010

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες ομήρων που επέζησαν από τη Χαμάς στα τούνελ της Γάζας

Πριν 9 ώρες

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κλουβιά, βιασμούς και βασανιστήρια με σιδηρολοστούς που λυγίζουν την ανθρώπινη λογική

«Νομίζω ότι η μαμά μου έχει χάσει το μυαλό της»: Τι έλεγε στη σύντροφό του ο 26χρονος πριν το διπλό φονικό στο Αίγιο

Πριν 9 ώρες

Μιλώντας στο MEGA η γυναίκα μιλάει για πρώτη φορά για όσα γνωρίζει ότι συνέβαιναν μεταξύ του 26χρονου Ολύμπιου και της μητέρας του που βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Αγριο έγκλημα στο Τέξας: Δίδυμες σκότωσαν μητέρα πέντε παιδιών και χαμογελούσαν όταν τις συνέλαβαν

Πριν 9 ώρες

19 και 21 ετών οι δίδυμες Αμάγια Κούκι και Κίτι Μία Ντίαζ - Συνελήφθη και μια 21χρονη φίλη τους

«Κρατούσε τη γυναίκα από το λαιμό, εκείνη έκανε νόημα για βοήθεια»: Πώς ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του στη Λεμεσό

Πριν 9 ώρες

«Φύγε, θα σε πυροβολήσω» είπε ο δράστης στον άνδρα που προσπάθησε να παρέμβει

Νότια Κορέα: 160 αστυνομικοί στο αεροδρόμιο για την εθνική ‑ Απειλούν να σκοτώσουν τον προπονητή

Χτες

Έρευνα για την κακή απόδοση της εθνικής ομάδας ζήτησε και ο πρόεδρος της χώρας

Καταδίωξη από τη Θεσπρωτία στην Πρέβεζα‑ Μοτοσικλετιστής σήκωσε τις αρχές στο πόδι

Χτες

Σε βάρος του δικυκλιστή σχηματίζεται δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση και παραβάσεις του ΚΟΚ

WhatsApp: Νέα αλλαγή στην εφαρμογή – Οι χρήστες θα συνδέονται με ονόματα και όχι αριθμό τηλεφώνου

Χτες

Η πλατφόρμα εισάγει ονόματα χρηστών, τα οποία θα σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε με άλλους χρήστες, χωρίς να χρειάζεται να μοιραστείτε τον αριθμό τηλεφώνου σας μαζί τους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.