Αυτά τα ελληνικά προϊόντα πουλάνε τρελά στο εξωτερικό
Σε ποιες χώρες εξάγουμε περισσότερο
Δημοσίευση 25/12/2014 | 00:00
Οι εξαγωγές για τη χώρα μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, που μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν. Το τελευταίο διάστημα όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φαίνεται μια πτώση στις εξαγωγές, λόγω των εξελίξεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κάτι που επηρέασε φυσικά και την πρόοδο του τομέα.
Όμως, όπως και να έχει, οι εξαγωγές είναι ένα καλό χαρτί της ελληνικής οικονομίας. Πού πηγαίνουν τα προϊόντα μας;
Τη στιγμή που η Ρωσία κάνει εμπάργκο εισαγωγών και τη στιγμή που πολλές περιοχές που είχαν δεσμούς με την Ελλάδα στο κομμάτι του εμπορίου, όπως η Αφρική ή η Μέση Ανατολή, έχουν πολιτικές κρίσεις, το 65% των εξαγωγών μας πηγαίνουν στην Ευρώπη.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές αγαθών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,3%, σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ, ενώ στη χώρα μας καταγράφηκε πτώση 4,4%.
Αυτό το γεγονός, μαζί με την αύξηση των εισαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα ανόδου του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%.
13η θέση έχει η Ελλάδα στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ παρουσίασε το τρίτο κατά σειρά μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (15,7 δισ. ευρώ). Πρώτη είναι η Γαλλία και ακολουθεί η Ισπανία.
Οι μεγάλοι χαμένοι, με πτώση 9% και 10% ήταν τα καύσιμα και τα τρόφιμα. Από την άλλη, τα χημικά και τα μηχανήματα οχήματα, τα βιομηχανικά προϊόντα και οι εξαγωγές παρουσιάζουν άνοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στις νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας είναι: μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (12η θέση), σιτάρι σκληρό-ανάλεστο (59η θέση), μετρητές αερίων και υγρών (70η θέση), χάρτινα είδη υγιεινής (73η θέση), ράβδοι από κράματα χαλκού-αλουμινίου (74η θέση), δίχτυα αλιείας (83η θέση), ψεκαστικά γεωργίας και κηπουρικής (89η θέση), ψάρια καπνιστά (93η θέση), υφάσματα ακατέργαστα (98η θέση), είδη υγιεινής από σίδηρο, χάλυβα, χαλκό ή αργίλιο (99η θέση).
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η πορεία του εξωτερικού εμπορίου της χώρας επηρεάζεται από τους εσωτερικούς παράγοντες, αλλά φυσικά και από το περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, οι επόμενοι μήνες, μετά τις εξελίξεις σε επίπεδο ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, θα είναι κρίσιμοι, μιας και πολλά θα κριθούν και από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά σημαντικών εμπορικών μας εταίρων ή ακόμη και την πορεία των τιμών του πετρελαίου, φυσικά πάντα σε σχέση με τα πολιτικοοικονομικά γεγονότα.
«Για παράδειγμα, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προσέδωσε δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές το προηγούμενο διάστημα, ενώ αντίθετα σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας έχουν καταγραφεί πιέσεις στο ελληνικό εξωτερικό εμπόριο», ανέφερε η πρόεδρος στο Fortunegreece.
Ποιες χώρες αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα; Πρώτη από όλους η Τουρκία. Έπειτα ακολουθούν Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Κύπρος.
Στην 6η θέση ανέβηκε η Αίγυπτος (που βρισκόταν το 2013 στο νούμερο 12) και η διατήρηση στην 7η θέση του Εφοδιασμού Πλοίων από Τρίτες Χώρες. Το Γιβραλτάρ βρίσκεται στην 8η θέση (έπεσε 2 θέσεις) και τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αγγλία και οι ΗΠΑ.
H Σαουδική Αραβία είναι στην 11η θέση (ανέβηκε από την 21η), ηΑλβανία στη 17η θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν από την 26η θέση στη 19η θέση.
Πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τη Ρωσία, που για πρώτη φορά δεν βρίσκεται μέσα στη λίστα.
Πτώση επίσης σημείωσαν η Λιβύη, η Αλγερία και το Ισραήλ.